andrzej K. 11.03.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 W 1999 r., kiedy zaczynaliśmy budowę, straszyli, że to ostatni rok ulgi, chyba że się zacznie jeszcze w tym roku. Badałem, czy f-ry za materiały kupione przed uzyskaniem pozwolenia na budowę będą honorowane. Specjalna instrukcja Ministra Finansów skierowana do US mówiła, żeby nie. Szybciorem załatwiliśmy pozwolenie i w grudniu '99 kupiliśmy pustaki. W latach następnych jednak dozwolone było kupowanie przed uzyskaniem pozwolenia i tak jest chyba do dzisiaj. Oczywiście, pod warunkiem, ze przeznacza się na własną budowę. Jak nie - trzeba zwrócić ulgę.To tak, jak z działką budowlaną - odliczysz, a jak sprzedasz - musisz zwrócić ulgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.03.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Odpisy z tytułu dużej ulgi budowlanej można rozpocząć od momentu wydania pozwolenia na budowę. Gdy rozpoczynałem budowę w 99 r. szerzej sie tym zagadnieniem interesowałem. Właśnie wtedy czytałem orzeczenie NSA w podobnej sprawie. Facet (nazwijmy go Chomik) kupował materiały budowlane i odliczał sobie z tego tytułu ulgę dużą ulgę budowlaną. O pozwolenie na budowę nie występował. Materiały zakupione w ten sposób w sobie wiadomy sposób "zagospodarowywał". Urząd Skarbowy wezwał Chomika do przedstawienia kompletu dokumentacji wraz z pozwoleniem. Gdy Chomik go nie dostarczył (bo go nie miał). US wdrożył postępowanie karno skarbowe i wydał postanowienie b. niekorzystne dla Chomika. Chomik odwołał się do NSA który stwierdził, że Chomik nie miał tytułu prawnego do korzystania z ulgi budowlanej i utrzymał postanowienie US w mocy. Z tego co wiem, US-y przyjmują za zasadne zaliczenie do wydatków związanych z ulgą budowlana a poniesionych przed dniem wydania pozwolenia na budowę :- wydatki na zakup planu- usługi geodezyjne- koszty uzgodnień- i może coś jeszcze..... Inną sprawą jest to, że na codzień US nie wymaga udokumentowania faktu posiadania pozwolenia. Przypuszczam, że Chomik trochę przegiął w odliczeniach lub miał "wrażliwego" sąsiada. Niemniej tak wygląda to od strony prawnej. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-03-11 14:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 11.03.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 mi us sprawdzal pozwolenie, chociaz rzeczywiscie dopiero w momencie kiedy sie czepili jednej faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 11.03.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Poza materiałami można odliczać jeszcze i wyposażenie, ja spróbuję odliczyć okap kuchenny (ostatnio wyczytałem, że można go traktować jako integralną część instalacji wentyalcyjnej, no nich ktoś zaprzeczy że okap nie służy do wentylacji pomieszczenia . Dywany przyklajam taśmą dwustronną i też do odliczenia jako stałe elementy podłogi (taśma zresztą również). Szafki pod umywalki i zlewozmywaki również (byle były związane z umywalką lub instalcją hydrauliczną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 TAk,ciekawy to kraj.Po wypowiedzaich widac,ze tak naprawde do konca nie wiadomo,czyaby odliczac trzeba miec pozwolenie na budowe czy tez nie trzeba.JAk z wszystkim tutaj wyglada na to ze to kwestia interpretacji urzednika.Osobiscie pozwolenie uzyskalem 3 miesiace temu,budowe zaczne jakdobrze pojdzie za dwa a odliczam juz od 1999 roku kupowanematerialy,z ktorych zreszta wieksza częśc juz zdazylem sprzedac.I jakos odliczaja,ba nawet twierdza,ze to czy je sprzedalem czynie,to juz moja sprawa.Oczywiscie niewykluczone,ze w pewnym momencie zmienia zdaniei nagle powiedza,ze to bylo tylko na niby,a tak naprawde....TAk to jest gdy ludzie prosto z obory wala do Sejmu stanowicprawo........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.03.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 AnonimNie narzekaj i nie marudź. Na tym właśnie polega piękno i urok naszego kraju że nikt do końca nie wie na czym stoi. Potraktuj to jak życiową przygodę i wyzwanie dla swoich twórczych zdolności. Gdyby wszystko dało się przewidzieć i poukładać w szufladkach to byłoby strasznie nudno i szaro. Wolę już sto razy nasz bajzel niż reżim w Szwjcarji czy RFN gdzie za przeproszeniem we własnym domu już pierdnąć głośniej nie można bo zaraz mandat za zakłócanie spokoju, a jak się chce napalić w kominku to trzeba czekać z wytęsknieniem na dozwolone godziny i jeszcze wiele wiele innych upierdliwości . Mam nadzieję że u nas jeszcze długo nie będzie takiego zamordyzmu.Pozdrawiam i życzę więcej optymizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 14.03.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Stasznie wszyscy kombinujecie,ustawa o PIT z aktami wykonawczymi wyraźnie odwołuje się do Prawa Budowlanego, a tam jest powiedziane że budowę uważa się za rozpoczątą jeżeli wykonano np. niwelację terenu lub wyznaczono fundamenty, natomiast sam zakup materiałów niestety może zostać zakwestionowany,tak więc najbardziej prawidłowo /US nic wam nie zrobi/ jest mieć pozwolenie plus pierwszy wpis do dziennika budowy,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.03.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 On 2003-03-12 23:14, inwestor wrote: Anonim Nie narzekaj i nie marudź. Na tym właśnie polega piękno i urok naszego kraju że nikt do końca nie wie na czym stoi. Potraktuj to jak życiową przygodę i wyzwanie dla swoich twórczych zdolności. Gdyby wszystko dało się przewidzieć i poukładać w szufladkach to byłoby strasznie nudno i szaro. Wolę już sto razy nasz bajzel niż reżim w Szwjcarji czy RFN gdzie za przeproszeniem we własnym domu już pierdnąć głośniej nie można bo zaraz mandat za zakłócanie spokoju, a jak się chce napalić w kominku to trzeba czekać z wytęsknieniem na dozwolone godziny i jeszcze wiele wiele innych upierdliwości . Mam nadzieję że u nas jeszcze długo nie będzie takiego zamordyzmu. Pozdrawiam i życzę więcej optymizmu. Bardzo dobre podejście-POPIERAM!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 14.03.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 inwestor- myślę, że się pomyliłeś pisząc, że można korzystać z ulgi tylko przez cztery lata, owszem przez cztery lata możesz zbierać faktury, a odliczać możesz dłużej, chyba że masz duży podatek, a jak nie to zawsze to co zostaje przepisujesz na następny rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 14.03.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 ulga budowlana definitywnie kończy się wraz z rozliczeniem za rok 2004,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.03.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Tak, kończy się 31 grudnia 2004 r., ale z tego co wiem to "ten koniec" polega na braku możliwości odliczenia faktur wystawionych po tej dacie lecz ulga w podatku nadpłaconym (tzn. wyliczona w.g faktur wystaionych przed tą datą) będzie realizowana bezterminowo jako prawo nabyte. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rekmedia 15.03.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Czy jeśli kupiłam w marcu2003 budowę to przysługuje mi jeszcze odliczenie za ten rok. Budowa od 1999. Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 17.03.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Dla mnie problemem nie jest co można odliczyć i kiedy, ale podczas "prześwietlania" 89-ciu faktur odpowiedzieć co to jest w tej pozycji faktury a faktura o tak baldym druku że ledwo co widać no i oczywiście powinienem wiedzieć co to jest element HGW-23 zakupiony 11 miesięcy temu.To było dla mnie duże wyzwanie zwłaszcza że urzedniczka młoda i "ambitna".Z te samej sesji "to i parasol sobie pan kupił i w ramach budowychce rozliczyć" patrzę w fakturę napisane jak byk PARASOL, ale dalej rura, wyczystka, kolano - jestem uratowany parasol to końcówka komina nierdzewnego. Życzę powodzenia w wyjaśnianiu zakupów. Pzdr.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 17.03.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 On 2003-03-14 15:10, gregg wrote: ustawa o PIT z aktami wykonawczymi wyraźnie odwołuje się do Prawa Budowlanego, a tam jest powiedziane że budowę uważa się za rozpoczątą jeżeli wykonano np. niwelację terenu lub wyznaczono fundamenty, natomiast sam zakup materiałów niestety może zostać zakwestionowany, Nie dajmy się zwariować. Mój sąsiad w 2001 wylewał fundamenty w połowie grudnia, bo ktoś mu powiedział że to warunek nabycia prawa do ulgi. Na szczęście US-y nie przesadzają z interpretacją i zakupu materiałów nie kwestionują. Czy nie można sobie wyobrazić sytuacji, że dostaję pozwolenie na budowę, kupuję materiały na fundamenty i dopiero niweluję teren? W ustawie mowa o wydatkach na cele budowlane, a nie wydatkach po formalnym rozpoczęciu budowy. Zresztą jak US sprawdzi kiedy teren został zniwelowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Do WOWKIW 2004 roku kończy się ulga, ale ta ostatnia 4-letnia. Jeżeli w ulgę "weszło" się do roku 2000 to jest to ulga 10-letnia w ramach praw nabytych. Jeżeli jest rzeczywiście inaczej to wyjaśnijcie na Forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.03.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Pingo, oczywiście, że masz rację - najgorzej jest jeśli się polega na niesprawdzonych informacjach. To tak a propos lania fundamentów w grudniu. Wystarczyła przecież faktura od geodety na jakąkolwiek symboliczna kwotę a ulga budowlana byłaby już rozpoczęta w roku 2001.Co do niwelowania terenu i dochodzenia przez US kiedy to się stało to US może to stwierdzić z dość dużą dokładnością (jeśli zechce) po dacie wystawienia faktury . Do anonima (proponuję jednak rejestrację, jest wtedy sympatyczniej)– długie ale z pewnością coś tobie wyjaśni Zgodnie z art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. nr 134, poz. 1509), podatnikom, którzy w latach 1992--1996 nabyli prawo do odliczenia od dochodu wydatków poniesionych na cele określone w art. 26 ust. 1 pkt 5 lit. b), e) i f) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 1997 r. i dokonali dalszych wydatków na budowę tego budynku mieszkalnego, nadbudowę lub rozbudowę tego budynku na cele mieszkalne lub przebudowę tego strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele mieszkalne oraz wykończenie tego lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia tego lokalu, przysługuje prawo do odliczania tych wydatków poniesionych od 1 stycznia 1997 r. do 31 grudnia 2004 r. na zasadach określonych w art. 26 wspomnianej ustawy, w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 1997 r.Oznacza to, że od dochodu (a ryczałtowcy – od przychodu), na zasadach obowiązujących do końca 1996 r., wydatki na cele mieszkaniowe poniesione w 2002 r. oraz ewentualnie jeszcze w latach 2003-2004 odliczają osoby, które inwestują w:1. Budowę budynku mieszkalnego.2. Nadbudowę lub rozbudowę budynku na cele mieszkalne.3. Przebudowę strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele mieszkalne.4. Wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia tego lokalu. W przeszłości, aż do 2001 r., odliczenia – najpierw od dochodu, a potem od podatku – wydatków na budowę własnego domu nie były limitowane co do terminu trwania inwestycji. Nowelizacja z 2000 r. ograniczyła czas odliczeń do czterech lat, z tym że ograniczenie to dotyczyło wyłącznie inwestycji rozpoczynanych od 1 stycznia 2001 r., a następnie omawiana tu ustawa nowelizacyjna wprowadziła konkretny termin końcowy dla tych odliczeń: 31 grudnia 2004 r. Terminem tym objęci są więc podatnicy dokonujący odliczeń od podatku z tytułu budowy domu, którego budowa została rozpoczęta w latach 1997-2000, jak i w 2001 r.Drugą grupę osób stanowią ci, którzy rozpoczęli swoją inwestycję mieszkaniową w 2001 r. Ich bowiem dotyczyły znowelizowane w 2000 r. przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, które wprowadzały ograniczenia czasowe dla osób korzystających z ulgi budowlanej. Mianowicie na skorzystanie z odliczeń związanych z jednym tytułem do ulgi budowlanej (np. budową własnego domu) podatnik miał cztery lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts