Gość 10.03.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Dlaczego obecnie nie impregnuje się drewna olejem transformatorowym. Mam dostęp do czystego (nie używanego) oleju transformatorowego. Dawniej wszystkie słupy energetyczne impregnowano tym masowo. Ponoć było to dobre.Zastanawiam się nad impregnacją więźby. Nie wiem czy są jakieś przeciwskazania zdrowotne, czy ekologiczne.Wiecie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Coś słyszałem że do oleji tarnsforamtorowych dodawano jakiś barzdzo rakotwórczy dodatek i może to z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozonek1 10.03.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Ten dodatek to PCB (Polichlorowane Bifenyle). Jest bardzo szkodliwy ale w transformatorach w Polsce dodawany bardzo żadko. Najwiecej PCB znajduje sie w starych bateriach kondensatorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.03.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 AnonimieZnam przypadki impregnacji więźby dachowej przepracowanym olejem silnikowym !!!Czy zastanawiałeś się jak takie drewno potem może się palić. Jeśli zastosujesz olej do impregnacji to sam za własne pieniądze przygotujesz sobie pochodnie. Myślę że jednak zastosuj impregnaty solne. Jeśli kupisz w formie proszku to są groszowe sprawy. Do tego opryskiwacz ogrodniczy za 150 zł dzień roboty i po zabawie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts