Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kłaść gładż na płytach kart.-gips

darekjen

Recommended Posts

Witam , mam pytanie odbieram mieszkanie od dewelopera, wewnątrz mam ścianki z

płyty kartonowo gipsowej. Z tego co widziałem gładż jest położona tylko na

łączeniach płyt i mocowaniach ich wkrętami, oraz na krawędziach. Powiedzcie

mi czy tak położona gładż wystarczy czy też powinna być na całych

powieżchniach płyt, moim zdaniem na całych, ale nie chciał bym wyjść na

głupka przy odbiorze i kłucic się o połozenie jej na całości.

Jeœli robił to ktoœ, kto się zna to nie powstana, z regóły nic sie na karton gips nie nakłada, tylko na laczenia jesli wyszlifuja tak ze jest gładko do malwoania to nic nie trzeba poprawiać, wiem bo samam mam cały dom w płytach, i miałam do czynienia z jednym partaczem, a poŸniej przyszedł pan co się na tym zna i wszystko jest róne, sprawdz czy jest gładka sciana i nie ma wybrzuszeń, jeœli nie poproœ aby poprawili, czyli wyrównali paierem sciernym , a jesli schrzanili wtedy trzeba potraktować sciany gładziš

Gladz na zlaczach jest stosowana jakie niezbedne minimum. Zdaniem wielu fachowcow z tej gornej polki ktorzy dodatkowo maluja a wiec odpowiadaja za koncowy efekt powinno sie szpachlowac cala powierzchnie aby wyeliminowac ewentualne roznice w struktorze zwlaszcza po uzyciu farb lateksowych z polpolyskiem.Pozdrawiam.

no ja mam jeden sufit poszpachlowany , znaczy w jednym pomieszczeniu bo był ze tak powiem schrzaniomy i na szczescie nie widać róznicy, no nawet sie nie zastanawiałam nad tym ze róznice moga byc widoczne, a jakiej farby używałeœ, bo mam jescze troche scian do pomalowania, właœnie się maluja i chyba zaraz lece sprawdzić :o

dzięki wszystkim, jeszcze nie przyjrzałem się dokładnie sciankom(łączeniom) bo naiwny developer chciał bym odebrał mu to mieszkanie bez odbioru bloku przez inspektora nadzoru. Ale będe miał wszysko na uwadze jak będzie równo - nie będzie górek to odbiore a jak nie to będą kładli na całość :D

Witam.

Jak czytam tu niektore podpowiedzi to wlos mi sie jezy 8) bez obrazy oczywiscie. Plyty zawsze nalezy po calosci wygladzic szpachlowka !! to bardzo wazne, spoinowanie laczen nie ma tu niz do rzeczy. Prosze zaswiecic zarowka lub lampka nocna na plyty wykonczone bez szpachlowania po calosci i bedzie rozczarowanie. Jesli powierzchnia ma byc malowana, to bezwzglednie zawsze nalezy to zrobic. Papier ma inna strukture niz zaszpachlowane laczenia i pod odpowiednim katem swiatla zawsze to bedzie widac. Szpachlowka przede wszystkim bardzo wygladza, fazuje progi ktore powstaja po zaszpachlowaniu samych laczen ( nie sa one widoczne na oko) oraz przede wszystkim bardzo reguluje chlonnosc podloza, chodzi o to, ze malujac taka powierzchnie wysokiej jakosci farba nie bedziemy mieli problemu z podsychaniem farby po np kazdym kolejnym pasie od walka. Jesli ktos bedzie zainteresowany, to podpowiem jakich produktow uzywam, nie sa tanie, ale daja rewelacyjne efekty.

Pozdrawiam

• 8 years później...
Witam, odświeżę temat, a mianowicie zaczynam remont 15 lat temu mój ojciec zrobił ściany i sufit z płyt gipsowych, a na to położył kasetony. Ja właśnie zerwałem kasetony i na płytach został klej po nich. Teraz moje pytanko brzmi co można położyć na te płyty gipsowe żeby to miało i szybko się nie rozwaliło. Szkoda mi wyrzucać te płyty i kłaść w ich miejsce nowe. Proszę o poradę bo działam z remontem