Andrzej Wilhelmi 26.10.2017 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Jak wykonam krycie wstępne to czasami czekam na deszcz żeby się upewnić czy wszystko jest OK. Jak nie pada to biorę węża i leję w newralgicznych miejscach. Podobnie sprawdzam rynny po zamontowaniu czy woda spływa do kosza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 27.10.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 I to jest zdrowe podejście - przetestować i sprawdzić przed docelowym pokryciem. Mogę się tylko domyślić, że niewielki ułamek procenta wykonawców tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2017 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 To jest w moim interesie bo poprawki za dużo kosztują. Od lat nie mam żadnych reklamacji. Jak w2ykonuję jakieś drobne naprawy to dotyczą one uszczelniaczy dekarskich, które podlegają naturalnym procesom starzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanderka77 08.11.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Witam. Panie Andrzeju mógłby się Pan wypowiedzieć w temacie obróbki komina i samego komina z tego wątkuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?236976-pęknięcia-cegły-na-kominie-harysy&p=7552746#post7552746 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.12.2017 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Miło mi poinformować, że moja firma została oceniona przez portal Oferteo. Pozdrawiam odwiedzających ten wątek. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.02.2018 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Zapraszam do odwiedzenia targów INTERBUD w Łodzi w dniach 23-25.02.2018. W ramach tej imprezy będę prowadził prelekcje: - "Obróbka na nokach receptą na szczelne wykonanie przejść w płaskich pokryciach dachowych", - "Poprawne wykonanie wentylacji połaci dachowej gwarancją długiej żywotności dachu". Do zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 22.02.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Zapraszam do odwiedzenia targów INTERBUD w Łodzi w dniach 23-25.02.2018. W ramach tej imprezy będę prowadził prelekcje: - "Obróbka na nokach receptą na szczelne wykonanie przejść w płaskich pokryciach dachowych", - "Poprawne wykonanie wentylacji połaci dachowej gwarancją długiej żywotności dachu". Do zobaczenia. Panie Andrzeju, mam pytanie mam dach deskowany i papa. Mam już dachówkę, chce zastosować podbitkę pcv i moje pytanie brzmi jaka jest zasada stosowania paneli perforowanych tzn co ile wstawia się panel z perforacją, jaka jest ogólna zasada ich stosowania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.02.2018 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Zasada jest jedna powierzchnia otworów wlotowych powinna mieć co najmniej 200 cm2 na 1 mb okapu. To pytanie należy skierować do producenta tych paneli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 28.02.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam Panie Andrzeju.Szukam porady fachowca przez duże F, a Pan niewątpliwie takim właśnie jest.Jestem na etapie stropu więc czas najwyższy zastanowić się nad dachem.W sieci ciężko znależć informacje dotyczące sposobów postępowania z ociepleniem z celulozy.Chciałbym ocieplać poddasze 30-sto cętymetrową warstwą, i nie wiem czy dobrze chcę to zrobić.Czy z granulatem nic się nie będzie działo jeśli od góry będzie na krokwiach np płyta steico uniwersal a od spodu płyta osb. W tak wykonaną skrzynkęchciałbym wdmuchiwać granulat.Czy np. patrząc od spodu Płyta osb, folia paroszczelna, granulat celulozowy, płyta steico univ.Czy zamiast płyt steico dać jakąś inną? Chciałbym rezygnować z jakichkolwiek folii.Nie wiem jak nie zakłucac prawidłowej dyfuzji pary. Wiem że powinienem od wewnętrznej strony mieć warstwę o największym oporzedla dyfuzji.Czy może na zewnątrz płyta osb, papowanie, a wewnątrz zapewnić wydajną wentylację?Mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji dachu, Ale to chyba raczej na tel. bo być może będę potrzebował projektudla mojego dachu.Bardzo byłbym wdzięczny za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2018 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 ...być może będę potrzebował projektu dla mojego dachu. Nie być może a na pewno. Granulaty nadają się na izolację powierzchni poziomych a nie skośnych. Każda izolacja montowana w konstrukcji musi być wentylowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 28.02.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Projekt mam, lecz moje biuro wstawiło tam kilka słupów i wielkie płatwie.Pierwotnie była w proj. więżba krokwiowo-jętkowa przy rozpiętości murłat prawie 12 metrów.Widziałem ten dach bez słupów, ale za to ze ściankami kolankowymi wsuniętymi do wewnątrz domu.W oryginalnym proj. murłata jest mocowana do wieńca na wysokości stropu, i jest to konstr. krokwiowo jętkowa.Projekt dość popularny Lote G2. Nawet na tym forum ma 85-cio stronicowy wątek.Z rozpiętością radzono sobie poprzez dodatkowe ścianki kolankowe, wsunięte do wewnątrz.A jednym z kryteriów wyboru było wolne od słupów poddasze. Odnośnie izolacji celulozą, gdzieś widziałem w jakimś poradniku podobny układ warstw.Dachówka-łąta-kontrłata-steico universal nakrokwiowo-celuloza-płyta osb--Między osb a celulozą folia wysoko paroszczelna w pomieszczeniach tzw. mokrych.I to chyba też u steico.Według w.w. firmy, płyta ta może robić za izolację wiatroszczelną i przeciw wilgociową.Czy w takim układzie dla celulozy też muszę tam w jakiś sposób zrobić szczelinę wentylacyjną?Pochylenie połaci mam 35 stopni, więc z tym osiadaniem może nie będzie tak zle.Dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2018 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Płyta izolacji cieplnej Steico to płyta z wełny drzewnej. Celuloza znana pod nazwą Ekofiber. Producent na swojej stronie pieje z zachwytu. Oba te materiały absorbują nie parę wodną jak pisze producent ale jej kondensat czyli wodę. Skoro płyta absorbuje wodę to nie może spełniać funkcji krycia wstępnego. Moim zdaniem na płycie powinna być zamontowana hydroizolacja np. z folii wysokoparoprzepuszczalnej. Celuloza absorbując wodę nie traci swoich własności termoizolacyjnych natomiast płyta Steico absorbując wodę straci podobnie jak wełna szklana czy skalna część swojej termoizolacyjności. Skoro jakiś materiał absorbuje wodę to musi mieć możliwość jej odparowania i usunięcia nadmiaru pary wodnej. Jest jakaś niedorzeczność w opisach producenta gloryfikujących ten materiał. Nie twierdzę, że to zły materiał ale jestem sceptyczny co do jego stosowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy007007 08.03.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Witam serdecznie mam pytanie odnośnie grubości Krokwi jestem w trakcie przebudowy stodoły szer 7 mb długość 18mbDach bedzie z blachodachówki jednospadkowy Pytanie Brzmi co ile krokiew dawac oraz jaka grubość i czy na taka powierzchnie potrzebne beda podpory bo chciał bymuzyskac jedno pomieszczenie taka chale i niechciał bym by przeskadzały jakies filary przód stodoły ma wysokość 4m a tył 3.5m 0.5 metra różnicy na spadek Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2018 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jestem tylko dekarzem. Wydaje mi się, że na taki dach bez względu na rodzaj i przeznaczenie budynku potrzebny będzie projekt. To będzie praktycznie plaski dach i tu żadna krokiew. Sensownym rozwiązaniem będzie z pewnością prefabrykowany wiązar. Każda firma produkująca wiązary wykona taki projekt bez dodatkowej opłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2018 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Miło mi poinformować, że kolejny raz moja firma została oceniona przez portal OFERTEO. Pozdrawiam odwiedzających ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2018 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Kilka zdjęć z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 28.04.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 WitamPanie Andrzeju mam pytanie w związku z montażem okien veluxCo zrobić w sytuacji gdy łaty na których leżą dachówki prawie pokrywają sie z łatą górną na której ma być zamontowane okno.Oczywiście wymiar otworu i odstęp dolej łaty zgodne z instrukcją Veluxa (czyli Y + 45mm Y = 118 czyli wysokość okna)Myślałem aby odpowiedni pozacinać łaty aby wpasować w siebie lub o zmianie oryginalnych uchwytów które są w zestawie z oknem na jakieś kątowniki dłuższe np DMX 172x105 mm I wtedy łata górna okna swobodnie by się minęła z łatą od dachówek. Tylko otwór byłby większy o jakies 5-6 cm czyli Y+ 90mm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.04.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Dekarz, który będzie montował te okna powinien sobie z tym poradzić. Ja tu nie widzę żadnego problemu. Takie sprawy rozwiązuje się w trakcie krycia dachu. Skoro przy zastosowaniu innych niż fabryczne kątowników otwór byłby większy o 5~6 cm to znaczy, że łata się zmieści. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 30.04.2018 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam. Niestety nie dało sie rozwiązać w trakcie krycia ponieważ dach już pare ładnych lat stoi. A teraz jest kwestia adaptacji strychu. Stąd pomysł wstawienia okna. No łata niestety obecnie się nie mieści. Okno ma 118 cm i zgodnie z instukcją nalezy doliczyć 4,5 cm co daje 122,5 (otwór na okno) Niestety w tym miejscu przebiega również łata na któych przymocowane są dachówki . Dokłądnie 3 cm niżej. Wiec łaty wchodzą w siebie te 3 cm. (łaty 6x4)Gdybym zastosował niefabryczne kątowniki to owszem wtedy łaty się miną... tylko czy takie rozwiązanie jest dozwolone ???Myślałem też podnieść wyżej dolną łatę okna niż te 8 cm które wskazuje instrukcja, ale nie wiem czy wtedy kołnierz nie będzie za krótki.. Okno bede montował z ojcem we 2 . stąd moje pytanie na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.04.2018 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Instrukcja to jedno a życie to drugie. To trzeba wypraktykować. Dolna łata tuż nad dachówkami i powinno się zmieścić. A jak nie to wycinasz "przeszkadzającą" łatę na na osi krokwi i wstawiasz łatę tam gdzie powinna być. Dla wzmocnienia podparcia łaty okiennej do boków krokwi zamontuj kawałki kontrłat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts