Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewa a niwelowanie terenu

Recommended Posts

Mam na skarpie parę pokaźnych sosen

Robiąc wykop musieliśmy przysypać je ziemią

Machałam ostatnio ostro łopatą i część pni już odkopanych

Ale co by było gdyby takie pnie zasypać tak na 1m czy to już wyrok dla drzewka?

Czy mam dalej kopać ?

Czy mogę sobie zniwelować tak teren nie szkodząc drzewom?

Obawiam się, że zasypane na tak dużą wysokość sosny, mogą nie przeżyć, a conajmniej mocno odchorują. W końcu przez ileś lat, miały swoją strefę wzrostu, strefę korzeniową, a zasypanie ziemią na metr, mogłoby te warunki poważnie zachwiać.

Może Mirek i Pinus mądrze Ci doradzą, bo ja tylko dywaguję. Nigdy nie ośmieliłam się na, aż takie drastyczne zmiany warunków bytowych.

wszystko by było w porzadku jezeli przed robotami ziemnymi zastosowalibyscie system napowietrzania korzeni. przy miejszych drzewkach nie było by problemu...widziałem fajne rozwiązania, gdzie podnosili teren utwardzali nawierzchnie a w obrebie bryły korzeniwej zamontowana była stalowa sietka zamiast nawierzchni z tym ze tutaj nasyp nie był az tak duzy. system napietrzajacy nie jest trudny w wykonaniu a w takich sytuacjach jest niezbedny

Dzięki za rady

Stalowa siatka a raczej kratka no właśnie często spotykane o tym nie pomyślałam

Tylko gdzie coś takiego dostać

Drzewka odkopane :)

Ale i tak się zastanawiam czy nie zniwelować tego terenu robiąc wokół zadrzewienia murek z kamienia polnego (coś koło 70 cm ) i tam byłoby obniżenie w którym posadziłabym roślinki może bluszcze trochę paproci

Jak to widzicie?

Prace ziemne wśród drzew

Rosnące drzewa źle znoszą prowadzone wokół nich prace ziemne.

Nasypana wokół drzew gruba warstwa ziemi utrudnia dostęp powietrza do korzeni - po jakimś czasie roślina może zacząć zamierać. Ratunkiem dla drzewa jest ułożenie wokół niego drenażu napowietrzającego (na rysunku) lub postawienie muru oporowego czy szalunku podtrzymującego skarpę w odpowiedniej odległości od pnia drzewa.

http://www.muratordom.pl/obrazki/obrazki_mdom/prace_ziemne_wsrod_drzew.jpg

znalazłam tylko to bardzo suchy artykuł

może ktoś powie co to znaczy odpowiednia odległość ,,postawienie muru oporowego czy szalunku podtrzymującego skarpę w odpowiedniej odległości od pnia drzewa,, ???

• 2 years później...

do DAXIMY

Drenaż to darmowa robota, rury są miękkie, popękają, ponadto aby napowietrzyć trzeba wyprowadzić do wierzchu, po jednej zimie będą pokruszone w miejscu gdzie zamarzną, i co ? robota na darmo. A jeszcze zamulenie, jak usunąć? wykopać ?

Trzeba zastosować profesjonalny system do napowietrzania,

w razie zainteresowania prześlę dokładną informację, pozdrowienia

• 2 years później...

Witam

Mam pytanie (może ktoś będzie wiedział). Po wybudowaniu domu podnieśliśmy działkę o około 40-50 cm. Niestety były na niej drzewa więc niewiele myśląc również w okół nich zasypaliśmy korę. Po kilku miesiącach brzozy zaczęły chorować i na przełomie sierpnia i września zrzuciły wszystkie liście. Podpowiedziano nam że jest jeszcze szansa je uratować tylko trzeba je o okopać do poprzedniego poziomu gruntu. Zrobiłem to też w okół tych drzew, które nie chorowały na wszelki wypadek. Teraz wiosną zbiera się w tych dołach woda nie mówiąc też o niezbyt estetycznych walorach. Pytanie zatem jest takie czy jest coś czym można by było te doły wypełnić tak żeby nie wykończyć drzew i by zniwelować różnice w terenie. Pozdrawiam

Korzenie się zadusiły i drzewo uschło.

Nie podnosi się ziemi wokół drzew, a przynajmniej na szerokość ich korony.

Brzoza radzi sobie z zalewaniem przez wodę jakiś czas.

Ale podstawowy błąd to złe ukształtowanie powierzchni. Nie można było zrobić urozmaiconej rzeźby terenu na działce, z pagórkami i dolinkami?

No niestety nie ponieważ to jest od strony wjazdy na działkę właściwie zaraz obok wjazdu do garażu. Poza tym działka jest mokra więc takie urozmaicenie groziło by zalaniem po każdej burzy nie mówiąc wiosną. Ciekawe jest to że nie wszystkie brzozy wyschły, ale jak te dwie pierwsze zacząły zrzucać liście to okopałem wszystkie nawet te które na pierwszy rzut oka miały się nieźle. Cóż jeśli nie puszcząliści na wiosnę to je będęmusiał wyciąć a szkoda mbo przez całą budowę o nie walczyłem choć blokowały wjazd wszystkim wywrotkom, betoniarkomi dzwigom. Te które sięmiały dobrze zostawię tak jak jest.

Brzoza akurat jest wrażliwa na prace wokół układu korzeniowego, podniesienie terenu o 30-40cm zazwyczaj kończy się śmiercią drzewa. Jeżeli odkopałeś pozostałe brzozy to wszystko powinno być dobrze. Pozostanie odpowiednio ukształtować teren wokół, obsadzić roślinnością i będzie ładnie.

• 8 years później...

ciekawe, czy ktoś tu jeszcze zagląda ;)

co jeśli zasypię pień kamykami? Z początku dostęp do powietrza dobry, ale z czasem, w głębi będzie zamulać. Czy drzewo będzie się w stanie dostosować?

Mam tu na myśli drzewo o niewielkiej (mniej niż 10cm) średnicy pnia, więc jeszcze młode i rozwijające się.