Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien - a pogoda i złodzieje

Recommended Posts

Mam jutro montować okna. A tu pogoda ma być zimowa (-2 -4 stopnie). I ma się tak utrzymać przynajmniej do poniedziałku. Czy przy takiej temperaturze można piankować? A może (tak jak radzi mi facet od okien) nie piankować tylko zamontować na kotwach, a z piankowaniem poczekać na ciepło? Tylko czy wtedy nie ukaradną mi tych okien (czy nie będzie łatwiej)?

W poniedziałek mają wchodzić hydraulicy, mają 2 tygodnie, bo potem już tynkarze. Ogólnie harmonogram prac mam napięty :wink:.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :smile:

Pianka nie jest żadną przeszkodą dla złodziei okien. Nawet tynki wewnętrzne - znam przypadek, gdzie pruli tynki i wyciągali okna. Trzeba zobaczyć na opakownaiu pianki, w jakiej temp. można stosować, ale lepiej chyba poczekać na ciepło. Zresztą ekipa, jesli jest fachowa, powinna wiedzieć.

Ja przez całą ub. zimę drżałem o swoje Urzędowskie w mahoniu. Miałem włamanie do szopki (nic nie ukradli, bo nic nie było, he, he), sąsiadowi zdjęli całe przęsło ogrodzenia. Pół roku temu miałem drugie włamanie z podobnym skutkiem. Mam nadzieję, ze rozeszło się po okolicy, że u mnie nic nie ma.

W tym czasie w okolicy obrobili z okien i nie tylko kilka domów. Mój się ostał, choć okolica b. niebezpieczna. Może nie zaatakowali, bo nakleiłem naklejki f-my ochroniarskiej, że dom jest monitorowany? Nawet policja się nabrała...

W sprawie naklejek: bierzesz aparat cyfrowy, robisz zdjęcie z jakiegoś chronionego obiektu, drukujesz, laminujesz, wieszasz.

Ale nie wiem co może Ci zrobić firma ochroniarska, i nie chodzi mi o konsekwencje prawne.

Aaaaaaaaby naklejkę w domu wykonać...

Najprościej zaprojekować takie cudo samemu i wydrukować na przezroczystej folii samoprzylepnej na domowej drukarce. Ewentualnie można sfotografować coś takiego u sąsiada i tylko wygładzić przed wydrukowaniem :smile:

A może to działa dlatego, że firma ochroniarska chroni nie tych, którzy płacą, ale tych, którzy mają naklejkę??? :wink:

Opowiem Wam "pyszną" moim zdaniem historyjkę.

Rzecz działa się przed 3 laty w wiosce letniskowej gdzie obok starych domów budowanych jest wiele domów sezonowych.

Jeden z właścicieli takiego domu, by uprzedzić ewentualne włamanie rozpowiadał po wsi, że w domu ma zainstalowany system alarmowy z przywołaniem policji. I tu cytuję jego wypowiedź "gdy włamią się złodzieje to zaświeci się dioda i sygnał zostanie przekazany radiowo na posterunek policji i policja przyjedzie w ciągu 10 minut" uspokojony na duchu właściciel wracał po weekendowym wypoczynku do swojego domu i pracy w Sosnowcu by od następnego piątku znów zażywać sielskiego wypoczynku. Niestety, gdy któregoś dnia przyjechał na wieś to zastał dom kompletnie ograbiony z wszelkich sprzętów ruchomych. I co się okazało? Złodzieje przyjechali ciężarówką w biały dzień na oczach sąsiadów wynieśli wszystko, co przedstawiało jakąś wartość materialną i nie niepokojeni odjechali. Sąsiedzi nie reagowali gdyż sądzili, że wszystko odbywało się za zgodą właściciela, bo przecież "gdyby to byli złodzieje to zaświeci się dioda i sygnał zostanie przekazany radiowo na posterunek policji i policja przyjedzie w ciągu 10 minut" :grin: :grin: :grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-03-12 09:40 ]

Nie wiem, dlaczego ludzie potocznie myślą, że monitoring polega na tym, iż co jakis czas pod dom zajeżdża wóz patrolowy ochroniarzy. Tak naprawdę to musi być alarm z powiadomieniem i dopiero po jego wyzwoleniu przyjeżdżają w określonym czasie. Na moje naklejki nabierali się nawet wykonawcy, którzy przecież pracowali tam całymi dniami i żywego ochroniarza nie widzieli. Były nawet poważne pytania, ile to kosztuje itd. he, he. A ja nawet nie miałem prądu...

No, ale na dłuższą metę polecam jednak prawdziwy alarm.

Naklejki wziąłem od firmy ochroniarskiej z pracy. Dobrzy ludzie w niej pracują.

Montowałem u siebie okna w styczniu i fachowcy przynieśli piankę

COOPER czy coś w tym stylu nie jestem pewny nazwy na której pisało stosować do -10stopni.adam

Co do alarmu myślę że przydał by sie taki co powiadamia nas na komórkę a my dzwonimi do zaprzyjażnionego sąsiada o uzasadnioną interwecję jeżeli jesteśmy dalekoi nie mamy możliwości sprawdzenia zasadności alarmu.