Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako, że zdecydowałem się, iż słupki w moim Barwnym będą wykonane z klinkierówki, jak grom z jasnego nieba przyszła mi myśl: a może cała elewacja też? Zrobiłem dwa ruchy palcami na kalkulatorku i wyszło mi 16 800 zł... i zamiast nieba pojawiło się piekło... Czy ktoś z Was myślał (i policzył) o elewacji z klinkieru???

Sly... nie wiem jak inni to widzą, ale Twój podpis na moim monitorze zajmuje jakieś metr na metr... :o
Już zmieniam link do obrazka, bo jest z forum (które chyba nie za dobrze się ma :cry: ) , tam czasem zostaje podmienione na reklamę - sorki...

Spokojnie, przyjdzie wiosna, ruszy sezon budowlany to i forum się rozkręci :lol:

Mój kumpel planuje/wróć planował trzy-warstwowy domek z klinkierem, jak sobie podliczył to i owo to się mu zemdlało i już chce dwuwarstwową :)

Zahir, od dziś identycznie jak o swoim kumplu możesz pisać o mnie :). Jak oprzytomniałem to chcę tylko Was zapytać o "wnękę". Przeciez nawet zgodnie z projektem wnęke mamy "klinkierową". Czy ktoś z Was policzył ilość sztuk???

witam, ile cegiel Wam poszlo na sciany zewnetrzne i ile na wewentrzne oraz jakie to byly pustaki ? najbardziej interesuje mnie sytuacja kiedy podniesliscie scianke o 2 pustaki.

Kolejna sprawa dotyczy cementu i styropianu, jaki i ile ? :)

dzieki za odp. ';]

W marcu zeszłego roku kupiłem 1500 sztuk Poromuru 25 Jopka. Dlaczego Poromur? Wtedy kupowało się co się trafiło i na drzewo nie uciekało :) Koleżanka 3 miesiące wcześniej kupiła po 3,20 zł/szt., ja płaciłem 6,30 zł a w maju kolega płacił już 8,50 zł. Na Allegro widziałem rekordową cenę 12, 50 zł. Wewnętrznych oraz styropianu jeszcze nie kupiłem co mnie martwi...

Cement - w moim przypadku to drobiazg, używam Górażdży, ale na Opilszczyźnie ciężko inaczej ;) Co innego beton, za B-20 płaciłem 185 zł plus oczywiście transport wraz z pompą (ok. 600 zł razem). W betonie byłem hurtownikiem, gdyż tylko na fundament (płyta) potrzebowałęm 50m3 :(

poddasze:

Fakro

3 okna kombi FTS 78x140

1 łazienkowe 78x140

1 78x118 (nad schodami)

wyłaz 45x75

Cena: 8500

Monia,

Dlaczego wyrzuciłaś jedno okno z łazienki?

Czy zmniejszenie rozmiaru okna nie wpłynie negatywnie na oświetlenie pomieszczeń? Podobno (podaję za jakimś kolorowym czasopismem lub innym Zbuduj sam : 1 m2 okna naświetla dobrze max 10 m2 powierzchni. Dwa okna 78x140 to 1,44 tzw. powierzchni przeszklonej, a więc nadają się max do 15m2. Nasze Barwne pomieszczenia mają więcej...

I drugie pytanie: czy warto dodać +- 250 zł/szt. na okno FTS ale typu V, które posiada nawiewnik???

I trzecie pytanko: okna kombi to jakieś specjalne podwójne czy po prostu dwa obok siebie? Na stronie Fakro nie mogę znaleźć oznaczenia kombi...

Pozdrawiam i oczywiście proszę Wszystkich o odpowiedź i swoje komentarze.

1. Wyrzuciłam jedno okno z łazienki bo mam ją od strony płn-zach. Od północy nie ma sensu montować okna a od zachodu wchodzi tylko jedno.

2. U mnie będzie wentylacja mechaniczna więc wszelkie nawiewniki są zbędne. Jeśli nie miałabym rekuperatora napewno wzięłabym okna z nawiewnikami.

3. Tak, kombi to specjalny podwójny kołnierz. Z tego co się orientuję to

2 osobnych okien nie zamontujesz tak blisko siebie. W przypadku kombi masz tylko przerwę na krokiew.

Na stronie fakro mogą być nazwane jako kołnierze zespolone.

Monika

Witamy !!

od dawna śledzimy forum ,,Barwnego,, - my właśnie zakończyliśmy stan surowy zamknięty.

okna dachowe mamy

3razy kombi 78x160

1 łazienkowe plastikowe 78x160

1nad schodami 78x140

okna kombi są to pojedyńcze okna tylko razem obrobione wspolnym kołnierzem

http://images30.fotosik.pl/140/0954981d812becf2.jpg

na pytania chetnie odpowiem