Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... u nas miał być kanał potem podłogowe a stanęło na

prawie cały salon podłogówka, pod wypoczynkiem parkiet przemysłowy (jak najciemniejszy :D ) i mały grzejniczek pod oknem

poza tym http://www.romotop.pl/piece-piecyki/tudela-steel-ceramic.htm w takiej magicznej wnęce

dzisiaj ocieplenie poddasza ruszyło Rockwool sznurek i poooszli

od soboty tynki wewnętrzne

heh czas ucieka... :roll:

A ja tek jeszcze jedno pytanie:

Tomasz podaj linka do firmy z allegro.

Już podaję:

http://www.allegro.pl/item256191070_welna_ursa_df_40_gr_150mm_wa_wa_od_ss.html

Firmę znalazłem na Allegro (kupowałem tez u nich wełnę - URSA DF 40). Mają ceny.

Chodziło mi oczywiscie o to ze mają bardzo dobre ceny:)

... u nas miał być kanał potem podłogowe a stanęło na

prawie cały salon podłogówka, pod wypoczynkiem parkiet przemysłowy (jak najciemniejszy :D ) i mały grzejniczek pod oknem

poza tym http://www.romotop.pl/piece-piecyki/tudela-steel-ceramic.htm w takiej magicznej wnęce

dzisiaj ocieplenie poddasza ruszyło Rockwool sznurek i poooszli

od soboty tynki wewnętrzne

heh czas ucieka... :roll:

Widzę że Romotop zawitał w waszym domku także

:D

To już trzech barwniaków się na niego zdecydowało, tylko każdy na inny model

A jak z doprowadzeniem powietrza do niego? on chyba nie ma opcji BZDP ???

Ja wybrałem Stromboli i doprowadzam powietrze z pom. gospodarczego (małego) kratką pod kozę.

Pytanie za 100 punktów:

Ile płaciliscie (płacicie lub będziecie płacić) robocizny za:

a) ocieplenie poddasza wełną? (cena za m2)

b) za m2 tynków wew.

c) za m2 ocieplenia zew.

d) za m2 ścian kartonowo-gipsowych na poddaszu?

a) wełna plus stelaż plus płyta gips karton - robocizna 35 zł/m2 - wychodzi około 160 m2

b) tynki wew z materiałem - 28 zł/m2 ale nie odliczali otworów (cena z obróbką otworów)

c) ocieplenie zew zaczynamy od poniedziałku, a ta dziedziną akurat zajmuje się małżonek, dopytam się i uzupełnię

Pozdrawiam

Znowu na Tvn CnbcBiznes mówi, że gaz poszedł w górę, no i że od 1 stycznia poleci jeszcze bardziej (max.10%) :roll: Kurcze, może by dać spokój z gazem i całkowicie pójść w prąd :roll:

Co myślicie :?: Dodam, że gazu jeszcze podłączonego na działkę nie mam i wacham się czy w ogóle go zakładać....

--------------

BTW: powiedzieli też, że zdrożeje PIWO :evil:

Znowu na Tvn CnbcBiznes mówi, że gaz poszedł w górę, no i że od 1 stycznia poleci jeszcze bardziej (max.10%) :roll: Kurcze, może by dać spokój z gazem i całkowicie pójść w prąd :roll:

Co myślicie :?: Dodam, że gazu jeszcze podłączonego na działkę nie mam i wacham się czy w ogóle go zakładać....

--------------

BTW: powiedzieli też, że zdrożeje PIWO :evil:

Jeśli masz gaz ziemny w ulicy i przyłącze nie będzie kosztowało w miarę normalne pieniądze to moim zdaniem nie ma co się zastanawiam, rób przyłącze. Gaz ziemny, przy tym z butli i w dobrze ocieplonym domu, to nie są jakieś straszne pieniądze.

A liczyłeś może ile kosztowałaby instalacja elektryczna a ile gazowa. No i jakie byłyby przybliżone rachunki za ogrzewanie.

I pamiętaj, że dopóki nie zacząłeś budiwy masz czas, w przypadku instalcji elektrycznej, na likwidację kominów spalinowych.

A z piwkiem to faktycznie przerąbane :evil: :evil: :evil:

u mnie

ocieplenie poddasza razem z folią (bez rigipsów) 14 zł/m2

elewacja 25 m2

tynki wewnętrzne 4 warstwy z tzw filcem (czyli bez konieczności gładzi) 20 zł/m2

co do kominka i dopływu powietrza to ten model nie ma... wejścia

dzisiaj zamontowali drzwi zewnętrzne i klimę... poddacze ocieplone w 90% wreszcie coś się dzieje :lol: :lol:

Mój cieśla doradził mi taką oto rzecz:

Jętki łączące krokfie zniżyć do wysokości 3 metrów od surowego stanu sropu, a następnie wzmocnić je dechami w górę:

http://images32.fotosik.pl/47/c6d1bee1c3056c9d.jpg

takie rozwiązanie znacznie zwiększy strych i pozwoli zaoszczędzić na ociepleniu dachu.