Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARDEROBA: Wyposażenie garderoby, jak urządzić wnętrze?

tombi

Recommended Posts

My też się właśnie "męczymy" z nasza garderobą - owocem natchnienia architekta z fantazją ;-) - ściany po skosie, każda ze ścian zajęta - a to gniazdko, a to zawory do ogrzewania ;-)

Zdecydowaliśmy się na system elfa, bo jest stosunkowo łatwy w montażu i daje mozliwość optymalnego wykorzystania miejsca (prócz standardowych półek i drążków ma różne "bajery" typu koszyczki montowane do ściany, wieszaki na krawaty, wieszaki na spodnie itp.), kompletujesz sobie dokładnie te elementy, które sa Ci potrzebne. poza tym na stronce maja trochę przykładów na zagospodarowanie takich "trudnych miejsc" ;-) :

http://www.elfa.com/templates/Start____12520.aspx

• Odpowiedzi 460
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Ja mam trzy pangorafy i jestem z bardzo zadowlona-wiszą wysoko, opytmalnie wykorzystują miejsce w mojej wielkiej szafie i pozwalają mi łatwo zdiąć z góry płaszcze, bez drążków czy taboretów..:-) polecam ci!

super, dziekuje :D

jeden "mały" minus "zabierają" szerokość. w szafie 60 drążek ma ~45cm

Mielismy cos takiego w garderobie w mieszkaniu.

Super rozwiazanie,jesli chodzi o wieszanie koszul,garnitorow w dwoch rzedach,na dole i u gory na pantogradie.

Jesli chodzi o wieszanie wiekszych rzeczy jak np plaszcze to dla mnie jest to raczej nie praktyczne.Sa one za dlugie,zeby wisialy w dwoch rzedach,a nie wykorzystanie miejsca na dole w takim ukladzie jest marnotrastwem.

• 3 weeks później...

Z doświadczenia wiem, ze polki w garderobie nie sa tak potrzebne jak duza ilosc drązków na róznych wysokosciach.

Staram sie wszystko wieszac - mniej jest wtedy pogniecione. Jedynie swetry trzeba skladac, by sie nie porozciagaly.

Bieliznę (figi, rajstopy, skarpetki) trzymam jednak w komodzie, nie garderobie.

potwierdzam w garderobie powinno być dużo miejsca na wieszaki. Ja wolę powiesić te rzeczy, które się da a jedynie resztę poskładać na półkach. Mam teraz garderobę z otwartymi półkami i nie odczuwam problemu z nadmiernym kurzeniem się rzeczy. Te co nosi sie na bieżąco i tak sie pierze co jakis czas a te rzadko uzywane można przecież zapakować w worki czy kartony albo inne pudła. Do tego celu używam np worki, w którch odbieram pranie z pralni (np takie w których pakują płaszce czy marynarki).

Aktualnie też jestem bardzo zainteresowana tematem garderoby :)

Mam "mały pokoik" przeznaczony na ten cel, z wejściem od sypialni, na razie stoją tam stare meble, ale czas najwyższy porządnie to zagospodarować.

Pytania do użytkowników - czy w typowej garderobie macie raczej "zabudowę" tego typu:

http://images31.fotosik.pl/427/5e21db70e31e4706.jpg

czyli takie jakby szafy z tyłami i bocznymi ściankami, ale bez drzwi

czy raczej coś w tym stylu:

http://images43.fotosik.pl/44/b7ed3d92fa6ea201.jpg

to znaczy zabudowane ściany półkami, koszami i drążkami, bez tyłów itd. ??

Osobiście bardziej podoba mi się ta pierwsza wersja, ale niewątpliwie przełoży się to na koszt. Czy taka wersja otwarta, bez ścianek sprawdza się w praktyce? Co wtedy ze ścianami? Mogą być tylko pomalowane emulsją?

Zamawaliście zabudowę garderoby w firmach czy raczej wyposażenie montowaliście samodzielnie? Gdzie się najlepiej zaopatrzyć w cały ten sprzęt? Wcześniej pojawiały się posty o ikei czy półkach i reszcie kupowanej w marketach, ja mam tylko obawy, że z naszymi niewielkimi zdolnościami technicznymi, przy tych moich krzywych ścianach i podłodze, realizacja własna wyjdzie raczej marnie :-?

ja mam teraz garderobę "bez tyłów". Jak dla mnie jest to rowiązanie ok, zupełnie nie przeszkadza, że jest tam goła ściana (tylko pomalowana).

Teraz jednak jak bedę robic zabudowę w nowym domu będę strała sie zrobić tak aby zabudowa wisiała na ścianach a nie stała na podłodze (tak jak na rys nr 2) to zdecydowanie ulatwia sprzątanie (oczywiście jak się nie trzyma innych gratów na podłodze :-))

ja mam teraz garderobę "bez tyłów". Jak dla mnie jest to rowiązanie ok, zupełnie nie przeszkadza, że jest tam goła ściana (tylko pomalowana).

Teraz jednak jak bedę robic zabudowę w nowym domu będę strała sie zrobić tak aby zabudowa wisiała na ścianach a nie stała na podłodze (tak jak na rys nr 2) to zdecydowanie ulatwia sprzątanie (oczywiście jak się nie trzyma innych gratów na podłodze :-))

Racja z tym sprzątaniem. A czy ubrania nie brudzą Ci się od ściany? Masz już konkretny pomysł jak chcesz to zrobić w nowym domu? Wykonawcą będzie jakaś firma czy np. poślubiona złota rączka :wink: ??

J mam obecnie garderobę bez tyłu-tzn.z tyłu mam ścianę.Ubrania się nie brudzą i generalnie nie widzę sensu robienia w nowym domu płyty meblowej z tyłu.Wprawdzie jedna z firm powiedziała mi że oni robią TYLKO I WYŁĄCZNIE z tylną ścianą i dodatkowo od dołu też jest taki cokół-a la zdjęcie na górze-podobno mniej sie kurzy do szafy i to duzo.