krzyszt17 12.03.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Mam pytanie, pewnie naiwne dla tych którzy mają budowę za sobą. Co wpisywaliście do dziennika budowy? Mam wpis geodetów o wytyczeniu budynku. Czy powinien być wpis dotyczący podciągnięcia wody i prądu i czy ja jako inwestor mogę go zrobić? Co później wpisywaliście do książki, wykop pod fundamenty, murowanie ścian fundamentowych itd.Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 12.03.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Sorki za pytanie, ale od czego masz kierownika budowy? Wpisy do dziennika budowy to przede wszystkim jego zadanie i obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.03.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 W dzienniku budowy jest pouczenie co należy wpisywać i kto to ma robić. Zasada jest taka wpisywać tylko neizbędne minimum, im mniej tym lepiej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 12.03.2003 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Dzięki Inwestor. Kgadzina, o tym to ja wiem, ale narazie zima, mój kierownik budowy daleko, a ja chciałbym wiedzieć trochę więcej. Jeśli chcesz, podpowiedz, jeśli nie, dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 12.03.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Nie do końca zgadzam się z inwestorem, ja nie słyszałem o takiej zasadzie. Prawda, że nie należy przesadzać, ale to zależy od tego przez jaki czas buduje się dom, jeśli przez przerwanie prac na więcej niż 2 lata miałoby utracić ważność pozwolenie to warto wpisać jakiekolwiek prace.Kierownik budowy powinien potwierdzić swoimi wpisami poprawność wykonania najważniejszych prac - wykopu, zbrojenia fundamentu, stropu, nadproży, kominów, konstrukcji dachu. I powinien to sprawdzić. Ja buduję systemem gospodarczym i wpisuję najbardziej istotne etapy budowy: wykop, szalunki fundamentów, izolacje przeciwwilgociowe, mury, strop, więźbę i pokrycie dachu itp. Nie warto bawić się w zapisy typu: przystąpiłem do układania płytek w łazience itd.W przypadku prowadzenia budowy systemem gospodarczym wpisy powinny wyglądać np. tak: Wykonałem i ułożyłem zbrojenie wieńca i stropu. Zgłaszam do odbioru. I tu kierownik powinien napisać: Sprawdziłem ..., Zatwierdzam ... itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 12.03.2003 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Dzięki Viator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 12.03.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Krzyszt17 - piszę na podstawie własnych doświadczeń. Ja do dziennika nie wpisałem ani słowa. WSZYSTKO załatwił kierownik budowy.Niemniej jednak zgadzam się, że wpisywać powinno się przystąpienie i realizację zakresu "grubej" roboty np. wykonanie ław fundamentowych, wykonanie ścian fundamentowych, wylanie podłóg, wykonanie ścian parteru, zaszalowanie stropu, wykonanie zbrojenia, zabetonowanie stropu, rozszalowanie stropu, wykonanie ścianek kolankowych, wykonanie więźby dachowej, wykonanie pokrycia dachu, wykonanie każdego przyłącza, tyki, instalacje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.03.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 viator01W prawie budowlanym nie ma pojęcia budowa systemem gospodarczym. Pamiętaj wpisy do dziennika budowy mogą wykonywać tylko osoby z odpowiednimi uprawnieniami. Wpisy dokonywane przez inwestora powinny się jedynie ograniczać do stwierdzenia przekazania placu budowy kierownikowi i po zakończeniu budowy odebraniu budowy od kierownika, aby było wiadomo w jakim okresie kto za co odpowiadał. Pamiętajcie że od momentu rozpoczęcia budowy odpowiedzialność za to co się na niej dzieje przejmuje kierownik budowy. Kierownik budowy nic nie zatwierdza i nic nie potwierdza. Kierownik budowy to wg prawa wykonawca robót. Nie może wykonawca zatwierdzać własnej roboty. Kierownik po prostu pisze wykonano to czy tamto i na koniec oświadczenie że wszystko jest OK. Odbiory, zatwierdzanie i potwierdzanie to rola inspektora nadzoru inwestorskiego. Jeśli w pozwoleniu na budowę nie wpisali Ci konieczności nadzoru przez inspektora to masz go z głowy.Za dużo w dzienniku nie pisać - nie dawać pożywki do ewentualnego czepiania się przez wydział architektury przy zgłaszaniu do odbioru lub zakończenia budowy. Jak będzie coś napisane za dużo to na słowo pisane będą musieli zareagować. Oni nie lubią dodatkowej roboty, a czego oczy nie widziały tego sercu nie jest żal.Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-12 14:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 12.03.2003 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Dzięki, dzieki Wam, jestem już dużo mądrzejszy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts