Mały 21.06.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 A może Brugman- co o nich sądzicie. Zamontowane tydzień temu więc trudno o opinię ale podobno są bardzo dobre - zdanie naszego hydraulika. Jedne z lepszych i najdroższych - typówki robione w Holandii a nietypówki w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.06.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Co do purmo to miałem kilka wpadek na budowach - rdzewiały po roku na zgrzewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Czyli coś jest jednak na rzeczy z purmo... Dziwię się, bo w sumie markę sobie wyrobili dobrą. Skupię się w takim razie na kermi i radsonie.Czy różnica jakościowa między tymi producentami jest jakaś porażająca? Podobno cenowa jest znaczna (kermi jeszcze nie wyceniałam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.06.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Kermi jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.06.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 O !!! Tu wszyscy jesteście! To świetnie! sebo8877 piszesz: dożuciłbym jeszcze cosmonowe to tego towarzystwa. Broń się od REGULUSÓW !!! Uzasadnij proszę swoją wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.06.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 O !!! Tu wszyscy jesteście! To świetnie! sebo8877 piszesz: dożuciłbym jeszcze cosmonowe to tego towarzystwa. Broń się od REGULUSÓW !!! Uzasadnij proszę swoją wypowiedź. Ja myślę że on Cię pod włos bierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 22.06.2006 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Bogusław żadnych wojenek nie będziemy toczyli, ale nie najlepsze to porównanie grzejnika panelowego z regulusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.06.2006 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Grzegorz13: Bogusław żadnych wojenek nie będziemy toczyli, Grzegorz13? My ???? ale nie najlepsze to porównanie grzejnika panelowego z regulusem. to sebo8877 użył tego zestawienia ni w pięć w dziewięć a nie ja. I dalej, Piotr G: a ja uważam że VNH tymczasem sebo8877: dożuciłbym jeszcze cosmonowe Czy to przypadkiem nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.06.2006 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Xena z Xsary pisze: każda pliszka swoje chwali;) I Xena najbardziej zbliża się do prawdy.... Aldonka! Grzejniki Radson produkują nie Słowacy lecz ta sama firma co Purmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.06.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 O !!! Tu wszyscy jesteście! To świetnie! sebo8877 piszesz: dożuciłbym jeszcze cosmonowe to tego towarzystwa. Broń się od REGULUSÓW !!! Uzasadnij proszę swoją wypowiedź. Ja myślę że on Cię pod włos bierze... Maly jak zawsze ma rację - po raz wtóry regulus - THE BESt -reszta szajs pkolejna polemizacja jest tu zbędna- Jedno mam pytanie dlaczego tylko 1-22 osoby na tym forum chwalą i zachwalają Regulusy - reszt milczy czyżby tyllko 2 osoby na nich zarabiały ??? Ja twierdzę że ich Wadą jest mały zład wody i możesz mnie przekonywac w nieskończonośc i tak nie przekonasz boguslawie sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.06.2006 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 sebo! regulus - THE BESt -reszta szajs pkolejna polemizacja jest tu zbędna- Jedno mam pytanie dlaczego tylko 1-22 osoby na tym forum chwalą i zachwalają Regulusy - reszt milczy czyżby tyllko 2 osoby na nich zarabiały ??? Ja twierdzę że ich Wadą jest mały zład wody i możesz mnie przekonywac w nieskończonośc i tak nie przekonasz boguslawie Uzasadnienie bardzo, bardzo powierzchowne potraktowane raczej hasłowo niż merytorycznie. Żeby coś oceniać należy: - ......... (dopowiedz sobie sebo sam). Już kiedyś Adamosowi odpowiadałem, że np. Kopernik jako jedyny twierdził swego czasu, że Ziemia jest okrągła. Okazało się, żę miał rację. (Wyobraź sobie, że w Stanach do dzisiaj istnieją organizacje, które twierdzą inaczej). Obiegowa opinia to jeszcze nie racja, szczególnie wówczas, gdy jest wygłaszana przez ludzi związanych rodzinnie i biznesowo z innym produktem. Ludzie na forum początkowo tego nie wiedzą lecz swój rozum mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.06.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 sebo8877 piszesz: Ja twierdzę że ich Wadą jest mały zład wody i możesz mnie przekonywac w nieskończonośc i tak nie przekonasz boguslawie Twierdzisz zatem, że samochód, który pali więcej jest ekonomiczniejszy od samochodu, który pali mniej... Bardzo interesujące! Myślę jednak, że Cię przekonam. Niemożliwe byś nie zrozumiał tak prostych przełożeń. Jedno mam pytanie dlaczego tylko 1-22 osoby na tym forum chwalą i zachwalają Regulusy - reszt milczy czyżby tyllko 2 osoby na nich zarabiały ??? Ponieważ forumowi doradcy są roztropni i nie wypowiadają się na temat, na którym się słabo znają lub się nie znają w ogóle. Wolą przeczekać aż wątek spadnie z forum skoro nie udało się warczeniem i pluciem odstraszyć adwersarza. Na szczęście rzetelne wypowiedzi na temat również się pojawiają i to ze strony znawców fizyki i matematyków a nie forumowych hydraulików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.06.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 bogusław, coś sie tak uczepił tych regulusów, jak rzep dupy... za chwilę się nam tutaj położysz jak Rejtan...... musisz mieć z tego niezłą kasę, lub jej nie masz tylko liczysz.... to juz jest nudne, a nawet irytujące, na siłe wciskasz coś co mało popularne, nieznane... do Kopernika Ci bardzo daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.06.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.06.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Widizłaes kiedys dr matematyki czy fizyki który jest hydraulikiem ??? T matematycznego fizycznego pkt widzenia który ty najczęściej przedstawiasz wszystko jest piekne supeer i WOW - tylko dlaczego Regulus nie potrafi zaistniec na polskim rynku, dlaczego konwektor miał BUm i potem zaraz drugiem BUM którym uderzył w twarda dla niego podłogę. Moge CI przyznac rację ze konwektory mają sens w instalacji zasilanej gazem- ale w przypadków kotłow na paliwa stałe- niestety najlepszym rozwiązaniem sa (popatrz przez pryzmat czasu) (zwróć uwage do czego wracamy) grzejniki żeliwne- posiadaj duży zład grube ścianki - długa bezwładność - dlaczego do tego wracamy ??? Dlaczego coraz więcej widzi sie na budowach na powrót instalacji stalowych ??? Cu- drozej plastiki nie bardzo się przyjąć chcą, dalczego powracają układy grawitacyjne - wspomagane pompowo ???Porównanie ze spalającym więcej samochodem - wg mnie jest nie na miejscu !!!Może porównajmy osobówke i dostawczak - który więcej zaladuje energi w siebie - którego trzebabędzie dłuzej rozładowywać Wyobraź sobie grzanie 1 regulusa kotłem dolnospalającym 30kW a teraz wepnij pod tą sama instalacje o takiej samej wydajnoiści starego żeliwniaka. Wg mnie to drugie rozw jest bezpieczniejsze !!!Wszystkie kotły na paliwa stałe powttarzam wszystkie - SĄ PRZEWYMIAROWANE !!! sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.06.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Bawi mnie Wasza zbiorowa irytacja Grzegorz13 pisze: Bogusław żadnych wojenek nie będziemy toczyli, ale nie najlepsze to porównanie grzejnika panelowego z regulusem. Jeszcze raz spytam: MY ??? Nikt nikogo nie zmusza ani do czytania wątku ani tym bardziej do akceptowania treści wszytkich wypowiedzi. Sebo jeszcze kilka miesięcy temu pytał się o rzeczy podstawowe a dziś już wypowiada się jako ekspert od ogrzewania..... Nie mieszaj sebo wszystkiego do kupy: rynek, Convector, kotły węglowe itd...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 22.06.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 boguslaw my wiemy, ze ty handlujesz regulusami i z ich sprzedazy żyjesz. niestety nie jesteś obiektywny i - wybacz, ale to prawda i musze to napisać - twoje posty mnie i zapewne wielu forumowiczów zraziły już dawni do regulusów. dla mnie to nic innego jak kolejne wcielenie convektora czy radiatora. może i wykonane z lepszych materiałów, ale co z tego, jak "fundament" jest słabiutki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.06.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 znowu Powyżej ostatni mój komentarz na temat Regulusa - wiecej nie zamierzam dyskutowąc !!!! przepraszam ze ponownie dałem się wciągnąć bogusiowi Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.06.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Bawi mnie Wasza zbiorowa irytacja Sebo jeszcze kilka miesięcy temu pytał się o rzeczy podstawowe a dziś już wypowiada się jako ekspert od ogrzewania..... Nie mieszaj sebo wszystkiego do kupy: rynek, Convector, kotły węglowe itd...... W przeciwieństwie do Ciebie szybko sie uczę Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.06.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Bogusław żadnych wojenek nie będziemy toczyli, ale nie najlepsze to porównanie grzejnika panelowego z regulusem. Otóż nieprawda Grzesiu! Regulusowi jest znacznie bliżej do grzejników panelowo-(zauważ)konwektorowych niż do konwektorów. Różnica jest na korzyść regulusow w dwóch podstawowych kwestiach: - większa całkowita powierzchnia czynnej wymiany ciepla, gwarantująca skuteczniejszą wydajniejszą pracę regulusów w każdej temperaturze pracy instalacji; - mniejsza masa całkowita grzejnik + woda w grzejniku - majaca wpływ zasadniczy na szybkość wystartowania i wyhamowania instalacji. Jeśli w regulusach zablokujesz przepływ powietrza przez jego wnętrze, będzie on grzał nadal i to jeszcze mocniej swoją powierzchnią zewnętrzną, która jest znacznie bardziej rozwiniąta niż w płaskiej paneli natomiast w konwektorach jeśli zasłonisz przepływ przez wnętrze, zastopujesz ich grzanie całkowicie. Jakoś ta prosta prawda nie do wszystkich dociera. Nie chcą tego zrozumieć, nie potrafią, czy też nie jest w ich intereresie to przyznać. Temperatura na powierzchni regulusa jest kilkanaście stopni niższa od temperatury czynnika grzewczego, a po przesłonieniu przepływu przez wnętrze temperatura powierzchniowa jest taka sama jak temperatura czynnika grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts