boguslaw 28.06.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Jezier pisze: Jeśli włączysz grzejniki na chwilę i wyłączysz zanim one cokolwiek poza sobą ogrzeją to efekt będzie żadny Manipulujesz Jezier. Pisałem: Chodzi mi o nazwijmy to: " krótkotrwałe użycie" , krótkotrwałe, skuteczne uruchomienie instalacji w celu uzyskania złamania temperatury we wnętrzu domu, mieszkania, rzecz nie do pomyślenia w instalacji o dużej masie całkowitej. Nie piszę zatem o nagrzaniu samych grzejników. Moje grzejniki włączają się jeśli temp. w pomieszczeniach spadnie poniżej zadanego poziomu. tak dzialają wszystkie grzejniki zaopatrzone w termostat lub sterowane centralnym czujnikiem. I dalej:Grzejniki panelowe nie będą aż tak dużo mniej sprawne w regulacji. Jeśli jak wyliczyłem masa grzejnikow panelowych wraz z wodą jest pięciokrotnie większa od regulusów o tej samej mocy to ich sterowalność musi być znacząco mniejsza. Nie bierzesz pod uwagę różnic w sprawności wynikających z różnic w powierzchni oddawania ciepła. Ponadto współczynniki przewodnictwa cieplnego również przemawiają na korzyść miedzi połączonej z aluminium wobec grzejników stalowych. Zobaczymy co powie na to dr Robakiewicz. Ujawnię wówczas wyniki badań porównawczych przeprowadzonych przez Amerykanów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/56109-purmo-40-czy-radson-30/page/6/#findComment-1242833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 28.06.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 bla bla bla bla bla bla bla bla Podsumowanie watku: bla bla Szkoda czasu. NIe dowiedzialem sie, c o lepsze i nie zapytam co kupic, bo podejrzewam, ze tez uleglbym socjotechnikom Boguslawa{/b]. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/56109-purmo-40-czy-radson-30/page/6/#findComment-1242886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 28.06.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Zobaczymy co powie na to dr Robakiewicz. Ujawnię wówczas wyniki badań porównawczych przeprowadzonych przez Amerykanów. Doktora nie znam. Czy beda to badania Amerykanow, ktorzy wciaz nie wierza Kopernikowi? A w Castoramie kupuje wkrety, zarowki i inne swiecidelka dla Indian. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/56109-purmo-40-czy-radson-30/page/6/#findComment-1242888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.06.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Perkal i paciorki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/56109-purmo-40-czy-radson-30/page/6/#findComment-1242941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.06.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Pisałem: Chodzi mi o nazwijmy to: " krótkotrwałe użycie" , krótkotrwałe, skuteczne uruchomienie instalacji w celu uzyskania złamania temperatury we wnętrzu domu, mieszkania, rzecz nie do pomyślenia w instalacji o dużej masie całkowitej. Nie piszę zatem o nagrzaniu samych grzejników. Albo skuteczne albo krótkotrwałe i nieskuteczne. Jeśli ma być skuteczne to musi być dostarczona odpowiednia porcja energii. Ile to zależy od tego o ile chcemy stopni ogrzać i od pojemności cieplnej budynku + plus bieżące straty. Krótkotrwałe włączenie instalacji nic nie da poza nagrzaniem grzejników. Powtarzam, że ciągle rozmawiamy o kilkunastu minutach różnicy. Dla mnie to niewiele. Ja nie widzę żadnej przeszkody aby uruchamiać ogrzewanie kiedy to potrzebne nawet jeśli to będzie czerwiec lub lipiec i zdarzą się zimniejsze okresy. Nie ma żadnych negatywnych skutków takiego dogrzewania jeśli grzejniki są panelowe ponieważ pojemność cieplna budynku murowanego to kilkadziesiąt kW potrzebnych na każdy stopień różnicy temp. Pojemność cieplna instalacji to ułamek tego. Jeśli jak wyliczyłem masa grzejnikow panelowych wraz z wodą jest pięciokrotnie większa od regulusów o tej samej mocy to ich sterowalność musi być znacząco mniejsza. Nie bierzesz pod uwagę różnic w sprawności wynikających z różnic w powierzchni oddawania ciepła. Ponadto współczynniki przewodnictwa cieplnego również przemawiają na korzyść miedzi połączonej z aluminium wobec grzejników stalowych. Ciągle nie bierzesz pod uwagę warunków w jakich pracują grzejniki. One nie są same dla siebie. One dostarczają energii do budynku i rozpatrując ewentualne zyski lub straty bierze sie pod uwagę wahania temp. w budynku. Ta różnica w ich masie i objetości grzejników jest dla budynku mało istotna. Są to różnice pojedynczych punktów procentowych w kosztach ogrzewania w skali rocznej. Różnice wynikające ze sprawności oddawania ciepła nie mają żadnego znaczenia bo rozpatrujemy grzejniki o takiej samej mocy cieplnej. 2 kW mocy to 2 kW mocy. Różnice będą wynikały tylko w konstrukcji i ilości zużytego materiału na wyprodukowanie grzejnika. Dlatego grzejnik miedziany jest lżejszy i mniejszy od stalowego, ale moc ma taką samą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/56109-purmo-40-czy-radson-30/page/6/#findComment-1243118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.06.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Widzisz Jezier. Twoje uparte wyliczanie rzeczy oczywistych najlepiej świadczy, jak trudno uświadomić inne oczywistości. Korzyści i oczywistości dla mnie jako ich użytkownika. Nie mów mi o bilansie cieplnym. Nie mów mi o porównywaniu mocy nominalnej grzejników. To jest abecadło i recytowanie go nic tu nie wnosi. Powtórzę więc po raz kolejny: krótkotrwałe użycie" , krótkotrwałe, skuteczne uruchomienie instalacji w celu uzyskania złamania temperatury we wnętrzu domu, mieszkania, rzecz nie do pomyślenia w instalacji o dużej masie całkowitej. 1/.Je nie chcę ogrzewać w lipcu całego domu wraz ze sprzętami do temp. 21oC. Ja chcę tylko ogrzać powietrze w tym domu, żeby było miło a nie gorąco, jeśli wiesz o co mi chodzi...... 2/.I po ogrzaniu tego powietrza nie chcę mieć nadal przez pół godziny gorących grzejników, które w warunkach małych strat w lecie bardzo długo stygną... Dalej piszesz: Powtarzam, że ciągle rozmawiamy o kilkunastu minutach różnicy. Dla mnie to niewiele A dla mnie i dla wielu to bardzo wiele..... Szczególnie w okresach przejściowych i w okresach dogrzewania. Regulusy osiągają swoją maksymalną moc nominalną w czasie, gdy panele nawet nie stają się jeszcze letnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/56109-purmo-40-czy-radson-30/page/6/#findComment-1243395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts