Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zezwolenie traci wa?no???

Recommended Posts

Potrzebuję wyjaśnienia pewnej wątpliwości. Wiem, że pozwolenie traci ważność po upływie 2 lat przerwy w budowie. Jak to się ma do pozwolenia na wykonanie przyłączy. W tym roku mijają dwa lata od uzyskania przeze mnie pozwolenia na budowę domu z przyłączami, czy jeśli w tym okresie ich nie wykonałem to czy będzie to możliwe np. w przyszłym roku (prace przy budowie domu ciągle trwają). I co z warunkami, czy będę je musiał aktualizować?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: viator01 dnia 2003-03-12 14:16 ]

Jeżeli pozwolenie na budowę obejmuje budowę domu z przyłączami to wg mnie nie ma problemu. W tym przypadku decydują wpisy w dzienniku budowy, jeżeli ostatniego wpisu nie dokonano ponad dwa lata temu to możesz spać spokojnie.

Czyli teoretycznie możesz budować dom nawet 5 i więcej lat.

Nie jest ważne czy zacząłeś od fundamentów i ścian, instalacji wewnętrznych a na samym końcu przyłącza zewnętrzne.

Co do ważności uzgodnień z właścicielami poszczegónych mediów (RE, Zakład Gazowniczy, MPWiK itp.) to ma to tylko znaczenie do chwili uzykania powolenia na budowę. Chodzi o to , że uzgodnienia te ważne są jakiś czas i w tym czasie wypadałoby uzyskać pozwolenie na budowę.

viator01

Jeśli pozwolenie na budowę jest decyzją łączną na budynek i przyłącza to tak jak pisał Anonim w czasie całej budowy jest ważne. Jeśli chodzi o dostawców mediów to projekty przyłączy były opracowane na podstawie "technicznych warunków przyłączenia" wydanych przez dostawców mediów, które zwykle są ważne 2 lata. Zajrzyj do projektów przyłączy i sprawdź. Oznacza to że w czasie 2 lat musisz podpisać umowę na dostawę tych mediów , w przeciwnym przypadku dostawcy mogą Ci później zaproponować dostawę mediów na innych warunkach technicznych. Proponuję abyś dokonał aktualizacji warunków technicznych zwracając się z tym do dostawców mediów. Czasem odbywa się to przez wydanie nowych warunków technicznych a czasem przez przedłużenie terminu ich ważności. Nie polecam ubiegania się o wydanie nowych warunków ponieważ w momencie ich wygaśnięcia projekty przyłączy stają się nie ważne i trzeba je również aktualizować. Jeśli będzie tylko przedłużenie terminu ważności to projekty nie wymagają aktualizacji.

Pozdrawiam