Elfir 04.08.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 system BSO jest jednym pełnym systemem - czyli kołki, siatka, styro, klej, tynk powinny być od jednego producenta.Jedynie Caparol dopuszcza mieszanie produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 04.08.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Żadnych mostków na kołkach nie ma. Słyszałeś o zatyczkach ze styropianu? Kliknij w ten link, proszę http://www.kacper112.mojabudowa.pl/?id=126393%20TUTAJ I zobacz jak wyglądają te twoje zatyczki na kamerze termowizyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 04.08.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Efir a ty kiedyś słyszałas o tym żeby jakimś cudem producent oddał kasę za zerwaną elewację ? Zawsze znajdą powód do odmowy. Jak będzie kołek to przyczepią się do jego atestów, jak bedą atesty to spytają o certyfikaty osób montujących itd itp. Ja nie słyszałem jeszcze o pozytywnym rozpatrzeniu takiej reklamacji np przy odbarwieniach, wadach kleju itp Elfir nie słyszała, bo ona jest dobra, ale tylko z teorii. Żeby uznać reklamację, to chyba sam szef (ten od sytemu BSO) musiałby to kłaść osobiście, a i tak - koniec końcem - stwierdziłby, że system BSO sprawdził się rewelacyjnie, tylko wiatr był za mocny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Żadnych mostków na kołkach nie ma. Słyszałeś o zatyczkach ze styropianu? Rozumiem, że jak masz na elewacji styropian 18cm, a w pewnych miejscach metalowy trzpień długości 15cm i przykryty 3cm styropianu, to opór cieplny tych miejsc się nie różni ? Zatyczki to tylko sposob za zmniejszenie, a nie likwidację mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.08.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 U mnie kołki plastykowe z termodyblami. Termowizja nie wychwyciła mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 06.08.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 U mnie kołki plastykowe z termodyblami. Termowizja nie wychwyciła mostków. Wrzuć, proszę, zdjęcie z kamery termowizyjnej własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.08.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Wrzuć, proszę, zdjęcie z kamery termowizyjnej własnego domu. Termowizję robiłem dwa lata temu i na dzień dzisiejszy nie mam możliwości dotarcia do nich. Znalazłem parę termo- fotek mojego domu w innym wątku, post 148. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224194-MOWO-monta%C5%BC-okien-w-ociepleniu/page8&highlight=Mowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 06.08.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Termowizję robiłem dwa lata temu i na dzień dzisiejszy nie mam możliwości dotarcia do nich. Znalazłem parę termo- fotek mojego domu w innym wątku, post 148. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224194-MOWO-monta%C5%BC-okien-w-ociepleniu/page8&highlight=Mowo Obejrzałem i stwierdzam, że filtry tam zastosowane są ustawione tak, iż nie pokazują małych mostków termicznych, bo tam większość domu świeci się na czerwono. Aczkolwiek na jednym, bodajże trzecim zdjęciu widać, że raczej masz ocieplenie domu zrobione chyba wzorowo i wzorcowo! Gratuluję! Kołkowałeś całość, aż do szczytów? Bo jeżeli tak, to ja muszę zweryfikować moje teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.08.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Tak do szczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 06.08.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 No to całkiem dobrze to wygląda w tej kamerze.Ale zapytam, czy gdyby ekipa położyła ci tę elewację bez kołkowania, to czułbyś się jakoś bardziej niebezpieczny? Że wiatr zwieje, czy cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.08.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Przy 9 metrach wysokości domu nigdy nie odważyłbym się na nie kołkowanie styro. Wracając do samej termowizji to mostków szuka się od środka. Zdjęcia zewnętrzne wykonane zostały tylko dlatego gdyż pogoda była ku temu w miarę sprzyjająca.Pierwsza wewnętrzna termowizja wykazała mostki przy murłatach i jętkach, które zlikwidowałem latem. Zrywałam podbitkę dookoła domu i uszczelniałem. Moim zdaniem frezowane styro ma dosyć duże znaczenie na końcowy efekt prac izolacyjnych elewacji domu. Z drugiej zaś strony dosyć kosztowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.08.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Przy 9 metrach wysokości domu nigdy nie odważyłbym się na nie kołkowanie styro. Ale DLACZEGO? Przecież styropian nie trzyma się ścian na kołkach, tylko na kleju! Jeżeli nawet budynek osiada i elewacja, to przecież te kołki o średnicy 1cm. nie uchronią styropianu przed grawitacją, bo po prostu przetną styropian. Kołki dociskają tylko styropian do muru, że tak napiszę, w PŁASZCZYŹNIE POZIOMEJ. Jeżeli elewacja ma się psuć, to raczej osiada w PŁASZCZYŹNIE PIONOWEJ - w kierunku do ziemi I DOPIERO WTEDY jest możliwość, że odpadnie. Praw fizyki Pan nie oszukasz. A o czym to świadczy? O ujowym kleju, tudzież kładzeniu styropianu na siłę, na szybko, na rozgrzane/zmarznięte mury. Wtedy klej odparzy i żadne kołki nie pomogą. Wszystko pójdzie w dół, wg praw grawitacji. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 15.08.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 A propos kołkowania i obawy przed mostkami, trafiłem na taki oto sposób kołkowania, ale w Polsce jeszcze się z nim nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 15.08.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Nie działa link.Zresztą nie musi działać, bo ja już chyba dogłębnie wyjaśniłem, że kołkowanie to jest przerost formy nad treścią, bo styropianu nie trzymają kołki, tylko klej.Dziękuję za uwagę i zalecam niekołkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 16.08.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 lotpaj ale głupoty opowiadasz chodź zrobimy eksperyment nie posmaruje na płyte styropianową grama kleju, walne 5 kołków 4 rogi i jeden środek jak oderwiesz styro bez rozpierduchy to stawiam wódkę oczywiście, nie mam kolków z castoramy za 20 groszy. więc powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 16.08.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 zyhuJa nie chcę odrywać twojego kołkowanego styropianu siłą działającą prostopadle, bo takie siły nie działają na budynek (chyba, że jakieś nieczyste).Za to działa prawo grawitacji, czyli ciężar całej elewacji + ewentualne osiadanie budynku = twoje kołki bez kleju są guzik warte.No zrób taki eksperyment i połóż styropian + elewację na samych kołkach. Przecież wg ciebie nic się nie stanie, bo ty masz magiczne kołki nieCastroramowe i twoje kołki wytrzymają (?)Czytasz ty, co piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.08.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Ale DLACZEGO? Przecież styropian nie trzyma się ścian na kołkach, tylko na kleju! Jeżeli nawet budynek osiada i elewacja, to przecież te kołki o średnicy 1cm. nie uchronią styropianu przed grawitacją, bo po prostu przetną styropian. Kołki dociskają tylko styropian do muru, że tak napiszę, w PŁASZCZYŹNIE POZIOMEJ. Jeżeli elewacja ma się psuć, to raczej osiada w PŁASZCZYŹNIE PIONOWEJ - w kierunku do ziemi I DOPIERO WTEDY jest możliwość, że odpadnie. Praw fizyki Pan nie oszukasz. A o czym to świadczy? O ujowym kleju, tudzież kładzeniu styropianu na siłę, na szybko, na rozgrzane/zmarznięte mury. Wtedy klej odparzy i żadne kołki nie pomogą. Wszystko pójdzie w dół, wg praw grawitacji. Wiesz, większość fachowców w dziedzinie elewacji, producentów systemów ocieplenia zaleca stosowanie kołków. Wolę bazować na ich wiedzy, doświadczeniu niż na radach anonimowych ludzi z netu. Dlatego przy moich 9 metrach wysokości budynku dla mnie decyzja była tylko jedna..... Po za tym bez użycia kołków możesz zapomnieć o gwarancji producenta systemu. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 lotpaj - Chodzi o siłę ssącą wiatru a nie grawitację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.08.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 zyhu Ja nie chcę odrywać twojego kołkowanego styropianu siłą działającą prostopadle, bo takie siły nie działają na budynek (chyba, że jakieś nieczyste). Za to działa prawo grawitacji, czyli ciężar całej elewacji + ewentualne osiadanie budynku = twoje kołki bez kleju są guzik warte. No zrób taki eksperyment i połóż styropian + elewację na samych kołkach. Przecież wg ciebie nic się nie stanie, bo ty masz magiczne kołki nieCastroramowe i twoje kołki wytrzymają (?) Czytasz ty, co piszesz? możesz sobie zdzierać siłą prostopadłą i odrywającą - ssącą, nie ważne mam dość silne kołki a i wiercę wiertłem 10-tką zamiast 12-stką wchodzą tak ciasno, że trzeba je zerwać, żeby wyciągnąć nie chcesz zarobić pół litra ? nawet zagryzkę przygotuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 17.08.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Lotpaj, czyli jak mocno pizga wiatrem to Twoim zdaniem główną siłą działającą na elewację jest grawitacja w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts