Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołkowanie ocieplenia a Porotherm

plzws

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Efir a ty kiedyś słyszałas o tym żeby jakimś cudem producent oddał kasę za zerwaną elewację ? Zawsze znajdą powód do odmowy. Jak będzie kołek to przyczepią się do jego atestów, jak bedą atesty to spytają o certyfikaty osób montujących itd itp. Ja nie słyszałem jeszcze o pozytywnym rozpatrzeniu takiej reklamacji np przy odbarwieniach, wadach kleju itp

Elfir nie słyszała, bo ona jest dobra, ale tylko z teorii.

Żeby uznać reklamację, to chyba sam szef (ten od sytemu BSO) musiałby to kłaść osobiście, a i tak - koniec końcem - stwierdziłby, że system BSO sprawdził się rewelacyjnie, tylko wiatr był za mocny...

Żadnych mostków na kołkach nie ma. Słyszałeś o zatyczkach ze styropianu?

Rozumiem, że jak masz na elewacji styropian 18cm, a w pewnych miejscach metalowy trzpień długości 15cm i przykryty 3cm styropianu, to opór cieplny tych miejsc się nie różni ?

Zatyczki to tylko sposob za zmniejszenie, a nie likwidację mostków.

Wrzuć, proszę, zdjęcie z kamery termowizyjnej własnego domu.

Termowizję robiłem dwa lata temu i na dzień dzisiejszy nie mam możliwości dotarcia do nich. Znalazłem parę termo- fotek mojego domu w innym wątku, post 148.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224194-MOWO-monta%C5%BC-okien-w-ociepleniu/page8&highlight=Mowo

Termowizję robiłem dwa lata temu i na dzień dzisiejszy nie mam możliwości dotarcia do nich. Znalazłem parę termo- fotek mojego domu w innym wątku, post 148.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224194-MOWO-monta%C5%BC-okien-w-ociepleniu/page8&highlight=Mowo

Obejrzałem i stwierdzam, że filtry tam zastosowane są ustawione tak, iż nie pokazują małych mostków termicznych, bo tam większość domu świeci się na czerwono.

Aczkolwiek na jednym, bodajże trzecim zdjęciu widać, że raczej masz ocieplenie domu zrobione chyba wzorowo i wzorcowo! Gratuluję!

Kołkowałeś całość, aż do szczytów? Bo jeżeli tak, to ja muszę zweryfikować moje teorie.

Przy 9 metrach wysokości domu nigdy nie odważyłbym się na nie kołkowanie styro.

Wracając do samej termowizji to mostków szuka się od środka. Zdjęcia zewnętrzne wykonane zostały tylko dlatego gdyż pogoda była ku temu w miarę sprzyjająca.

Pierwsza wewnętrzna termowizja wykazała mostki przy murłatach i jętkach, które zlikwidowałem latem. Zrywałam podbitkę dookoła domu i uszczelniałem.

Moim zdaniem frezowane styro ma dosyć duże znaczenie na końcowy efekt prac izolacyjnych elewacji domu. Z drugiej zaś strony dosyć kosztowny.

Przy 9 metrach wysokości domu nigdy nie odważyłbym się na nie kołkowanie styro.

Ale DLACZEGO?

Przecież styropian nie trzyma się ścian na kołkach, tylko na kleju!

Jeżeli nawet budynek osiada i elewacja, to przecież te kołki o średnicy 1cm. nie uchronią styropianu przed grawitacją, bo po prostu przetną styropian.

Kołki dociskają tylko styropian do muru, że tak napiszę, w PŁASZCZYŹNIE POZIOMEJ.

Jeżeli elewacja ma się psuć, to raczej osiada w PŁASZCZYŹNIE PIONOWEJ - w kierunku do ziemi I DOPIERO WTEDY jest możliwość, że odpadnie. Praw fizyki Pan nie oszukasz.

A o czym to świadczy?

O ujowym kleju, tudzież kładzeniu styropianu na siłę, na szybko, na rozgrzane/zmarznięte mury. Wtedy klej odparzy i żadne kołki nie pomogą.

Wszystko pójdzie w dół, wg praw grawitacji.

Edytowane przez lotpaj

zyhu

Ja nie chcę odrywać twojego kołkowanego styropianu siłą działającą prostopadle, bo takie siły nie działają na budynek (chyba, że jakieś nieczyste).

Za to działa prawo grawitacji, czyli ciężar całej elewacji + ewentualne osiadanie budynku = twoje kołki bez kleju są guzik warte.

No zrób taki eksperyment i połóż styropian + elewację na samych kołkach.

Przecież wg ciebie nic się nie stanie, bo ty masz magiczne kołki nieCastroramowe i twoje kołki wytrzymają (?)

Czytasz ty, co piszesz?

Ale DLACZEGO?

Przecież styropian nie trzyma się ścian na kołkach, tylko na kleju!

Jeżeli nawet budynek osiada i elewacja, to przecież te kołki o średnicy 1cm. nie uchronią styropianu przed grawitacją, bo po prostu przetną styropian.

Kołki dociskają tylko styropian do muru, że tak napiszę, w PŁASZCZYŹNIE POZIOMEJ.

Jeżeli elewacja ma się psuć, to raczej osiada w PŁASZCZYŹNIE PIONOWEJ - w kierunku do ziemi I DOPIERO WTEDY jest możliwość, że odpadnie. Praw fizyki Pan nie oszukasz.

A o czym to świadczy?

O ujowym kleju, tudzież kładzeniu styropianu na siłę, na szybko, na rozgrzane/zmarznięte mury. Wtedy klej odparzy i żadne kołki nie pomogą.

Wszystko pójdzie w dół, wg praw grawitacji.

Wiesz, większość fachowców w dziedzinie elewacji, producentów systemów ocieplenia zaleca stosowanie kołków. Wolę bazować na ich wiedzy, doświadczeniu niż na radach anonimowych ludzi z netu. Dlatego przy moich 9 metrach wysokości budynku dla mnie decyzja była tylko jedna.....

Po za tym bez użycia kołków możesz zapomnieć o gwarancji producenta systemu.

Edytowane przez Tomaszs131

zyhu

Ja nie chcę odrywać twojego kołkowanego styropianu siłą działającą prostopadle, bo takie siły nie działają na budynek (chyba, że jakieś nieczyste).

Za to działa prawo grawitacji, czyli ciężar całej elewacji + ewentualne osiadanie budynku = twoje kołki bez kleju są guzik warte.

No zrób taki eksperyment i połóż styropian + elewację na samych kołkach.

Przecież wg ciebie nic się nie stanie, bo ty masz magiczne kołki nieCastroramowe i twoje kołki wytrzymają (?)

Czytasz ty, co piszesz?

możesz sobie zdzierać siłą prostopadłą i odrywającą - ssącą, nie ważne

mam dość silne kołki a i wiercę wiertłem 10-tką zamiast 12-stką

wchodzą tak ciasno, że trzeba je zerwać, żeby wyciągnąć

nie chcesz zarobić pół litra ? nawet zagryzkę przygotuję