Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku- sąsiad zasmradza całą okolicę!!

mika30

Recommended Posts

Sytuacja jest taka :eek:d ok 8-u miesięcy mieszkam w domu który sąsiaduje ok. 200 z posesją człowieka który hoduje świnie, nie wywozi obornika (wielka dymiąca pryzma)dodam że jest to miasto -10 tyś ludności, niby małe ale jednak nie wieś.Byłam w miejscowym urzedzie i powiedzano mi że działka tego pana podobnie jak i moja ma przeznaczenie pod dzialalność o niewielkiej uciążliwości - jak tu rozumieć niewielką uciążliwość skoro w ciepłe dni nie mogę otworzyć okna , zrobić grila,pielić w ogrodzie. Zimą jest wcale nie lepiej, o wietrzeniu sypialni przed snem lepiej zapomnieć

Może ktoś wie jak z tym problemem walczyć.Przeprowadzka nie wchodzi w grę bo jeszcze długo będę splacać kredyt zaciągniety na kupno domu ( a takie wyjście sugerowal mi burmistrz cha - cha)

Jeeejjjuuuu

My tu o wiośnie, że ptaszki ładnie śpiewają, co poniektórzy o " pierogach ruskich" :wink: (Tu pozdrawiam) , o marzeniach o własnym domku, a Ty wyjeżdzasz tutaj z takim tematem !!!

(To wyżej było bez złośliwości)

A tak z zupełnie innej beczki .... to współczuję Ci aury "świerzego" powietrza. Zresztą to przez tą aurę niedochodzi do ciebie wiosna. ;D

Szczere wyrazy współczucia. :smile:

emems

MIKA

Przykro mi...ale chyba nie mozesz nic zrobic...ale popytam, bo moj znajomuy miał kurniki..i niestety po ilus tam latach zabronili mu takiej działalnosci , musiał postawic te wielki kurniki ( nowe) w zupełnej wsi..a wlasciwie na obrzezach..no wlasnie i czy te dzialki sprzedaje gmina?

Pozdro

Dziękuję za wyrazy współczucia, kupując ten dom w ubiegłym roku żadnych aromatów nie czułam i nawet do glowy by mi nie przyszlo że w środku miasta ktoś może prowadzić taką działalność, a byly właściciel jest w USA i pewnie tu nie wróci.Działka jest piękna, wielka 7300 m., na częsci chcę posadzić las.

Nadal czekam na konkretne rady ,może ktoś miał podobny problem

Sugeruje w takiej sytuacji rozwiazania blisko silowe - tzn konfrontacyjne. Prawnie nic nie zdzialasz. Przykro mi :sad:.

Jezeli sasiad nie oczyszcza swojego terenu - a moglby moze zredukowac smrod - zastanow sie np. nad czestymi ogniskami (kiedy wiatr wieje w odpowiednia strone), najlepiej z substancjami drazniacymi oczy, Muzyka (ale nie pozniej niz do 21 itd.). Badz PASKUDNA. I jezeli zacznie cos robic "in plus" - "nagradzaj", tak aby wiedzial jak i dlaczego.

Tylko zawsze sprawdz czy to co robisz nie jest jeszcze zabronione :smile:.

PS. Przykro mi, ze to taka rada. Wolalbym sie powolac na jakies przepis... ale nic Cie nie chroni.

Ale jego tez nie, o ile bedziesz sprytna.

Powodzenia.

Michal.

Sugeruje w takiej sytuacji rozwiazania blisko silowe - tzn konfrontacyjne. Prawnie nic nie zdzialasz. Przykro mi :sad:.

Jezeli sasiad nie oczyszcza swojego terenu - a moglby moze zredukowac smrod - zastanow sie np. nad czestymi ogniskami (kiedy wiatr wieje w odpowiednia strone), najlepiej z substancjami drazniacymi oczy, Muzyka (ale nie pozniej niz do 21 itd.). Badz PASKUDNA. I jezeli zacznie cos robic "in plus" - "nagradzaj", tak aby wiedzial jak i dlaczego.

Tylko zawsze sprawdz czy to co robisz nie jest jeszcze zabronione :smile:.

PS. Przykro mi, ze to taka rada. Wolalbym sie powolac na jakies przepis... ale nic Cie nie chroni.

Ale jego tez nie, o ile bedziesz sprytna.

Powodzenia.

Michal.

Ja odradzam prowadzenie wojny podjazdowej - ten kij ma dwa końce: zdenerwowany sąsiad może zacząć się jeszcze bardziej starać o smród...

Może na początek sąsiedzka wizyta i po prostu nazwanie problemu po imieniu: jest tak i tak, i to mi przeszkadza. Wbraw pozorom istnieją jeszcze ludzie, którzy reagują nie tylko na paragrafy ale także na sąsiedzkie upomnienia...

Może coś to da...

darek

• 2 weeks później...

Witka

Sprawdz w warunkach zabudowy tej działki

Ja mam sąsiada który ma warsztat kamieniarski który powoduję hałas, wytwarzanie pyłów i drgania ziemi. W warunkach zabudowy mam wpisane : że sąsiedzi nie mogą mi smrodzić, wytwarzać szkodliwych pyłów i smrodów itd. więc jak przyjdzie pora (jak się tam przeprowadzę) to się wezmą za niego:smile:

ewentualnie spróbuj z sanepidem

pozdr.

• 1 month później...