Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonawcy - wystaw ocen?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje doświadczenia:

1. Dobry wykonawca wie ile kosztować będzie wykonywana czynność.

2. Dobry wykonawca bierze pieniądze po wykonaniu pracy.

3. Dobry wykonawca informuje o szczegółach związanych z czynnością, które mogą ogólnie podnieść cenę robozcizny i materiałów.

4. Dobry wykonawca nie boi się podpisać umowy na wykonywane czynności, która to umowa ma być polisą w przypadku błędu w sztuce budowlanej.

5. Dobry wykonawca jest solidny i nie trzeba go zachęcać do pracy.

6. Dobry wykonawca nie ucieka od nowych technologii.

Z tym stwierdzeniem, że jak wykonawca podobał się niemcom to jest dobry to chyba jakieś nieporozumienie teraz prawie każdy chwali się, że zawojował Europę zachodnią. Przy głębszej rozmowie okazuje się prawie zawsze, że po prostu wciska kit. Z mojej praktyki uważam, że dobrego wykonawcy budowlanego nie można utożsamiać z firmą jest to podstawowy błąd inwestorów.

Pozdrawiam

Dobry wykonawca to:

1)nie narzeka na innych

2)sam, pewne rzeczy podpowie, doradzi

3)jest słowny

4)nie ma dla niego rzeczy ,,których nie da się zrobić"

5)zawsze kończy robotę

6)przynajmniej orientuje się w nowinkach budowlanych

7)bywa lub bywał na budowach ,,zagramanicą" :grin:

:cool: ma rozsądne ceny adekwatne do jakości wykonania

[ Ta wiadomość była edytowana przez: michalus dnia 2003-03-14 23:31 ]

u mnie jak ktoś mówi że robił na zachodzie to ma 10% mniej zachód tych ludzi nie czyni fachowcami oni wykonują tam najgorsze prace i to w większości "grube". Nieznoszę ludzi którzy zaczynają rozmowę że pół niemiec wybudował!!!.

A co do konstruktywnych uwag dmuu do ma rację mój wykonawca spełnia te kryteria w teorii, poczekam tydzien i sprawdze go w praktyce.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-15 12:49 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-15 13:00 ]

nie chodzi mi o wykonawcow, ktorzy maja polozyc plytki a wszesniej kopali tylko fundamenty, albo ma polozyc dachowke a wczesniej (nawet w Niemczech) robil "wode". :smile:

jesli ktos kladl plytki w Niemczech przez 5lat (a nie 3miesiace na czarno) to wiem ze moge kupic plytki po 60PLN/m2 i nie bede zalowal. Rozumiecie? Zakladam szczerosc (albo samodzielne sprawdzenie) "zyciorysu" wykonawcy. To jest jego najwieksza wizytowka. Jesli nie mozecie sprawdzic wczesniejszych dokonan waszego wykonawcy to sobie odpusccie wszystko jedno gdzie to doswiadczenie zdobywal. Niemcy nie sa jedyna szkola dobrych wykonawcow ale ... kto pracowal to wie

Dobry wykonawca ma swoje, profesjonalne narzędzia, jest odpowiedzialny za swoją robotę, jak jego ludzie coś spaprzą, to bierze stronę klienta i każe poprawiać - słabiak będzie się upierał, że tak powinno być, jak oni zrobili. Dobry wykonawca to nie tylko spec od budowlanki - to także dobry biznesmen, który wie, co to termin wykonania, negocjacje, reklamacje, doradztwo, standardy jakościowe. Dotrzymuje słowa, bierze odpowiedzialność za swoją robotę.

Raz miałem dobrego wykonawcę. Z około dziesięciu...

Z tą pracą w Niemczech jest różnie, ekipa ciesielska, którą zatrudniałem nauczyła się tam pracować szybko i oszczędnie (nie marnowali materiału), nie kwestionowali moich poleceń. Z ekipą, która jako pierwsza wykonywała kosztorys a także miała doświadczenia zdobyte na budowach zagranicznych rozstałem się bardzo szybko: proponowali nowe technologi (drogie) "na wyrost" - znacznie więcej stali zbrojeniowej, większa głębokość posadowienia itp. NOwoczesne technologie stosowaliby entuzjastycznie (a nie racjonalnie), po pierwszej rozmowie nabrałem też podejrzeń co do ich uczciwości (mieli projekt dwa dni i po tym czasie wyliczyli, że betonu na fundament potrzebuję o 50% więcej niż wg moich obliczeń, które później okazały się poprawne)

Uważa, że dobry wykonawca:

1. Nie wstydzi się wczęsniejszych prac (referencje)

2. Ma własny sprzęt i narzędzia

3. Nie krytykuje innych

4. Traktuje inwestora jako partnera i liczy się z jego zdaniem

5. Nie żąda wysokiej zaliczki przed rozpoczęciem prac

On 2003-03-17 09:57, Marek K wrote:

Nie ma dobrych wykonawców, wszyscy to partacze i niszczyciele!!!.

Marek.

Taki jestes madry?

Ciekawe jak bys bez tych wykonawcow mial cokolwiek zrobione.

Jak trafiles na baranow to prosze cie nie uogolniaj bo to swiadczy o tobie tylko tyle, ze sam jestes jak i oni.

To tyle.

Piotrek

Do: PYRKA, MARKA K itp.

Panowie nie mozna zakladac, ze czlowiek ktory ma u was wykonywac jakas prace zrobi to zle.Sa ludzie i ludziska, jeden robi dobrze, drugi wg.wlasnego widzimisie.

Przykro mi, ze trafialiscie do tej pory tylko na niesolidnych, nieodpowiedzialnych ludzi, ale nie mozna zakladac, ze wszyscy sa tacy.

Pamietajcie o tym na przyszlosc.

Co do watku o pracy za granica:

sam pracowalem i pracuje aktualnie w Niemczech(wykonujemy rozne prace, ale z reguly specjalizujemy sie w regipsach i montazu scianek dzialowych z gotowych elementow, nawiasem mowiac sa to bardzo ladne sciany)I wiem jak wyglada tam sytuacja z tzw.fachowcami.Znam kilkadziesiat osob ktore przewinely sie przez ten kraj(tydzien - 1 miesiac)i po powrocie szczycily sie tym, ze pracowali za granica, ale zawsze te dni ich tam pobytu w opowiesciach rosly do kilku mies., lat itd.

80% ludzi z tych ktorych tam poznalem, nadawali sie tylko do sprzatania i picia, tak, ze (co jest oczywiste) nie zagrzali tam dlugo miejsca, tylko wracali do kraju i opowiadali o

tym "jak oni Niemcy budowali".Opowiesci te tak czesto powtarzali, az staly sie dla nich prawda.I w swoich oczach urosli do miana "fachowcow".

Widocznie na takich ludz musieliscie trafiac, moi drodzy.

Ja moge powiedziec tylko tyle, ze za granica nauczylem sie wykonywac prace tak jak chce inwestor ,chocby wg. mnie bylo to zle wykonanie. Nie znaczy to, ze przemilczalem mozliwe konsekwencje jakie moga wyniknac z tytulu tak wykonanej pracy, zawsze przedstawilem swoj pkt.widzenia, ale ostateczna decyzja zawsze jest w rekach czlowieka ktory za to placi.

ps.jesli ktos jest zainteresowany wygladem tych wyzej opisywnych scian to podaje adres:

http://www.straehle-raumsysteme.com

wystarczy kliknac na ktorykolwiek system.

Piotrek

On 2003-03-22 15:30, pyrka wrote:

Do zabudowy płytami g-k i układania płytek nie są mi potrzebni fachowcy ,sama to robię elegancko aż się wszyscy dziwią.

Alez ja wcale nie neguje, ze umiesz cokolwiek robic, dlatego nie wiem jaki sens ma ta wypowiedz.

Wyjasnij prosze.

Piotrek