Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonawcy - wystaw ocen?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Murarze - 5

Dekarz - 5

hydraulik - 5 (dobry fachowiec tylko strasznie dużo piwa przy tym wypił :roll: )

elektryk - 3 z minusem, ale ten co po nim poprawiał 5

tynkarz - +4

parkieciarz - 5

ten od gładzi (mąż) - +5

malarze (ja i mąż) - całkiem nieźle

płytkarz (robił też wiele innych rzeczy) - 6

Najlepsi fachowcy, to ci, których ktoś polecił. Żadnych znajomości i stanowcza rozmowa. Trzeba uważać na tych co "Dogadamy się". Raz zdesperowani chcieliśmy się skusić na płytkarza z ogłoszenia, ale po pierwszej rozmowie wiedzieliśmy kto zacz. Zamiast obudowy półokrągłego brodzika płytkami zaproponował "takie plastikowe panele". "A szpalety będą w płytkach? ... Nie?... To dobrze, bo to niezbyt ładnie wygląda" Od razu widać było, że się facet boi trudniejszych rzeczy. I dużo więcej mówił o układaniu paneli podłogowych.

• 7 months później...
Ocena budowlańców- popaprańców to wielka krecha ! Sobie też zarzucamy, jak mogliśmy ich zatrudnić :evil: Bylismy rozczarowani i szkoda , że nie wyrzucilismy ich na samym początku , pózniej to było .... ### ( autocezura) . Jak same ekipy budowlanców nie będą dbały o poziom wykonania i dobre relacje z inwestorami, to przewiduję , że rynek polskich ekip będzie na wymarciu... Nigdy więcej takich doświadczeń!!!!!!!!!!!! :evil:

A choćby dlatego, że nie wszystkich stać na zatrudnianie tych najdroższych. A poza tym cena wcale nie świadczy o jakości wykonywanych usług :-? . Niestety. Czasem właśnie można się naciąć na tych drogich i wtedy dopiero jest problem, bo szkoda tylu pieniędzy wyrzuconych w błoto.

Moi byli w rozsądnych cenach, a wystawiłam im oceny jak wyżej :D

Ekipa , którą zatrudniliśmy nie była najtańsza ( środkowa półka) . Zmyliła nas opinia, jaką usłyszaliśmy od poprzedniego inwestora współpracującego z budowlańcami. I jak się póżniej okazało :evil: ICH znajomego :evil: ! Rada dla INWESTORÓW: zasięgajcie opinii jak najdalej, nie tylko od wcześniejszego budującego, ale i po kolejne wstecz !!! I oby nie okazało się, że jeden z nich to kuzyn :evil:

Żeby dodac troche miodu, pochwalę następną ekipę, którą zatrudniliśmy. Ekipa , która kładła nam dach i montowała elementy związane z dachem była PERFEKCYJNA !!! Po koszmarnych wrażeniach i zmorach z poprzednią :evil: ekipą budowlańców - TEN zespół fachowców to PROFESJONALIŚCI !!! Naprawdę!!! Ja sama szczypałam się,przekonując czy to dzieje się w Polsce... Nawet Inspektor był zdziwiony:'Ja tu nie mam nic do roboty, oni sami lepiej wiedzą ode mnie"- żadnego błędu, wszystko planowane w najdrobniejszych szczegółach, używali grzecznych słów i jako pierwsi mówili ''Dzień dobry" , co w porównaniu z burakami poprzednimi nie zdarzyło się. Kłaniam im się i dziekuję za bardzo dobrze wykonaną robotę!!! Godnie nagrodzoną także!

:D

Murarz - robota: od 3+ do 4; cena: 4; terminy: 4;

Dekarz - robota: 3+; cena: 4; terminy: 2;

Elektryk - robota: 5; cena: 3+; terminy: 4; uzgodnienia: 2 (tzn. na początek co ile będzie kosztowało)

Hydraulik - robota: 5; cena: 4; terminy: 4;

Okna - materiał i robota: 5; cena: 4; terminy: 3+;

Tynkarze (wewnątrz): robota: 4+; cena: 4,5; termin: 5;

średnia ocen:

robota: 4,36

terminy: 3,75

cena: 4

a dalej? pożyjemy, zobaczymy

• 2 weeks później...

Prowadzę firmę wykonawczą w zakresie instalacji sanitarnych i elektrycznych.....

Chcąc wybrać wykonawcę inwestor powinien zrobić wiele rzeczy ale przede wszystkim:

1. zobaczyć kilka wykonanych prac potencjalnego wykonawcy i porozmawiać z właścicielem czy jest zadowolony i jakie ma zastrzerzenia

2. dobry wykonawca ma się czym chwalić, powinien mieć zdjęcia z wykonanych prac listę referencyjną itp.

Jeśli chcecie wyeliminować pseudo speca spytajcie co gdzie i u kogo robił i niech skontaktuje was z byłymi inwestorami.... to trudne zadanie zo zrealizowania dla partaczy dla fachowców bezproblemowe.

Pamiętajcie tylko że dobry fachowiec nie ma za dużo czasu więc nie męczcie go zbyt długo.

pozdrawiam

nowaczka ... masz rację

gwarancję że twoja instalacja czy inna część prac zostanie wykonana bez błędów nie uzyskasz rozmowani z potencjalnym wykonawcą ... to się okazuje po fakcie

na etapie wyboru trzeba wyeliminować firmy wątpliwe i znane z fuszeranctwa

jeśli ktoś zrobił kiepsko kilka instalacji to twoja może być kolejna ...

jeśli ktoś zrobił dobrze kilka instalacji to twoja też może być dobra

jeśli instalator (firma a nie ktoś na czarno) ma czym się chwalić i nie boi się podpisać umowę z gwarancją np. 5 letnią na usługę to co więcej można oczekiwać ....

ważne jest aby inwestor miał możliwość prawną dochodzić prawnie spełnienia delkaracji składanych podczas wyboru ofert

osobiście dziwię się klientom którzy z przysłowiowym Panem Zdziśkiem (przepraszam oryginalnych Zdziśków) zawierają umowę ustną a potem jeszcze się dogadują że bez faktury będzie taniej ..... no w przypadku reklamacji dla Pana Zdziśka .... z pewnością :)

Więc kaj wybrać ....

zwryfikować porównać podpisać umowę określić warunki gwarancji

po wykonaniu zrobić dokumentację powykonawczą zdjęcia itd.

inwestorzy często nie sprawdzają instalacji .. próby szczelności itp

a to przecież podstawa odbioru na każdej budowie :)

Zabawne jest też to że za projekt instalacji grzewczej w budynku np. 200m2 z dużą ilością podłogówki ja muszę zapłacić projektantowi z którym współpracuję 400 zł (po znajomości) i dla mojego świętego spokoju przy układach rozbudowanych zlecam projekt bo nie chce mi się tego liczyć a poza tym projektant ponosi też odpowiedzialność

nie ma później biegania po pomieszczeniach i regulowania grzejników na rękę ....

jak mówię klientowi że instalacja z materiałami będzie kosztowała 35 tysięcy plus projekt 400 zł to jeszcze się nie zdażyło żeby klient powiedział a po co projekt szkoda 4 stów :)

a w efekcie końcowym to i tak projektant dostaje od nas gotową opracowaną instalację a jego zadanie ogranicza się do sprawdzenia czy dobór średnic przewodów i osprzętu jest bez błędów

pozdrawiam

Dobry wykonawca to taki, który jest otwarty na wiedzę.

Mój nie twierdzi, że wszystko wie najlepiej i jeżeli zaproponuje mu się inne rozwiązanie /np. znalezione w Muratorze/ i podeprze to argumentami to nie dyskutuje tylko robi.

• 4 weeks później...

U mnie jak do tej pory było dwóch wykonawców.. jeden stawiał mury, a drugi robił dach. Do oceny posłuże sie cytatem z mojego kierownika budowy: "murarka....hmmm no tacy dobrzy rzemieśnicy... ocena 3 z duzym plusem...., a dach... no to ogromiasta 5, facet naprawde wie co robi..."

pozdrawiam

My jeszcze się nie budujemy, tak więc na temat wykonawców sie nie wypowiadamy, ale pilnie czytamy Wasze posty.

Nasi znajomi mieli dobrą ekipe murarską. Poleconą. Zrobili solidnie, ale pilnował ich dobry kierownik budowy. Zostali poleceni do budowy takiego samego domu u sąsiada. Zrobili co mieli zrobić , ale bardzo niesolidnie, nawet z poważnymi błędami. Zapytani dlaczego, po cichu powiedzieli. "Nikt nie pilnował, to po co się męczyć" :(

• 1 year później...

Oj, jakoś wykonawcy u nas nie idą chyba z postępem!

Co do nowych techologii to niespecjalnie je znają. Poza tym są one dość trudne gdy chodzi o szczegóły i tu najczęściej zdarzają się fuszerki.

Brak również fachowców "starej daty" których robota była niemal sztuką. Chyba miniona epoka dużo złego zrobiła w tym temacie.

Dopiszę jeszcze moje spostrzeżenia praktyczne.

Dobry wykonawca to taki który dobrze i tanio wykonuje robotę. Nie zgadzam sie że lista referencyjna lub kontakt z poprzednim inwestorem w dadzą gwarancję dobrej roboty. Robotę wykonuje zawsze konkretny człowiek a nie firma. Ten sam pan Józio zatrudniony w firmie X może nam zrobić robotę za mniejsze pieniądze po godzinach. Być może nawet lepiej niż wykonując robotę w ramach firmy X. Firma X czy Y może czesto zmieniać "fachowców" i to że u poprzedniego inwestora zrobili dobrze nie oznacza że u nas bedzie też dobrze. Dobrze być może będzie wtedy gdy ten sam pan Józio będzie wykonywał robotę u nas . Więc najlepiej odrazu bezposrednio umawiać się z panem Józiem a nawis :wink: w postaci firmy ominąć. Na budowie najlepiej nie dawać wiary żadnym fakturom gwarancjom, listom referencyjnym, zapewnieniom itp. to są sprawy praktycznie nie do wyegzekwowania. Najważniejsze jest to aby u nas robotę zrobił konkretny człowiek prawdziwy fachowiec a nie jakaś tam firma. Firma to pusty slogan jeśli nie stoi za tym konkretny fachowiec.

Pozdrawiam

Dopiszę jeszcze moje spostrzeżenia praktyczne.

Dobry wykonawca to taki który dobrze i tanio wykonuje robotę. Nie zgadzam sie że lista referencyjna lub kontakt z poprzednim inwestorem w dadzą gwarancję dobrej roboty. Robotę wykonuje zawsze konkretny człowiek a nie firma. Ten sam pan Józio zatrudniony w firmie X może nam zrobić robotę za mniejsze pieniądze po godzinach. Być może nawet lepiej niż wykonując robotę w ramach firmy X. Firma X czy Y może czesto zmieniać "fachowców" i to że u poprzedniego inwestora zrobili dobrze nie oznacza że u nas bedzie też dobrze. Dobrze być może będzie wtedy gdy ten sam pan Józio będzie wykonywał robotę u nas . Więc najlepiej odrazu bezposrednio umawiać się z panem Józiem a nawis :wink: w postaci firmy ominąć. Na budowie najlepiej nie dawać wiary żadnym fakturom gwarancjom, listom referencyjnym, zapewnieniom itp. to są sprawy praktycznie nie do wyegzekwowania. Najważniejsze jest to aby u nas robotę zrobił konkretny człowiek prawdziwy fachowiec a nie jakaś tam firma. Firma to pusty slogan jeśli nie stoi za tym konkretny fachowiec.

Pozdrawiam

Podpisuję się pod tym obiema ręcami i nogyma :wink:

U mnie buduje dom firma, ale ekipy są - Pana Piotra, Sławka, Szczepana itd, bo te budowały u mojego kolegi i widziałem, że są OK. Ja również się nie przejechałem.

Dobry wykonawca, moim zdaniem, jest:

- punktulany

- rzeczowy

- słucha i pamięta co się do niego mówi

- doradza i zna nowe techonologie

- potrafi zmienić zdanie po zapoznaniu się z uwagami inwestora

- ma swoje narzędzia (nawet materiały)

- umowa + płatne po wykonaniu pracy

- zawsze po sobie sprząta

- przede wszystkim stara się niczego nie uszkodzić (przecież to nie jego własność i powinien o nią dbać ze zdwojoną uwagą)

- na pewno nie jest najtańszy (ja zawsze zkreślałem najtańszą i nadroższą ofertę i wybierałem z pozostałych - zostało mi ze statystyki :-? :wink: )

Pozdrawiam