Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym pokry? dach tarasu?

Recommended Posts

Ostanio jestem za pokryciem dachu domu (będę wymieniać ) dachówką cementową. A co w takim razie z tarasem? Ma byc zdadaszony i powinien tak samo jak dom. PIerwotnie miał to byc gont, także na tarasie. A przy d. cementowej - czy mogę nią pokryć także dach tarasu? jak on wówczas musi byc przygotowany przez stolarza? Bo pod gont miały być deski na wpust i pióro.

A .. gdyby.. dach tarasu pokryc gontem, a domu dachówką? Czy to by miało szanse jakos wyglądać?

Moi drodzy - markiza to SUBSTYTUT dachu.

Zapraszam pod poniższy adres (podany mi wczesniej przez innego forumowicza)-tam zaznaczcie w 2 kolumnie od lewej ostatnią pozycje na dole, a potem - 2 zdjęcie od lewej (można powiększyć).

Dla mnie TO jest TARAS z prawdziwego zdarzenia. Z PRAWDZIWYM dachem!

http://www.decks.com/PhotoSearch.asp

Bartt wrote:

Gagata, taki dach ma jedną wadę. Bardzo zacienia przyległe pomieszczenie, jeśli będzie to salon będzie w nim buro i ponuro. Trzeba to brać niestety pod uwagę :smile:

Słusznie. U mnie to jest taras od strony kuchni, kuchnia będzie jeszcze doświetlona skądinąd - zastanawiamy się nad tym "zaciemnieniem" ale chyba bardzo nam zależy na takim tarasie i zaakceptujemy te konsekwencje....:smile:

Popieram pogląd Bartt'a. Ja planuję u siebie taras który z czasem zamierzam przekształcić w ogród zimowy. Dla tego dach będzie wykonany z szyb zespolonych na bazie tych samych profili okiennych z których są okna.

W przypadku takiego rozwiązania całkowicie odradzam szkło barwione. Kumpel wykonał dach nad swoim tarasem ze szkła o zabarwieniu żółtym (tak mu doradzili że będzie jasno i radośnie nawet w pochmurne dni) efekt jest taki że po roku został on zdemontowany bo wszystkich drażnił i nie dało się pod nim wysiedzieć.

Pozdrawiam

Bartt - dzięki - zaraz poszłam do pobliskiego kiosku i juz mam (a przez chwilę się zastanawiałam JAK JA ZDOBĘDĘ TERAZ KWIETNIOWY NUMER?? :grin:). Zaraz wszystko poczytam.

Engi - TAK!My nie mówimy na to weranda, bo mamy z przodu domu, od ulicy taką małą werandkę murowaną na grubych ceglanych słupach (to domek poniemiecki). Więc dla odróżnienia na to z tyłu mówimy TARAS :smile:. Ale teraz się chyba rozumiemy!

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Gagata dnia 2003-03-18 09:35 ]