Senser 27.06.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Sam nie wiem skąd to sie bierze?? W każdym bądź razie, nalałem 3 m3 wody, miejskiej karnówy. Do takiego zwykłego "pompowanego" baseniku i po jakiś 10 dniach woda była już tak zielona, że nie było widać dna. W takie upały, z pewnością nie tylko ja sobie radze w ten sposób z gorącem. Więc jestem ciekawy czy i jak można temu zjawisku zapobiec?? W baseniku kompie się moja mała córeczka (tzn. jak jest czysto i ciepło ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.06.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 nie wiem skad i wnikac nie chce podobnie jak ty kupilem w Castoramie basen fi 3 metry calosc 7,5 m3 wodddy. nagrzewalo sie to ponad tydzien i teraz jak znalazl ale.... wlasnie woda zazielenila sie - pomimo chlorowania (takie krazki ktore wrzuca sie raz na 10-14 dni - same sie powoli rozpuszczaja) - wybieram sie do Castoramy by pogadac ze specami - wiem ze jest na to wszystko chemia. Samo filtrowanie wody nic nei daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 27.06.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Bez chemi się nie obędzie. Widziałem w markecie chlor i antyglon do basenów przydomowych. Musisz to zastosować bo inaczej glony zarosną basen. Innym rozwiązaniem jest napełnienie basenu wodą destylowaną albo deszczówką w której nie ma azotu i glony nie rosną tylko niewiem czy kapiąc się w basenie nie wprowadzamy zanieczyszczeń, które po przeróbce przez bakterie nie spowodują rozwoju glonów. Podsumowując zainteresuj się akwarystyką bo ten problem jest tam szeroko poruszany Z doświadczenia wiem że beczka 200 l napełniona kranówą po tygodniu jest zielona a napełniona deszczówką z rynny po miesiącu była czysta. ps. w akwarium osiągnołem taką równowagę biologiczną że glony to już historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.06.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dobrze kombinujesz idź do Castoramy i kup preparat ANTY-GLON. Do tego filtrowanie i tabletki chlorowe. I bedzie git Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.06.2006 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jakąś nie wierze w to filtrowanie....wydajność tych pompek...to przy takim basenie musiałby chodzić pewnie z tydzień na okrągło.W takim razie muszę sobie coś sczelić. A zaraz....życiodajna energia dla glonów to nie światło?? A czy przykrycie folią by tu sprawy nie załatwiło?? Jareko, fi 3m i ponad 7 m3?? To jakie ty to masz wysokości??Albo nasze liczniki kłamią.Ja mam też fi 3,0 m i wys. ok 60 cm. Z odczytu na liczniku wychodzi ok 3 m3. A nie obliczałem V wlaca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.06.2006 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dobrze kombinujesz idź do Castoramy i kup preparat ANTY-GLON. Do tego filtrowanie i tabletki chlorowe. I bedzie git Pozdrawiam A z jakim kalendarzem i w jakich dawkach stosować i jedno i drugie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.06.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 tam dokladnei napisane Na moich chlorowych zalecaja 1 tabletke co 7-10 dni wlozyc do dozownika - ja rzucam ja po prostu na dno baseniku i widze jak powoli bardzo powoli znika - tylko mam wiekszy klopot - wytlumaczyc to tesciowej ze tak musi byc - tu jest zadanie do wykonania - a nie tam jak - to w sklepie podpowiedza A za rady bym sobie dubeltowke kupil - dziekuje - juz mam tyle ze na srut a mimo wszystko szkoda mi jednego naboju ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.06.2006 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 tam dokladnei napisane Na moich chlorowych zalecaja 1 tabletke co 7-10 dni wlozyc do dozownika - ja rzucam ja po prostu na dno baseniku i widze jak powoli bardzo powoli znika - tylko mam wiekszy klopot - wytlumaczyc to tesciowej ze tak musi byc - tu jest zadanie do wykonania - a nie tam jak - to w sklepie podpowiedza A za rady bym sobie dubeltowke kupil - dziekuje - juz mam tyle ze na srut a mimo wszystko szkoda mi jednego naboju ;) Tylko chodzi o to czy tabletka na 1 m3 czy na 8?? A na teściową nie trać czasu ani śrutu. Po prostu do baseniku ją i POMÓŻ jej nie odrywać się 6 min od dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.06.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 1 tabletka na 25 m3 dobry pomysl - ale chyba czuje pismo nosem i basenu unika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.06.2006 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Może ktoś jeszcze ma jakiegoś pomysła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 28.06.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A i owszem. W akwarium dosypuję odrobinę soli żeby pozbyć się glonów - 1 łyżeczka na 50 litrów (glony podobno nie lubią wody zasadowej, a sól właśnie zwiększa zasadowość). Można więc poeksperymentować z solą. Poza tym jeżeli woda jest cały czas nasłoneczniona, glony będą się rozwijać bardzo intensywnie. Proponuję przykrywać basen np. czarną folią w czasie, kiedy nie jest używany. Przez folię woda się nagrzeje, a glony nie będą miały dobrych warunków do rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 28.06.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Witam. Mam drugi rok basenik 11m3. Kupiłem sobie taki tester i co pewien czas sprawdzam. Generalnie trzeba sporo chloru, filtrować i przykrywać. Filtr często czyścić. W tym roku przerobiłem rurę doprowadzającą wodę do filtra tak, żeby można było podłączyć "odkurzacz". Nie polecam wrzucania tabletek chloru na dno. Może się odbarwić (materiał, nie chlor ) i nie wiadomo jak zadziała na ceratę. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.06.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Rozmawiałem kiedyś z gościem od basenów i wspominał, że oprócz chloru (podstawa!) i antyglonu stosuje się środki utrzymujące pH na odpowiednim poziomie (b. lekko zasadowym, jeśli dobrze pamiętam), co wspomaga działanie dwóch pierwszych środków. Warto byłoby znaleźć kontakt do kogoś takiego, żeby wyjaśnił bez przekłamań. Filtrowanie też jest ważne. Im cieplej i im więcej ludzie się kąpią, tym trudniej utrzymać równowagę = wodę bez glonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.06.2006 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Rozmawiałem kiedyś z gościem od basenów i wspominał, że oprócz chloru (podstawa!) i antyglonu stosuje się środki utrzymujące pH na odpowiednim poziomie (b. lekko zasadowym, jeśli dobrze pamiętam), co wspomaga działanie dwóch pierwszych środków. Warto byłoby znaleźć kontakt do kogoś takiego, żeby wyjaśnił bez przekłamań. Filtrowanie też jest ważne. Im cieplej i im więcej ludzie się kąpią, tym trudniej utrzymać równowagę = wodę bez glonów Jeden basenik a tyle problemów... Jak na razie pierwsze zalanie po prostu wylałem... Już teraz wiem, że pierwsze objawy pojawiania się glónów to zaczynają być obślizłe brzegi i dno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.06.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 oj i to staje sie bardzo szybko a mozna sobie neizlego guza nabic slizgajac sie po czyms takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.06.2006 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Aboslutne minimum i to może nawet istotnie pomoże to zakrycie folią. Tylko skąd ja taką folie wytrzasne?? Chyba można kupić coś mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.06.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 tez w Castoramie kupilem taka niebeiska plandeke - za 4 m x 5 m zaplacilem co okolo 25 zetadodatkowa zaleta jest to ze ma oprawione oczka za ktore mozesz ja zamocowac do gruntu i wiatr nie zerwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.06.2006 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Nie wiem jak ty to stosowałeś, czy zakładałeś na noc/dzień wtedy kiedy nikt tego nie używa...czy to powstrzymuje glony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.06.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 zdejmuje tylko na czas gdy syn chce sie utopic ))) ale glony, mimo filtrowania i chlorowania i tak sie rozwijaja - jutro jade poradzic sie i kupic jeszcze ten antyglon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.06.2006 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Czyli przykrycie i tak niczego specjalnie nie zmienia...Chociaż, może jest za jasna?? Niebieski może być co nieco przeźroczysty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts