jareko 06.07.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Chlor szok zastosowalem raz ale wyjatkowo skutecznie - cale kilo rozpuscilem w wiadrze i hlupppppp do basenuchlor w tabletkach jest caly czas w basenie na spodeczku by nie dotykal folii - dlaczego ma nie dotykac? Nie wiem ale skoro napisali to nie po to chyba by specjalny dozownik kupowac - a zreszta cholera ich wieA jak jest teraz - nie wiem - nie mieszkam chwilowo (mam nadzieje) w Grodzisku Pamietaj o zaleceniach - albo jedno albo drugie i antyglon w dwa dni po chlor szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.07.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Co znaczy albo jedno albo drugie?? Ja nie kupowałem chloro szoku. Tamtą starą wodę po prostu wylałem a z nową (do wczoraj) czekałem aż kupię chlor. Basen wymyliśmy, nalałem wody. Chlor kupiłem taki już do regularnego stosowania (napisane co wieczór). Piszą, żeby to nie dotykało basenu dlatego, żeby ci go nie odbarwiło. Przecież wybielacze do prania w większości oparte są właśnie na chlorze A powiedz jakie efekty przyniosło zastosowanie tego chloro szoku?? Wizualnie zaraz po wlaniu tego do basenu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoi Zamojda 07.07.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Walcząc z glonami trzeba wykazać cierpliwość. Można do wody dodać takiej chemii, że nic nie przeżyje, ale chyba nie o to chodzi. Podstawa to filtrowanie - filtrowanie mechaniczne.Złożem filtracyjnym powinna byc specjalna wata, najlepiej kupić ją w sklepie akwarystyczny. W Castoramie nie mają. Nie jest droga, naprawdę znikomy wydatek.Ze względu na "wyłapywanie" zanieczyszczeń, w tym glonów trzeba ją często wymieniać.Glony rosnąc zużywają potrzebne im do wzrostu substancje. Wyrzucając glony wraz z watą filtracyjną eliminujemy również potrzebne do w zrostu glonów związki, które w innym przypadku zostają wraz z martwymi glonami.Z czasem glony przestaną rosnąć i będziemy mieć wolną od glonów i CHEMII wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.07.2006 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Nie wierzę, żeby kiedykolwiek glonom przestało brakować w tego typu basenikach żródła "pokarmu"...biorąc pod uwagę leguralnie kąpiących się tam ludzi... A mam pytanko odnośnie chemi "antyglonowej". Czy można to stosować razem z regularnie stosowanym (codziennie) chlorem?? (nie mam tu na myśli czegoś w rodzaju chloro-szoku...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 10.07.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 mam basenik taki 5m3 pompke to cudo tez ma lecz sama pompka nie wystarczała zaczynała robić się slizgawka w basenie no i woda mętna zaczynała sie robić poczytałem tu i tam co dać chemie. kupiłem na allegro wielofunkcyjny srodek HTH .. tableki wielkosci hokejowego krązka (jedna tableta na 25m3 ) u mnie 5m3 wiec ją ciach ciach na 5 kawałków i sruu do takiej boii pływającej ijuz na drugi dzien woda zrobiła się klarowniejsza i tak z dnia na dzien lepiej, tabletka rozpuszcza się tak około 1,5 tyg jak sie rozpusciła dałem kolejną częśc tej tablety. Woda czysta, klarowna, glonow "nie widać ". Woda wczoraj mierzyłem miała 27stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.07.2006 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A glony, szczególnie te przywierające i powodujące ślizganie też zanikły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 10.07.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 były na dnie i na bokach ... na dnie to wcieło same pewnie od chodzenia dreptania siedzenia itd sie "wytarły" na sciankach im pomogłem gabką pojezdziłem i nie ma . A jeszcze jedno jak nie było chemi w basenie to pływało sobie koło ratunkowe w nim jak podniosłem to spodnia czesc cała sliska i zazieleniona sie robiła na biały było widac, teraz to samo kółko cały czas w basenie jest i nie ma na nim ani zieleniny ani ślizgawki. Basen na noc zakrywam przykryciem (było w komplecie z basenem) nie ma przynajmniej smieci, lisci, i robali latających a te które wpadną w dzien jak basen odkryty to wyławiam sitkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.07.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 samo mechaniczne filtrowanie nic nie dalo - nawet jak pompka chodzila kilka dni non stop Niestety chemia chemia i jeszcze raz chemia pomogla Chlor szok zadzialal doslownie w ciagu kilku godzin - zniknela metna woda, zniknela oslizglosc scian basenu - rewelka A ze lekko smierdzi chlorem - wejdz do jakiegokolwiek publicznego basenu i powachaj brrrrr - swoja droga masz go niedaleko siebie Odczekalem dwa dni - zgodnie z instrukcja i wlalem antyglonu Bylo super przez wiele dni jak kapalem sie tylko ja synem lub w trojke z zona Jak tylko cala zgraja dzieciakow wlazla do basenu, co chwila wychodzili i wchodzili w przerwach latajac po trawie znow woda sie zmetnila i czeka mnei znow lekka terapia ale juz nie szokowa Stosuje Chlor wolno uwalniajacy sie w krazku - caly czas w basenie i jak zniknie daje od razu nastepny Teraz wrzucilem dwie tabletki i po dwu dniach znow woda klarowna Zadnych skutkkow ubocznych w postaci reakcji skornych czy innych nie stwierdzilem ani u siebie ani u innych Kup sobie takze szczotke do czyszczenia dna - rewelacja dziala jak odkurzacz i wszystki brudy jak i stworzonka co w stanie utopienia nie chca plywac na wierzchu i tona pieknie zbiera Wydatek cos ok 40-50 zeta (nie pamietam) do tego waz - tak by wystawal poza basem i brudna wode odprowadzal cos ok 15 zeta za mb - kija sobie za 85 zeta nie kupilem - wchodze do basenu, biore szczote i kleczac sprzatam a kij......no chyba ze na tesciowa kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoi Zamojda 10.07.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ja wiem, że przy tych upałach można się kąpać w chlorze i czort wie w czym jescze aby się ochłodzic. Przy filtracji mechanicznej trzeba wykazać cierpliwość. Jest z pewnością skuteczna. Tylko musi być prawidłowa. Złoże w filtrze musi być naprawdę zdolne do wychwytywania glonów. Jezeli takie będzie na pewno nie pochodzi kilka dni bez przerwy. Trzeba będzie je niestety na początku dość często wymianiać. Ale na szczęście jest tanie. A co sugerujesz pisząc, że glony będą i tak mieły co jeść bo się w tej wodzie kąpiemy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.07.2006 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A co sugerujesz pisząc, że glony będą i tak mieły co jeść bo się w tej wodzie kąpiemy?. Dokładnie tak, przynajmniej tak mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzowamama 20.07.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 A ja mam pytanie co ze żelazem w wodzie robić? Tyle mam tego w wodzie że wytapiać mogę...Najpierw dzieciak jęczał że chce basen teraz jęczy że woda nie taka a ja jestem bliska obłedu. Nalałam wody jakieś 4500 ltrów wyszło, ale kolor mało estetyczny jest, żółty bełt...Jest pompa z papierowym filtrem ale to za mało i pewnie na to nie pomoże. Czy ten chlor w wersji szokowej pomoże choc trochę? A może jest jakis preparat wytrącajacy metale? Kiedyś wlewalam do akwarium cos takiego i rybki przezyły to może moje dziecko też przezyje? Moze macie jakies doswiadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.07.2006 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Obawiam się, że nic na to nie poradzisz...jak mniemam, nalałaś wodę ze studni wierconej....ze złą jakością wody. W tej wodzie masz kupe żelaza, które wytrąca się z wody, która ma kontakt z powietrzem.Sam to przerabiałem i uświniłem sobie już jeden basen.Nalej wody z wodociągu.Filtr papierowy nic ci tu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 16.11.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Wykopywac 5 letni temat o basenach (w sezonie prawie zimowym... ) Jak ograniczonym trzeba byc, by taka reklame probowac tu tak wcisnac...Czy jakis moderator moglby to wyczyscic. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martylka12 29.06.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A ja mam pytanie co ze żelazem w wodzie robić? Tyle mam tego w wodzie że wytapiać mogę...Najpierw dzieciak jęczał że chce basen teraz jęczy że woda nie taka a ja jestem bliska obłedu. Nalałam wody jakieś 4500 ltrów wyszło, ale kolor mało estetyczny jest, żółty bełt...Jest pompa z papierowym filtrem ale to za mało i pewnie na to nie pomoże. Czy ten chlor w wersji szokowej pomoże choc trochę? A może jest jakis preparat wytrącajacy metale? Kiedyś wlewalam do akwarium cos takiego i rybki przezyły to może moje dziecko też przezyje? Moze macie jakies doswiadczenia? witam! Mam identyczną sytuację. 14000 litrów wody wlane ze studni do basenu, po terapi szok chlor woda brązowa, szkoda mi wylewać tej wody, co robić. Czy ktoś znalazł na to żelazo jakiś sposób? Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Jakby co, to duży wątek o ogrodowych basenach jest w dziale ogrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts