Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Dom pod Modrzewiem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To pod Piotrkowem - Poniatów. Zaraz za lasem. Bardzo ładna okolica mieszkalna. :wink:

Ups... :oops: A ja pytałam gdzie budujecie :D Jakoś ten post mignął mi przed oczami za szybko.

Czy to są te rejony, gdzie ostatnio pojawiło się bardzo dużo domków, m.in. piękny dom z elewacją z ciemnego drewna i z czterospadowym dachem? :wink:

• 2 weeks później...

jak dla mnie to trochę dużo chce ten majster, ale dobrzy fachowcy się cenią. :roll: My za stan surowy otwarty zapłaciliśmy mniej, za dach też jesteśmy umówieni na trochę niższą kwotę (ale tylko trochę, liczyliśmy że zapłacimy mniej :cry: ).

Trudno porównywać, bo w każdym regionie inaczej się cenią budowlańcy.

Skoro już umawiacie ekipę to termin rozpoczęcia budowy pewnie ustalony. :) Kiedy zaczynacie?

Teraz to już nic nie wiem. Jak powiedziałam kilku osobom, które też budują metrażowo podobne domy to mnie wyśmiali. A może to cena z materiałami??????????????? Tylko o tym zapomniał mi powiedzieć ten majster. Na razie casting trwa. Mamy jeszcze mieć propozycje od trzech facetów. Ale nie wiem czy zdążę ze stanem surowym otwartym?? Termin jest w zawieszeniu. Dzisiaj zjechały na działkę cegły działowe. Doszliśmy z mężem, że nie będziemy się porywać i denerwować. Zobaczymy co nam powiedzą inni. U nas można zrobić stan surowy otwarty z więźbą za 15.000 PLN, a dach liczą sobie po 30-40 PLN od m2. a ten zakrzyknął nam 50 PLN. Lekka przesada!! To tyle na dziś, idę dziś wcześniej spać Pa

Kuleczko dzięki za zaproszenie. Jak będziemy mieli chwilkę wpadniemy na kawkę. Wy już jesteście szcęśliwymi posiadaczami własnego domku my dopiero zaczynamy. A początki są straszne. Czasu cały czas brakuje - doba powinna być dłuższa. Czytałam Twoje posty. Mam nadzieję, że już samopoczucie lepsze. Ja przenosiłam się też kilka razy z bloku do bloku. Nie powiem żebym nie tęskniła za poprzednim mieszkankiem - pierwsze, własne, przytulne. Teraz często jeżdżę na naszą działkę. Czuję się tam bardzo dobrze i nie mogę się już doczekać jak będzie już tam stał nasz domek. Ale jak zareaguję później też nie wiem. Baby już takie są sentymentalne. Teraz - za 2 godzinki wyjeźdźam nad Bałtyk, więc pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz za zaproszenie. Do miłego....

:lol: Pozdrawiam

Na szczęście ten potworny dół minął bez śladu :) Teraz z radością dopieszczam wnętrza domu i patrzę jak mi trawka kiełkuje :D

Fakt, początki budowania nieciekawie wyglądają, szczególnie ta papierologia wykańcza, ale trzeba pocieszać się wizją własnego domku i całkowitej zmiany jakości życia (na lepsze-oczywiście).

Życzę udanego wypoczynku, oby pogoda dopisała :wink:

Pozdrawiam! Sentymentalna Kulka :wink:

• 2 weeks później...

witam

gratulacje z okazji rozpoczęcia :lol:

jak pogoda dopisze to za parę tygodni będziecie mogli chodzić juz po pokojach. :D Piękna sprawa, dla innych zwykła budowa a wy będziecie już "przestawiać" meble. Tu kanapa tam szafka, w kącie może telewizor.

U nas dalej dach (tzn jest więźba i jesteśmy umówieni na kontynuację w tym tygodniu), a druga ekipa równolegle stawia ścianki działowe.

czekam na dalsze informacje z "placu boju".

Pozdrawiam

Aga

• 2 weeks później...

Pamiętam jak mieliśmy wylane fundamenty Pod Modrzewia. Wydawało mi się, że ten dom strasznie mały (te fundamenty zmniejszały). Teraz już sprzątam. Jak na górze jako- tako to dół zachodzony buciorami budowlańców. I odwrotnie.

Teraz będą ściany szybko rosnąć. Z dnia na dzień będzie zmiana.

Gratuluje wylania fundamentow i trzymam kciuki za reszte...

Bardzo dziękuję Zelijko. U Was też się dzieje. Małymi kroczkami do przodu - a na fachowców trzeba brać poprawkę, nie ma się co denerwować. Pozdrawiam

Pamiętam jak mieliśmy wylane fundamenty Pod Modrzewia. Wydawało mi się, że ten dom strasznie mały (te fundamenty zmniejszały). Teraz już sprzątam. Jak na górze jako- tako to dół zachodzony buciorami budowlańców. I odwrotnie.

Teraz będą ściany szybko rosnąć. Z dnia na dzień będzie zmiana.

Teraz jak są wylane fundamenty to też mam takie wrażenie, że ten domek jest taki mały. :roll: Już nie mogę doczekać się jak będą stały ściany. To chyba jakaś choroba. :wink: Napisz jak tam roboty idą u Ciebie. Pozdrowienia

witam

zgadzam się, że same fundamenty powodują, że dom wydaje się mniejszy. Jak wybraliśmy projekt to zastanawialiśmy się, czy aby nie za duży ten domek ale jak nam wylali fundamenty to znowu czy nie za mały :lol:

U nas dzisiaj kończą ścianki działowe :D . Za to dach jast w połowie :cry: Nasza ekipa ma dużo zleceń, w tym jedną szkołę którą muszą podgonić do września. Dlatego w tamtym tygodniu jeden dzień w tym też jeden i szansa, że będzie drugi :roll: . W zasadzie bardziej zależało nam na murarzach, bo jak skończą możemy zacząć instalacje. Na razie realizujemy plan i liczymy kasę, czy wystarczy na to co chcieliśmy zrobić jesienią :wink: .

Ładna ta wasza dachówka, a jaki kolor wybraliście? U nas jest staroniemiecka Braas kolor ceglasty.

Czekam na dalsze zdjęcia z Waszego Modrzewia

Pozdrawiam

Aga

Ja bym prosił o jakieś zestawienie materiałów i cen na zakończenie stanu zero.

Zamawialiście kosztorys z Archonu?

O ile dobrze pamiętam ściany fundamentowe w projekcie są wylewane. Zostawiliście takie czy zmieniliście na murowane?

Pozdrawiam i życzę dalszych postępów.

Ja bym prosił o jakieś zestawienie materiałów i cen na zakończenie stanu zero.

Zamawialiście kosztorys z Archonu?

O ile dobrze pamiętam ściany fundamentowe w projekcie są wylewane. Zostawiliście takie czy zmieniliście na murowane?

Pozdrawiam i życzę dalszych postępów.

Nie mam zachowanych zestawień materiałów. U nas praktycznie wyglądało to tak, że przychodził majster i dawał nam listę co trzeba kupić. Potem my trochę sprawdzaliśmy główne pozycje z kosztorysem Archonu (który jest jednak dość ogólnikowy) i praktycznie to co pisał majster było logicznie uzasadnione.

Kosztorys zamówiliśmy, bo był nam potrzebny do zrobienia kosztorysu do banku.

Ścianki fundamentowe postawiliśmy z bloczków fundamentowych. Proste, wygodne i przyjemniejsze niż bicie dech na szalunki i potem oglądanie krzywizn. :wink:

Z betonu (przywiezionego "gruchą") wylewaliśmy tylko ławy fundamentowe i zalewaliśmy strop.

Acidtea

Kosztorysu nie zamawialiśmy, a fundamenty mamy tak jak w projekcie. No prawie, wylewaliśmy z gruchy ale na samej górze na części są bloczki. Przy fundamentach musieliśmy się trochę "pogimnastykować", bo różnica między frontem domu a tyłem wynosi prawie 150 cm. :-? Wyszły trochę krzywo ale to raczej wina ekipy. :evil: Następna po nich poprawiła co trzeba i jest ok.

Podsumowanie finansowe naszego stanu zero posyłam na priwa. Ale z uwagi na naszą różnicę w poziomie nie będzie miarodajna dla płaskiej działeczki.

Pozdrawiam

Aga

Aga76

Dzięki za odpowiedz i wiadomość. Jak ją "przetrwawię" :wink: nie omieszkam może popytać dalej. Piszesz, że fundamenty takie jak w projekcie. Nie robiliście żadnych zmian?

Jesteś już daleko, może czas na rzeszowski dziennik dom pod modrzewiem, a ja założę poznański :wink:

pozdrawiam