Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Dom pod Modrzewiem

Recommended Posts

U nas roboty idą pełną parą - póki pogoda dopisuje. Skończymy w grudniu :p - może do świąt. W planach mamy stan surowy otwarty. Na początku marca wejdą nam z oknami, bramami garażowymi - to już mamy umówione. Pozostały do dogrania tylko drzwi zewnętrzne. No i wtedy wejdą ludzie od wszelkich instalacji. Będziemy zmuszeni w przyszłym roku gonić roboty bo przy kredycie nie da się inaczej. Zobaczymy jak to będzie. Jeśli chodzi o przeprowadzkę to po cichu planujemy w grudniu 2007 :p , ale jeśli coś nie wyjdzie to trudno. U Was też się ruszy. My gdyby nie opóźnienie już byśmy skończyli wszystko w listopadzie, a tak grudzień za pasem i walczymy dalej.

Z gorącymi pozdrowieniami z placu boju Beata

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mury już od poniedziałku. Dalsze jazdy samochodem też. Frajda niesamowita - dlaczego tak późno się zdecydowałam? A budowa też cieszy, nawet bardzo. Pozdrawiam

Ta frajda to z jazdy czy budowy??? :wink: :D

A lepiej późno niz wcale ofkors :wink:

A budowa też cieszy-to proszę mnie zwarazic w trybie pilnym!!! :wink:

Witajcie :D :D to naprawdę wielka radość jak mury pną się tak do góry i nie tylko mury bo i daszek już niczego sobie:):):); jaką będziecie mieć dachówkę?? bo my podwójna S-ka Brassa w kolorze ceglanym :):):) a do wiosny czas szybko przeminie i tylko patrzeć jak okienka będą na swoim miejscu. Pozdrawiamy :):):)

Jeszcze się podpytam. Przeczytałem jeszcze raz dziennik. Macie PTH 30 zamiast 25. W którym momencie dokonaliście zmiany? Przed PnB czy już po - wpisem do dziennika? Były jakieś problemy konstrukcyjne?

Z czego wynikła ta zmiana? Ile będziecie mieć cm ocieplenia? Wełna czy styropian?

Kto Wam wyliczył ilość materiałów do zamówienia? Majster czy hurtownia?

Macie jakiś wzór umowy z wykonawcą?

A te nadproża pod rolety, to jakiś specjalny typ?

Witaj!

Będę odpowiadała:

- rozmiar cegły zmienił nam pierwszy majster :evil: z którego w końcu zrezygnowaliśmy bo był za drogi. My wogóle byliśmy zieloni jeśli chodzi o budowlankę (nie to co teraz). Akurat jak mieliśmy kupować porotherm to szły ceny w górę o 15%. Zakupiliśmy więc i potem klamka zapadła. Teraz robilibyśmy tak jak w planie, czyli z 25. Strasznie dużo wyszło nam bloczków bo musiały iść po szerokości a nie po długości jak to się robi normalnie. Ale mur jest grubiutki :wink: .

-jeśli chodzi o problemy konstrukcyjne to tylko będziemy mieli o 5 cm mniejsze wnętrza pomieszczeń i ostatni bloczek będzie przycinany bo wystaje te 5 cm więcej niż cegła.

-zamierzamy ocieplać wełną, ale zobaczymy jak damy radę finansowo :p - teraz jest i wełna i styropian bardzo drogi.

-grubość wełny 10 cm.

-materiały wylicza nam zaprzyjaźniona hurtownia - przyjmują też zwroty. Do tej pory nie mylili się za dużo.

-nie podpisujemy żadnych umów jak dotąd. Po małej wpadce z pierwszymi majstrami trochę się obawialiśmy czy tego nie robić, ale zaufaliśmy ludziom i jak dotąd wszystko jest o.k.

-jeśli chodzi o nadproża pod rolety to zamawialiśmy je w firmie, która zajmuje się zakładaniem rolet, więc są specjalne :wink: .

-nie będziemy deskować - zbędny koszt. Więźba jest zrobiona bardzo porządnie więc unikamy wydawania kasy jak nie trzeba. Jeśli chodzi o folię to nie wiem bo to zamawia nasz pan od dachu. Jak się dowiem to napiszę.

- dachówka L-15 czerwona Angoba Koramica - 2800 sztuk. Dachówka i wszystkie dodatki kosztowały nas 19000 PLN. Jak będą zmieniane jakieś elementy to faktura będzie korygowana albo w górę albo w dół. Do tego jeszcze rynny i potem po ociepleniu domu podbitka.

- za położenie dachówki robocizna 6500 PLN.

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie pytania. Jakby co pytaj. Pozdrawiam :p :p

• 3 weeks później...