POL 14.03.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Witam, Kto Wam robił instalacje typu: alarmowa, domofonowa, telewizyjna, itp. Czy elektryk może coś takiego wykonać, czy lepiej poszukać fachowca. Gdzie takiego znaleźc? Czy możecie kogos polecić (W-wa). POL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 14.03.2003 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Nie jestem ze stolicy...ale wszystkie instalacje robil nam elektryk - umowil sie tylko z gosciem z firmy ochroniarskiej co do rozmieszczenia czujek alarmowych. Wyszlo duzo taniej.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.03.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Robiłem sam.Jeśli masz odrobinę zdolności technicznych i czas to możesz również zrobić samemu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 15.03.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Najlepiej skontaktuj się z elektrykiem, który "działa" na Twoim terenie i w Twoim regionie energetycznym. Taki to zrobi Ci instalkę i całą papierologię. Wydasz parę złotych więcej, ale za to ile nerwów, czasu i paliwa oszczędzisz...Takie są realia. Najlepiej powierzyć to "znajomemu" z mediów.Bułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.03.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 POL pyta się o instalacje teletechniczne a nie o przyłącze energetyczne to jest zasadnicza różnica. Instalacje teletechniczne to prościzna jak budowa cepa i nie są wymagane do tego uprawnienia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Inwestor jaki jest koszt samej robocizny w dwu kondygnacyjnym budunku 130 m2 insalacji elektrycznej [ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-15 10:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 15.03.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 POL zdecydowanie odradzam korzystanie z usług elektryka podczas układania instalacji teletechnicznych.Pamiętaj że te sznurki pójdą pod tynk na "całe życie" Twego domu , i dlatego nie można niczego zepsuć. Nie przeczę że elektrycy zrobią to ciut taniej (trochę taniej ale nie ma piany)ale uważam ze należy wziąć kompetentną firmę i zrobić cała niskoprądówkę profesjonalnie.Uczulam również na problem odpowiedniego doboru kabli (szczególnie telewizja,intenet,telefon) jak również logiczne rozmieszczenie urządzeń systemu sygnalizacji zagrożeń.Od gości starających się o robotę zarządaj licencji, oraz referencji.pozdrawiam richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.03.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Mi robi elektryk...wszystko wie...i widzialam parenascie chałup ktore okablował...wszyscy zadowoleni:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 15.03.2003 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Zgadzam sie z Teska - moim znajomym wszystko dziala....a ceny - bez porownania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.03.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 On 2003-03-15 15:33, richie wrote: POL zdecydowanie odradzam korzystanie z usług elektryka podczas układania instalacji teletechnicznych. Pamiętaj że te sznurki pójdą pod tynk na "całe życie" Twego domu , i dlatego nie można niczego zepsuć. Nie przeczę że elektrycy zrobią to ciut taniej (trochę taniej ale nie ma piany) ale uważam ze należy wziąć kompetentną firmę i zrobić cała niskoprądówkę profesjonalnie. Uczulam również na problem odpowiedniego doboru kabli (szczególnie telewizja,intenet,telefon) jak również logiczne rozmieszczenie urządzeń systemu sygnalizacji zagrożeń. Od gości starających się o robotę zarządaj licencji, oraz referencji. pozdrawiam richie Nie ma żadnych problemów z doborem kabli. Napisz, z czym miałeś problem. Podaję do RTV koncentryk TV-SAT 75 Ohm żyła z drutu np. typu YWDXpek. Instalacja komputerowa Internet UTP kat.5e, telefony przewód dowolny telefoniczny 2 parowy 2x2x0,5 Alarmówka dowolny 6 żyłowy 6x0,5 wideobramofon koncentryk 75 Ohm (dowolny) + 8 żyłowy np. YTKSY 4x2x0,5 Na przewodach do RTV, komputerów i telefonów powinien być numer homologacji. Licencja do instalacji w domkach jednorodzinnych nie jest wymagana. W przypadku alarmówki polecam wcześniejsze konsultacje z działem technicznym firmy ochroniarskiej do której będziesz podłączać instalację. Pamiętajcie o przewodzie do regulatora pokojowego od pieca c.o. np. na 500V typu OMY5x1. i do czujnika temperatury zewnętrznej od pieca c.o. np YDY3x1mm2. Jeśli macie choć odrobinę zdolności technicznych to w domku jednorodzinnym samemu instalacje można wykonać w ok. 3 dni łącznie z zakupem przewodów. Myślę że zanim znajdziecie wykonawcę dogadacie się z nim co ma być i za ile to już będziecie mieli własne instalacje. W razie pytań służę radą. Pozdrawiam P.S. Cen robocizny nie znam bo robię u siebie sam. [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-15 20:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 U mnie wykonali elektrycy wszystko i jest ok nawet po konsultacjach z fachowcami. Wszystko zależy jaki poziom wiedzy reprezentuja elektrycy.Zrobili alarm,sieć komputerową z niezależnymi zasilaniami i kablami na skrętki,domofony,telewizyjną i telefoniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.03.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 ADAMOSWidzę, że trochę twój elektryk przesadził. Instalacja dedykowana do zasilanie komputerów w domku jednorodzinnym to już przegięcie i mocne naciągactwo na koszty. Napisz jakie podał Ci powody, że Cię przekonał do takiego rozwiązania, bo raczej nie posądzam Ciebie o budowę ośrodka obliczeniowego w domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Syna mam w zawodzie tworzenie i zarządzanie systemami sieciowymi i jest to zrobione dobrze .Niezależne zasilanie ,kable na skrętkę ekranowane i myślę że do domu wystarczy.Pisałem wcześniej o koszcie całej instalacji el.,alarm.,tel,domof.,z materiałem 6500zł na 3 kondygnacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.03.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 ADAMOS48 Widzę, że intuicja mnie nie myliła Ty po prostu budujesz nie dom tylko serwerownię . Myślę, że niedługo będziesz miał jeszcze w domu instalację kontroli dostępu, telewizji dozorowej, BMS, oraz centralny UPS. Żarty żartami, ale sprawdź czy elektryk nie zapomniał Ci zrobić przyzwoitego uziomu fundamentowego, piorunochronu i ochrony przeciwprzepięciowej w klasie D. Przy takim nasyceniu domu elektroniką jakie masz lub mieć będziesz (z racji zawodu Twojego syna) to ważna sprawa. Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-16 11:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.03.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Wszystko jest jeszcze nie skończone bo czekam na wiosnę i położenie kabla w ziemi .Natomiast z tym co mówisz prawdzę bo nie jestem pewny ,ale dziękuję za radę .Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 A może dom na miarę rezydencji BILLA GATESA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Nie popadajmy w przesadę ,ale warunki tak szybko się zmieniają i odrobina czegoś na wyrost myślę że nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 POLco to znaczy instalacje elektroniczne? TV?SaT?sterowanie?Alarm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 17.03.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 inwestor - do regulatora pokojowego koniecznie 5 żył? Przestudiowałem parę instrukcji i dałem 3-żyłowy, ale jeśli by była potrzeba to jeszcze mam szansę poprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.03.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 PingoJeśli masz już wybrany konkretny model regulatora i wystarczą 3 żyły to OK. Jeśli dasz 5 żył to nie powinieneś mieć problemów z żadnym regulatorem. Według mojej wiedzy regulatory potrzebują aktualnie od 2 do 4 żył. Czasem na napięcie 24V a czasem na 230V. Jak dasz przewód taki jak napisałem to możesz spać spokojnie i będzie Ci pasował do wszystkiego. Może nawet będzie do wykorzystania za ileśtam dziesiąt lat jak będziesz zmieniał kocioł na nowy. Tak samo z czujnikami temperatury zewnętrznej sa przypadki gdzie potrzebne są 3 żyły.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts