Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Wam robił instalacje elektroniczne w domu?

Recommended Posts

On 2003-03-17 15:11, pingo wrote:

Dzięki inwestor. Nie wybrałem jeszce kotła, więc chyba podmienię kabelek żeby mieć pewność. Póki nie ma tynków nie ma problemu :smile:

Pingo po co podmieniać ? dociągnij sobie obok jeszcze jeden taki sam kabelek i po krzyku.

Pozdrawiam

On 2003-03-15 20:12, inwestor wrote:

Nie ma żadnych problemów z doborem kabli. Napisz, z czym miałeś problem.

Podaję do RTV koncentryk TV-SAT 75 Ohm żyła z drutu np. typu YWDXpek.

Instalacja komputerowa Internet UTP kat.5e,

telefony przewód dowolny telefoniczny 2 parowy 2x2x0,5

Alarmówka dowolny 6 żyłowy 6x0,5

wideobramofon koncentryk 75 Ohm (dowolny) + 8 żyłowy np. YTKSY 4x2x0,5

Na przewodach do RTV, komputerów i telefonów powinien być numer homologacji.

Licencja do instalacji w domkach jednorodzinnych nie jest wymagana.

W przypadku alarmówki polecam wcześniejsze konsultacje z działem technicznym firmy ochroniarskiej do której będziesz podłączać instalację.

Telefony też polecam wykonać skrętką UTP.

Do videobramofonu nie potrzebny jest przewód koncentryczny (chyba, że odległość między furtką, a domem przekracza 50m).

Bardzo istotne jest natomiast położenie w ziemi odpowiedniego kabla, tzn. z izolacją przeciwwodną, np. XzKAXw, XzKAXwekw.

Wpłynie to zdecydowanie na trwałośc tej instalacji (zrobić raz, a porządnie!).

Może warto zastanowić się również nad dołączeniem domofonu do instalacji telefonicznej w domu, a kamery obserwującej furtkę, do instalacji telewizyjnej. Wówczas jeśli ktoś dzwoni możesz go zobaczyć na dodolnym telewizorze w domu, a jeśli stwierdzisz, że chcesz porozmawiać, odbierasz dowolny telefon i rozmaiwasz :smile:

W budynkach prywatnych nie jest wymagana homologacja. Przewody homologowane są droższe, ale homologacja daje gwarancję dobrych parametrów.

Licencja pracownika zabezpieczenia technicznego jest wymagana od każdej osoby zajmującej się zabezpieczeniami, niezależnie od tego, jaki to obiekt.

Generalnie proponuję, aby wszystkie instalacje elektroniczne schodziły się w jednym miejscu w domu. Można wówczas wszystkie systemy integrować.

POL. Jeśli nadal szukasz wykonawcy takich instalacji (jak również systemu alarmowego i monitoringu) polecam się

[email protected]

Zbychu

Jak najbardziej popieram sposób pracy urządzeń który podałeś wyżej, tym bardziej że ok. dwa miesiące temu pisałem o tym i jeszcze o innych fajnych sprawach na wątku :

http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6901&forum=34

Do bramofonów polecam jednak mimo wszystko koncentryk nawet przy mniejszych odległościach, jest różnica w jakości i prostsza integracja z instalacją RTV.

Jeśli chodzi o licencje to przecież mowa jest o samodzielnym wykonaniu insatlacji u siebie w domu, nawet jeśli u kogoś chcesz to zrobić to w tego typu obiektach nie jest potrzebne spełnienie żadnych wymogów. Sprawdź art. 15.2 Ustawy o ochronie osób i mienia. Jeśli się mylę to popraw mnie i podaj jakiś przepis. Jeśli chodzi o wymaganie homologację to nie bardzo wyobrażam sobie aby w przyszłości nasza instalacja komputerowa nie była dołączona do sieci publicznej (internet łącze stałe). Więc z tym brakiem wymagań to bym był bardziej ostrożny.

Jeśli chodzi o kable tzw. żelowane to jak najbardziej popieram, ale jak mi kilku sprzedawców powiedziało że muszę czekać na kawałek 40m ok. 6 tygodni to mi się odechciało. Stwierdziłem że jak będzie trzeba to raz na 50...100 lat można w razie czego wymienić kabelek i że większa trwałość nie jest mi potrzebna.

Jak masz jakieś fajne pomysły na instalacje teletechniczne to bardzo chętnie się zapoznam.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-21 12:47 ]

Ja do ADAMOSA.

Czytam, ze zaplaciles za swoja (bardzo konkretna) instalacje 6500

za trzy kondygnacje.

To ja sie zastanawiam dlaczego u mnie wyszlo panu elektrykowi 10.500 za sama instalacje wewnetrzna oswietlenia i gniazd (ok. 50 lamp (bez montazu opraw) i 60 gniazd, no i oczywiscie tablica, licznik... Mam niejasne poczucie robienia za frajera.

Miska

Anonim

Dla mnie i skrętka UTP kat.5e jest stanowczo za droga. Poza tym nie muszę prowadzić kabli komputerowych przy energetycznych więc myślę że z tym ekranem to już dmuchanie na zimne. Poza tym FTP jest grubsza, jak u mnie schodzi się ok. 25 kabli UTP, ok 10 RTV , ok. 35 od alarmu , i jeszcze parę innych w jednym miejscu to już średnica kabla zaczyna mieć znaczenie. Ledwo to wszystko wpakowałem w przepust fi 80mm.

Pozdrawiam

On 2003-03-21 14:00, Anonymous wrote:

Ja bym zamiast skretki UTP zastosował ekranowana FTP - jest niewiele droższa

Do sieci komputerowej wystarczy skrętka bez ekranu. Dla domowych zastosowań nie ma co się wdawać w koszty. Niby niewielkie ale jednak jak pozbiera się ta na wyrost inwestowane pieniądze w skali całego domu uzbierać się może ich pokaźna ilość.

Pozdrawiam,

Do bramofonów polecam jednak mimo wszystko koncentryk nawet przy mniejszych odległościach, jest różnica w jakości i prostsza integracja z instalacją RTV.

Jeśli chodzi o licencje to przecież mowa jest o samodzielnym wykonaniu insatlacji u siebie w domu, nawet jeśli u kogoś chcesz to zrobić to w tego typu obiektach nie jest potrzebne spełnienie żadnych wymogów. Sprawdź art. 15.2 Ustawy o ochronie osób i mienia. Jeśli się mylę to popraw mnie i podaj jakiś przepis. Jeśli chodzi o wymaganie homologację to nie bardzo wyobrażam sobie aby w przyszłości nasza instalacja komputerowa nie była dołączona do sieci publicznej (internet łącze stałe). Więc z tym brakiem wymagań to bym był bardziej ostrożny.

Jeśli chodzi o kable tzw. żelowane to jak najbardziej popieram, ale jak mi kilku sprzedawców powiedziało że muszę czekać na kawałek 40m ok. 6 tygodni to mi się odechciało. Stwierdziłem że jak będzie trzeba to raz na 50...100 lat można w razie czego wymienić kabelek i że większa trwałość nie jest mi potrzebna.

Jak masz jakieś fajne pomysły na instalacje teletechniczne to bardzo chętnie się zapoznam.

Pozdrawiam

Witam,

Co do kabla koncentrycznego - integracja z instalacją RTV faktycznie jest prostsza. W nowoczesnych videobramofonach sygnał video przesyłany jest różnicowo i nie jest wymagany kabel koncentryczny. Poza tym jeśli już używać do takiej instalacji kabel koncentryczny, to oczywiście w żelu.

Co do licencji - owszem, jeśli sam wykonujesz sobie system alarmowy, to nikt nie aresztuje Ciebie za brak uprawnień, ale jeśli chcesz to robić u kogoś, to takowe uprawnienia są już wymagane.

Artykuł, na który się powołujesz dotyczy koncecji, a nie licencji.

Art. 15.2. Koncesji nie wymaga działalność gospodarcza w zakresie, o którym mowa w art. 3 pkt 2, jeżeli nie dotyczy obszarów, obiektów i urządzeń określonych w art. 5 ust. 5.

Natomiast, zgodnie z Art.2. 2, licencja - zezwolenie na wykonywanie zadań związanych z ochroną osób i mienia w zakresie wymaganym ustawą,

Art. 28.1. Licencja pracownika zabezpieczenia technicznego pierwszego stopnia upoważnia do wykonywania czynności, o których mowa w art. 3 pkt 2.

Art. 3.2) zabezpieczenia technicznego, polegającego na:

a) montażu elektronicznych urządzeń i systemów alarmowych, sygnalizujących zagrożenie chronionych osób i mienia, oraz eksploatacji, konserwacji i naprawach w miejscach ich zainstalowania,

b) montażu urządzeń i środków mechanicznego zabezpieczenia oraz ich eksploatacji, konserwacji, naprawach i awaryjnym otwieraniu w miejscach zainstalowania

Co do homologacji - owszem, też sobie nie wyobrażam, aby moja sieć komputerowa nie była dołączona do stałego łącza internetowego. Tyle, że ta sieć wewnętrzna (domowa) nie jest dołączona bezpośrednio do sieci publicznej, tylko przez jakieś urządzenie ( w zależności od źródła dostępu). Wymagane jest więc, aby to urządzenie posiadało homologację, jako bezpośrednio dołączane do sieci publicznej. To tak, jak z centralką telefoniczną - musi mieć homologację, jako urządzenie dłączane bezpośrednio do linii telefonicznej, ale na wewnętrznych liniach możesz sobie instalować dowolne telefony bez homologacji :smile:

Co do kabla w żelu - sprzedają je hurtownie elektryczne (np. Elektra czy Elwar).

Jeśli uważasz, że zwykły przewód zakopany w ziemi wytrzyma 10 lat to jesteś niestety w błędzie. W taki przewód wnika woda i robi swoje, najpierw pogarszają się właściwości transmisyjne takiego przewodu, a po dłuższym czasie parametry są tak złe, że przewód należy wymienić. Nie na darmo w telekomunikacji wszystkie przewody stosowane poza budynkami są żelowane.

Pomysły na różne instalacje w domu to mam, ale nie mogę szerzej o nich pisać, bo byłbym uznany za niespełna rozumu :grin:

Pozdrawiam

ZBYCH

Zbychu nie wstydź się i napisz o swoich pomysłach, jeśli uważasz że są zwariaowane to może w dziale "psychologicznym".

Jeśli chodzi o sprawę wymagań licencji to sprawa jest mocno skomplikowana. Otóż chodzi o to że celem ustawy było ograniczenie wykonywania pewnych usług w zakresie ochrony ale tylko w stosunku do ważnych obiektów państwowych znajdujących się na listach wojewodów. Licence są potrzebne aby otrzymać koncesję i w ramach koncesjonowanego przedsiębiorstwa wykonywać określone czynności ochrony w obiektach wymienionych na listach. Z tego powodu powoływałem się na art. ustawy mówiący o wymaganiach w zakresie uzyskiwania koncesji. Uzasadnieneim takiego sposobu interpretacji jest to że państwo nie może ograniczać obywatelom wyboru rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej jeśli to nie wpływa na ważne interesy społeczne lub interesy państwa. Nie twierdzę że jest to interpretacja słuszna i prawidłowa. Chętnie zapoznam się z innymi poglądami, jak jest naprawdę tego do końca nie wiem.

Jeśli chodzi o kabel koncentryczny żelowany to nie słyszałem o takim może podasz jakiś typ i producenta jesze nie ułozyłem go w ziemi więc sprawa jest otwarta.

Z praktyki widziałem zwykłe kable działające od ok. 30 lat zakopane w ziemi nie wiem dokładnie jaki to typ ale chyba YTKSY. Stosowane oczywiście do zwykłych domofonach bez kamer. Oczywiście jestem za stosowaniem kabli żelowanych.

Pozdrawiam

O swoich pomysłach, a raczej ich realizacji w moim domu powinienem raczej pisać w dziale "psychiczni" :grin: :grin: :grin:.

Jestem zapalonym elektronikiem, mocno skrzywionym zawodowo i często przebywającym w towarzystwie podobnych szajbusów :grin: :grin: :grin:

Szykuję stronę www na której będę zamieszczał swoje pomysły i realizacje, a także porady dla inwestorów.

INWESTOR. Zgadzam się z Tobą, że celem ustawy było ograniczenie wykonywania pewnych usług w zakresie ochrony ważnych obiektów państwowych znajdujących się na listach wojewodów.

Licencje (przynajmniej pracownika technicznych zabezpieczeń) wprowadzono tylko po to, aby wyciągać pieniądze od określonej grupy zawodowej :sad:

Licencję może otrzymać każda osoba o wykształceniu technicznym (lub nawet podstawowym + ukończony specjalistyczny kurs), nie karana, zdrowa psychicznie i fizycznie (zaświadczenie od lekarzy) i dysponująca kwotą ok. 420 zł. I tyle. Nikt nie sprawdza czy osoba ubiegająca się o licencję posiada jakąś wiedzę w zakresie projektowania czy instalowania technicznych środków ochrony. KOLEJNY BUBEL DO WYCIĄGANIA PIENIĘDZY!!! Pamiętajcie DRODZY INWESTORZY - to, że ktoś posiada licencję pracownika zabezpieczeń technicznych, wcale nie świadczy o tym, że zna się na rzeczy!

Żelowany kabel koncentryczny ma w ofercie np. firma DIPOL. Kabel ba symbol katalogowy E1120 - Przewód do monitoringu YWD 75-1,05/5.0 FeCu + 4x0,5 Cu. Jest to typowy kabel koncentryczny, jednakże posiadający dodatkowo 2 pary telekomunikacyjne. Kabel jest żelowany, o podwyższonej wytrzymałości na niekorzystne warunki atmosferyczne. Posiada także homologację Ministerstwa łączności RP :wink:

Ja miałem nieprzyjemność wymieniać po kimś okablowanie domofonowe wykonane na jednym z warszawskich osiedli (połączenie między budynkami, a furtką i bramą). Okablowanie wykonane było zwykłym przewodem YTKSY w białej izolacji. Skorodowało po 1.5 roku eksploatacji :sad:

Nie jest to jedyny przypadek jaki znam.

Pozdrawiam

ZBYCH

[ Ta wiadomość była edytowana przez: _ZBYCH_ dnia 2003-03-23 23:43 ]