Gość 07.02.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Od października 2001 r. "zniknęły" koszty zakupu z kosztorysu - ceny materiałów miały je zawierać . Teraz czytam , że rozporządzenie ,które to wprowadzało - przestało obowiązywać.Jak to w końcu jest obecnie - (już się pogubiłem )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 10.02.2002 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2002 Chcę zwrócić uwagę, że zmiany o których piszesz nie dotyczą kosztorysu inwestorskiego. Tam obowiązują inne przepisy. W pozostałych przepisach jest "wolna amerykanka". Nie obowiązują nie tylko metody kosztorysowania, ale takze podstawy wyceny, jak KNR, KSNR, KNNR, KNP. Oczywiscie te opracowania istnieją (w różnych wydaniach) i będą wykorzystywane w kosztorysowaniu, jednak bez obowiązku, czy zakazu stosowania np. opracowań zatwierdzonych przez ministra, czy wydanych przez WACETOB. Jakie stosować metody i podstawy musi wynikać z umowy (zamawiający-wykonawca). Pomocne wtym mogą być wydane ostatnio "Środowiskowe metody kosztorysowania" na które można powołać się w umowie. Swoją drogą myślę, że większość zostanie przy kosztach zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts