MAKiN 15.03.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Proszę o odpowiez na następujące pytanie przy takich warunkach budynek 130m2 użytkowe podasze-cena materiału na instalacje eletryczną średni poziom ?-cena na wykonanie w/w instalacji wraz z przepchnięciem odbioru ?-ewentualnie cena samego odbioru...? [ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-15 10:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.03.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Podłączenie do ZK-3: Szafka licznikowa plastikowa z wyposażeniem (na granicy posesji) + 20-30 metrów kabla (gruby - nie wiem jaki, ale taki jaki trzeba ) + zainstalowanie wszystkiego z tablicą budowlaną (TB) i odbiorem: ca 2 tys. Instalacja wewnętrzna (poza TM) IMHO nie podlega odbiorowi. Koszt zależy od użytych materiałów (są gniazdka i gniazdka) i ilości punktów: materiały do 2 tys. Robocizna - jak się dogadasz. Jak chcesz tanio to kable i gniazda kładziesz sam (to nie trudne - robią to ludzie po zawodówkach), a do TM wzywasz elektryka z uprawnieniami (na tym już trzeba się trochę znać). W sumie bez problemu można się zmieścić w 3 tysiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 jasiu piszę dla mnie dosyć tajemniczo wyjaśnij mi pewne twe skruty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Jasiu podam ci więcej szczegółów od granicy do budynku nie więcej niż 10m. kabel 16mm2. tablica teżna szynę 16mm2 conajmniej 2 wyłączniki różnicowo prądowe średnio na ścianie około 2 gniazdka podwójne elektryk mówi że dobrę ze średniej pólki w mieszkaniu dwa punkty z siłą i 1 szafka z siłą +230 v na zewnątrz domu oświetlenie sufitowe klasyczne w salonie 2 punkty elektryk wstępnie to oszacował ale na dobrym materiale materiał 5000 pln robocizna 5000 pln odbiór w tym jest to główny elektryk małej miejscowości. Zamówienia miejskie bierze wszystkie on.?Co ty na to ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.03.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 10 tys. za elektrykę !? Szafka licznikowa z podrobami kosztuje 500-1000, kabel zasilający 2-5 za mb (potrzebujesz około 20 metrow). Kable wewnętrzne (2-3 żyłowe, płaskie/okrągłe) około złotówki za mb (potrzebujesz około kilometra), gniazdo podtynkowe (z puszką od 5-20 zł (potrzebujesz około 100, włączniki 10-30 zł (potrzebujesz około 20). Do tego tablica mieszkaniowa (szafka, bezpieczniki, różnicówki, itd...) 500-1000. Razem na materiały wydasz 3-4 tysięcy. Robocizna jest nieokreślona, bo to zależy od mafijności twojego rejonu energetycznego i pazerności elektryka. Ja za przyłącze płacę 900 (kopanie rowu, układania kabla, podłączanie szafki i tablicy) z odbiorem. Kable i gniazda wewnątrz robię sam. Elektrycy winszują sobie od 10-50 za "za punkt" (przy 100 punktach faktycznie wychodzi 5000). Łącznie "prunt" będzie mnie kosztować maksimum 4 tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.03.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Aaaa! Skróty TB - Tablca budowlana - tymczasowa tablica z różnicówką i bezpiecznikami na czas budowy TM - Tablica mieszkaniowa - docelowa tablica z elekstryką IMHO - In My Huble Opinion - Moim Skromnym Zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.03.2003 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Moj na gotowo za wszystkie instalacje - 6 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.03.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 czy ja dobrze zrozumialem???? 1km = 1000 m kabla do domu + 100 gniazdek????? Czy ty jasiu budujesz elektrownie z rozdzielnia??Czy to troche nie zaduzo czy tez ja mam za malo gniazdek w moim domu bo wsumie to chyba mam moze 40 + kabla chyba 400m (trzy zylowy) w domu 220 m2 z poddaszem uzytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania 2 15.03.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 właśnie skończyliśmy pierwszy etap elektryki.Robocizna jestustalona na 2600 zł.Materiały wyszły 2500 zł na razie bez gniazdek,przełączników.Przewodów różngo kalibru poszło ponad 2 km.łącznie z TV,siecią komputerową i przewodami do monitoringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 15.03.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Zgadza się w zupełności. Przy nowoczesnym instalowaniu nie ma puszki na gorze i czterech punków podłączonych do niej , lecz każdy punkt powinien iśc osobno do tablicy. Rzeczywiście wychodzi 1-2 km. I tak za kilka lat będzie za mało. W moim mieszkaniu , które oddawali 6 lat temu już ciągnę rozgałęziacze i przedłużacze. Zobaczice - nawet głupi komputer ma ze 4 urządzenia peryferyjne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Podzielę się z Wami moimi kosztami instalacji elektrycznej.Dom posiada 3 kondygnacje a w tym 2 niezależne układy połaczone w jedno i wrazie potrzeby rozdzielone.Mam 3 bezpieczniki przepieciowe, 76 niezależnych układów el , cały system alarmowy ,sieciowy komputerowy,telefoniczny ,telewizyjny ,domofonowy,+4gniazda siłowe +4 wyjścia ogrodowe, wszystko w peszlach za 6500zł z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Dom posiada 280m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.03.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Czy troche to jednak nie przesada z tymi niezaleznymi obwodami do tablicy z kazdego gniazdka???czy jak mam w pokoju dziennym o pow 26 m2 8 gniazdek ktore na prawde bede sluzyly tylko do podpiecia tv video jakiejscs lampki moze w sumie da to 400-500 W jednoczesnie i wykorzystane w 50% pozostale to rezerwa jak bym chcial podlaczyc lampke w innym miejscu to musza byc oddzielne przewody z kazdego gniazda do tablicy rozdzielnej???? chyba cos tu jest nie tak. Ludzie nie popadajmy w paranoje. a moze jeszce pozniej bezpieczniki do kazdego gniazda tez montujecie??? TO np lampka podlaczona w pokoju o mocy 60W (z zarowka energooszczedna 9W) do jednego gniazda ma miec osobny obwod +bezpiecznik 6A??? a pozniej w korytarzu szafa na bezpieczniki(okolo 100 szt)??????Oczywiscie wszystko wg upodoban jak ktos lubi to prosze bardzo ale wydaje mi sie to troche absurdalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Będac na zachodzie widziałem istalacje niezależne do każdego kontaktu i kązdego gniazdka i myślę że to dobry pomysł a nie kosztuje znów tak wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.03.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 ale czy aby na pewno ma to sens???- Przyklad zarowki 60Wpoza tym jezeli tak mialoby to wygladac to przewody plaskie po dtynkowe idace przez cala sciane w miejscu gdzie sie schodza do tablicy rozdzielczej tworzylyby pas o szerokosci 0,5 m czyli ok 1/5 sciany (zakladajac ze juz ma byc wszytko porzadnie i jest jeden pod drugim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Może nie 0.5 m ale dużo nie braknie . Czy ma sens to myślę że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.03.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 KochaniJuż prawie od 10 lat w polsce obowiązują normy międzynrodowe kiedyś norma PN-E/005009 obecnie zmieniono jej numer na PN-IEC 60364. Dla tego nie musimy wcale się oglądać na zachód bo już tam jesteśmy od ok. 10 lat. Jeśli chodzi o ciągnięcie przewodów od każedego gniazdka osobny to nie jest to rozwiązanie racjonalne nie ma technicznego uzasadnienia, a znacznie podnosi koszty. Wyjątkiem są gniazdka do pralki, zmywarki i innych odbiorników o znacznej mocy. Popieram poglądy Grzesia z KrakowaNie dajmy się zwariować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Może mieszkajac w bloku i bojąc się o aluminiową istalację ,która paliła się parokrotnie popadłem w przesadę fundując sobie zbytek. Jedno jest pewne mam spokojny sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 15.03.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Miałem propozycję niezależnego zabezpieczania każdego punktu, i ubiłem ją od razu. Sprowadziłem rzecz do 14 obwodów, w miarę logicznie podzielonych - podstawową troską było takie rozmieszczenie gniazdek, by nie trzeba było ciągnąc przedłużaczy po podłodze.W sumie 5.400 - robocizna + materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 15.03.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Standardy się zmieniają. U moich rodziców jest instalacja z lat 55-56 i jak się przepalił przewód do puszki to sciana do rozkucia.policzcie ile kosztuje rozkucie i wymienienie przewodu. Co prawda wiele urządzeń jest mniej prądożerczych , ale jest ich coraz więcej. Kto wie, jakie urządzenia będą za 30 lat ( a chyba nie przewidujecie instalacji elektrycznej w domu na 25 lat)- może będą np podgrzewane kanapy? I nie śmiejcie się - ale czy ktos z Was przypuszczał 10 lat temu że będzie miał 2 telefony komórkowe w domu,plasmę , dvd, kino donmowe? A akumulatorki do aparatu cyfrowego? Czym może się skończyć spalony obwód w kuchni czy łazience?Owszem , mozna też zrobić po staremu , można też nie dawać nowego bezpiecznika tylko jak się spali drucik i wkręcić - jak kto chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts