Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena instalacji elektrycznej ???

Recommended Posts

ja zrobilem w ten sposob ze z kazdego pomieszczenia mam wyprowadzone dwa obwody jeden na gniazdka drugi na oswietlenie natomiast z kuchni i lazienki wychodza dodatkowe przewody np 5*4 dla kuchenki elektrycznej + 5*2,5 do ew. podgrzewacza wody a z lazienki dodatkowo 3*2,5 dla pralki .

Slyszalem ze nie ktorzy robia dodatkowo obwod do lodowki ale ostatnio przyjrzalem sie temu urzadzeniu i wynika ze pobiera od 0,8-1,3KW/24h (np whirpool) wiec nie widze sensu na kolejny "kilometr kabla" .

Co do kabli to rzeczywiscie aluminium nie bylo do tego najszczesliwszym materialem i mogles miec niemile doswiadczenia ale miedz wytrzymuje duzo wiecej. Wiec nikt mnie nie przekona ze do zarowki 60W (ale sie jej trzymam twardo:smile: )trzeba ciagnac osobny obwod.

Obejrzałem stonkę na abcdom i myślę że to chyba jakaś paranoja. Gniazdka na ścianach w pokojach, co 1,25m :???: . Jakby tego było mało to jeszcze na obrazku pokazującym instalację narysowano gniazdko pod oknem gdzie przeważnie wiesza się grzejniki c.o. takiego czegoś na pewno nie mógł napisać elektryk. Wydaje mi się, że forum dotyczy domków jednorodzinnych a nie obiektów przemysłowych.

Pozdrawiam

poza tym prowadzenie kazdego obwodu oddzielnie z punktu do tablicy ma jeszcze jedna wade mianowicie gdy sa puszki to wyznaczaja poziom przewodow na ktorym sa prowadzone i widzac od razu gdzie mozna wiercic na karnisz lub przymocowac obrazek czy tez polke i inne rzeczy. a gdy sciana jest idealna bez skazy po puszkach to skad bedzie wiadomo ze np kabel idzie 15 cm od sufitu a nie np 20???? Oczywiscie ktos powie ze mozna zrobic inwentaryzacje tylko czy ona zawsze bedzie pod reka nawet za 10 czy 15 lat??