Grzes z Krakowa 15.03.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 ja zrobilem w ten sposob ze z kazdego pomieszczenia mam wyprowadzone dwa obwody jeden na gniazdka drugi na oswietlenie natomiast z kuchni i lazienki wychodza dodatkowe przewody np 5*4 dla kuchenki elektrycznej + 5*2,5 do ew. podgrzewacza wody a z lazienki dodatkowo 3*2,5 dla pralki .Slyszalem ze nie ktorzy robia dodatkowo obwod do lodowki ale ostatnio przyjrzalem sie temu urzadzeniu i wynika ze pobiera od 0,8-1,3KW/24h (np whirpool) wiec nie widze sensu na kolejny "kilometr kabla" .Co do kabli to rzeczywiscie aluminium nie bylo do tego najszczesliwszym materialem i mogles miec niemile doswiadczenia ale miedz wytrzymuje duzo wiecej. Wiec nikt mnie nie przekona ze do zarowki 60W (ale sie jej trzymam twardo:smile: )trzeba ciagnac osobny obwod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Możliwe żę po wysłuchaniu rzeczowych argumentów dziś zrobił bym inaczej ,ale instalacja jest i nie ma co wylewać łeż tymbardziej że jestem zadowolony,a tych parę stówek jakoś przeboleję.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 dziękuje za komentarze muszę dać projekt do wyceny innemu elektrykowi i bardziej popracować nad tym tematem.Jest na pewno o dużo za drogi po wstępniej analizie dzieki waszym uwagom u mnie na 130 m2 będzie około 40 gniazdek + około 400m kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.03.2003 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Jeśli w obwodzie masz podłączonych kilka urządzań, wcześniej zorientujesz się, że bezpiecznik "wybił", a jeśli w obwód pojedynczy podłączysz np. grzałkę w akwarium, to skapniesz się dopiero jak rybki będą szczękać zębami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 zajrzyj tutaj :http://www.zsr.dzierzoniow.pl/wbe/http://www.abcdom.pl/art/select.asp?dz=2&pdz=8&gr=12http://www.muratordom.com.pl/37437B64A7BF4C1182D6486CAEB0C7EC.htm#2219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 15.03.2003 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 smok niezły argument na skrajność z drugiej strony czyli każdy odbiornik nowy obwód czyli sprowadza się do do stwierdzenia wszystko z umiarem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Rybek nie posiadam i posiadać nie chcę ,ale z czymś podobnym jest to mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.03.2003 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Oczywiście przerysowałem problem, aby zwrócić na to uwagę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.03.2003 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Ja również w niektórych postach stosuję tę technikę dla podkreślenia ważności wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.03.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Obejrzałem stonkę na abcdom i myślę że to chyba jakaś paranoja. Gniazdka na ścianach w pokojach, co 1,25m . Jakby tego było mało to jeszcze na obrazku pokazującym instalację narysowano gniazdko pod oknem gdzie przeważnie wiesza się grzejniki c.o. takiego czegoś na pewno nie mógł napisać elektryk. Wydaje mi się, że forum dotyczy domków jednorodzinnych a nie obiektów przemysłowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 16.03.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 poza tym prowadzenie kazdego obwodu oddzielnie z punktu do tablicy ma jeszcze jedna wade mianowicie gdy sa puszki to wyznaczaja poziom przewodow na ktorym sa prowadzone i widzac od razu gdzie mozna wiercic na karnisz lub przymocowac obrazek czy tez polke i inne rzeczy. a gdy sciana jest idealna bez skazy po puszkach to skad bedzie wiadomo ze np kabel idzie 15 cm od sufitu a nie np 20???? Oczywiscie ktos powie ze mozna zrobic inwentaryzacje tylko czy ona zawsze bedzie pod reka nawet za 10 czy 15 lat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts