Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty drewniane

Recommended Posts

W najbliższym czasie jednen z domów modelowych na terenie Wioski Budowlanej - http://www.wioska.com będzie wznoszony na fundamentach drewnianych. Dodam, że dom będzie w całości podpiwniczony.

Czy w swoich domach zastosowalibyście fundamenty drewniane?

Panie Wojciechu - nie zastosowałbym. Nie dla domu, jaki chciałem postawić, czyli "masywnego".

Oczywiście, wszystko jest możliwe. Ile użytkowanych domów w naszych miastach stoi na palach drewnianych ? Mieszkańcy nawet o tym nie wiedzą. Ile domów wydawało by się - murowanych - tak naprawdę to konstrukcje drewniane tynkowane na trzcinie.

Pańską informację traktuję jako ciekawostkę. Rozwiązanie - też jako ciekawostkę.

Odwiedzę "Wioskę Budowlaną". Regularnie przemieszczam się po Polsce, trasa Warszawa- Śląsk już mi obrzydła swoją monotonnością, nawet policja nie wykazuje fantazji i okupuje te same punkty kontrolne. Będzie miła przerwa w podróży.

Pozdrawiam

Mam pytanko

Po co stosować fundamenty drewniane ?

Metr sześcienny betonu klasy B15 to koszt ok 170...190 zł

Metr sześcienny drewna dobrej klasy to koszt ok.700...800zł.

Następna sprawa trwałość ??? Beton wiadomo, a drewno zakopane w ziemi ???

Osobiście nie bardzo widzę uzasadnienia ekonomicznego i technicznego.

Pozdrawiam

Prawdę mówiąc nigdy się nie spotkalem z taką technologią , chociaż gdzieś czytalem, że w dawnych czasach budowalo się domy na czymś takim ale w bardzo trudnym terenie ( bagna, torf ). Prawdę mówiąc chcialbym poznać bliższe szczególy konstrukcyjne. Sądzę jednak, że w naszych warunkach nie byloby to uzasadnione ekonomicznie.

Co do fundamentów drewnianych proponuję między innymi stronę http://www.kurmas.com/

Nie da się ukryć, jest to dość popularny w Stanach sposób posadawiania fundamentów. Plusy takiego rozwiązania - http://www.lar-conbuilders.com/PermanentWoodPage4.htm

Drogi Wojciechu

Widzę, że znowu zaczyna się nachalna reklama i badanie rynku.

Niedawno był taki gość na forum, co to tylko podawał odnośniki do stron z budownictwem szkieletowym na szczęście jego wypowiedzi zostały usunięte. Jeśli ma być konstruktywna dyskusja na temat drewnianych fundamentów to bardzo proszę o merytoryczne wypowiedzi i podanie czy wogóle w naszym kraju przepisy dopuszczają tego typu rozwiązania w jakim zakresie i warunkach.

Będzie można wtedy pogadać o cenach i szczegółach technologicznych.

Pozdrawiam

Drogi Inwestorze,

żadne przepisy w Polsce nie określają z czego mają być wykonane fundamenty. Jako, jak sądzę, nikt w naszym kraju takowych fundamentów nie wykonywał, sądzę iż temat jest warty poruszenia na łamach Forum.

Fundamenty drewniane są obcją dla fundamentów betonowych tak w Stanach jak i Kanadzie i innych krajach świata. Dlaczego więc nie zainteresować naszych forumowiczów.

Podawanie linków do stron, na których zainteresowane osoby mogą dowiedzieć się szczegółowych informacji u źródeł nie uważam za reklamę, a raczej wprost przeciwnie - strony te winne służyć prawdziwej ocenie zagadnienia i niedowierków przekonać iż nie jest to wymysł kogoś tam.

Zatem spokojnie.

On 2003-03-16 15:55, Wojciech Nitka wrote:

Nie da się ukryć, jest to dość popularny w Stanach sposób posadawiania fundamentów.

Nie da się ukryć, że aby namówić ludzi do czegos nowego/innego

(nie znaczy lepszego) wiekszość podpiera się: bo w Stanach.

Nie wiem jak inni, ale mnie "trafia" jak to słyszę.

Traktuje sie nas jak "zakute społeczeństwo", bezrozumne, któremu

wystarczy powiedzieć Hameryka.

Gajka, Adamos48,

możecie i Wy, mogę i ja z tym walczyć. Możemy wszyscy. Ale niestety nie da się ukryć, że to stamtąd pochodzi większość nowych technologii. Nawet to że korzystasz z Forum zawdzięczasz Bill'owi Gates'owi, a on niestety pochodzi jak to piszesz z Hameryki.

Wojciechu dziękuję z informację i poproszę o odpowiedź na pytania, które zadałem wcześniej.

Po co budować fundamenty z drewna ???

Drewno wyjdzie znacznie drożej i zgnije znacznie szybciej niż beton ?

I bardzo proszę nie odsyłaj mnie więcej do stron firm, które nie mają nic wspólnego z budowaniem w naszych warunkach techniczno ekonomicznych.

Jeśli chodzi o produkty i technologie amerykańskie to osobiście uważam je w większości za badziewne.

Generalnie uważam, że w większości przypadków materiałów i technologii budowlanych to postęp polega na tym, aby zminimalizować pracochłonność i czas montażu przez wykonawcę. W tym całym postępie przegrywają inwestorzy (o nich producenci zapominają) bo płacą tyle samo za mniej roboty i do tego jeszcze dostają gorsze domy. Za to specjaliści od marketingu mają ból głowy jak tu wcisnąć klientom kit i to drogi i do tego aby byli przekonani że dostają coś super i polecali ten kit następnym klientom.

Więc bardzo proszę podaj przekonujące argumenty techniczne i ekonomiczne dla poparcia fundamentów z drewna.

Pozdrawiam

Nie chcę by dyskusja nabrała złego tonu.

Podałem przykład fundamentów drewnianych jako obcji dla fundamentów betonowych i to wszystko. Nie ważne czy są stosowane u murzynów (choć to Twoje porównanie uważam za kiepskie, ze względu na klimat) czy w innych częściach świata. Bez patrzenia, jak piszesz, cielęcym wzrokiem na wszytsko co jest amerykańskie, podałem TYLKO przykład innej obcji na posadowienie budynku. Lepszej czy gorszej - nie ważne, czy do stsowania w naszym kraju czy nie - nie ważne. INNI tak też budują.

To wszystko.

Przepraszam, ale nie tylko inni. W Polsce też się tak budowało, jeszcze 1500 lat temu, :grin: i to zanim Kolumb odkrył Amerykę!

Niestety ten paskudny postęp i ogólnie znany wandal Kazimierz Wielki postawili na kamień. Nikt nie chce już zbudować Biskupina II :wink:

Panie Wojtku wszystkie ciekawostki i eksperymenty są mile widziane, ale z odpowiednim komentarzem, szczególnie wymaganym od fachowca w branży. Jeszcze jakiś nowicjusz uzna, że to powiew nowoczesności i technologii XXI wieku. Pozdrawiam Bartek