Nysza 18.09.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 .. moje mężo robiąc u nas ogrodzenie wykopał podkowę - stwierdziliśmy, że to na szczęście i po odrestaurowaniu zawiśnie w przedpokoju oprawiona w ramkę ... w ramce będzie wisieć nóżkami do góry ( sugeruję się tym co tu wyczytałam odnośnie podkowy wewnątrz mieszkania ) - dobrze dedukuję ? czy w takiej sytuacji ma jednak wisieć w innej pozycji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wren 01.09.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Swego czasu bardzo interesowałam się feng shui. Co z tego ze przeczytałam trochę książek z tej tematyki, skoro potem dotarłam to artykułów mówiących o prawdziwym klasycznym feng shui, w którym kwiatki z odpowiednim miejscu, żaby i inne lustra nie mają znaczenia lub tez nie takie, jakie im "feng shui" przypisuje. I z tym faktycznie bardzo sie zgadzam. Polecam książkę "Feng shui dla żółtodziobów". Niestety feng shui stało się jak wiekszość rzeczy na świecie produktem marketingowym, wmawia się ludziom ze jak ustawią gdzieś kryształy albo kwiatki to zmieni się ich życie diametralnie. Można powiedzieć ze powstała odmiana pseudo feng shui którą niektórzy sprytnie wykorzystują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta_doa 26.05.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Droga forumowiczko, też kiedyś miałam bzika na punkcie feng shui Wierzę, że odpowiednie rozplanowanie mebli i przedmiotów w pokoju/mieszkaniu może sprzyjać lepszemu przepływowi energii. Zalecałabym konsultacje z jeszcze innym ekspertem. To tak jak z lekarzem - nie można ślepo ufać jednemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 02.06.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Według mnie zostawienie mebli może wpływać na nasz nastrój, lecz tylko wtedy, gdy są one porozwalane i ułożone w całkowitym chaosie. Nie sądzę, by dokładne ich rozstawienie według zdania jakieś osoby napełniało nas pozytywną energią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.07.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 czy się cofnęłam w czasie czy mamy XXI wiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UFCD 24.07.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja raczej nie wierzę w takie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniela Aniela 04.08.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Ja mam złe doświadczenia z Feng Shui. I zgadzam się, to kwestia "wiary" w to, co ktoś nam przekaże jako "prawdę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energiasukcesu 24.01.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ja mam złe doświadczenia z Feng Shui. I zgadzam się, to kwestia "wiary" w to, co ktoś nam przekaże jako "prawdę". Feng shui nie jest kwestią wiary. To są prawa od niej niezależne. Sceptycyzm bierze się z faktu, że najbardziej (niestety) rozpowszechniona forma feng shui każe nam sądzić, że trójnożna żaba (a nie ciężka praca) naprawdę przyniesie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 to podaj prawa fizyczne potwierdzające feng shui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energiasukcesu 25.01.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Zasady feng shui nie są prawami - jeszcze. Co nie znaczy, że kiedyś się nie staną - wtedy kiedy ludzie wynajdą odpowiednie narzędzia pomiarowe. Póki co takim narzędziem jesteśmy my sami i to co się dzieje z nami, gdy działa na nas właśnie feng shui (złe lub dobre). Niestety dla większości osób dopiero termometr czy amperomierz są w stanie udowodnić, że coś istnieje. Np. fakt, że w jakimś budynku upadły wszystkie biznesy, to przecież tylko zbieg okoliczności. Samo feng shui nie jest oparte na czyichś wizjach po substancjach odurzających. Wynika z bacznej, wieloletniej obserwacji natury, opiera się chociażby na : elektromagnetyzmie, grawitacji, liczbie Fibonacciego, zjawiskach aphelium i peryhelium i wielu innych. Problem leży w tym, że obecnie nauka nie potrafi powiązać siły grawitacji z innymi znanymi siłami (magnetycznymi, elektrostatycznymi, jądrowymi) aby stworzyć spójną "teorię wszystkiego". Ale próby są ciągle podejmowane, może to kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) bajki Jakoś Europa zdobyła świat bez feng shui a Chiny, gdzie to wymyślono, uległy komunistom. Więc dziękuję za takie działanie "cudownych i tajemniczych, niemierzalnych " sił Gdybyś mógł wyjaśnić te cudowne terminy, którymi się posłużyłeś, zwłaszcza zjawiska aphelium i peryhelium Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energiasukcesu 25.01.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie mam w zwyczaju wyjaśniać nikomu "bajek". A Europa "zdobyła świat" może i bez feng shui (niestety, bo wtedy najpewniej nie byłoby to krwawe) ale za to za pomocą prochu. Zakładam, że wiesz kto go wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 owszem - tylko nie potrafił wykorzystać. Jak sporo innych wynalazków. Wielkie fortuny powstawały bez wiedzy o feng shui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energiasukcesu 25.01.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 owszem - tylko nie potrafił wykorzystać. Jak sporo innych wynalazków. Co za bzdury. Wielkie fortuny powstawały bez wiedzy o feng shui Można również nie korzystać z samochodów, na koniu też się kiedyś dojedzie. A propos wielkich fortun i feng shui...maaało wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Chyba za mało by łyknąc każda bzdurę z neta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energiasukcesu 11.02.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Droga Elfir - na szczęście to nie żaden tucz gęsi i ja też nie będę nic na siłę Ci wciskać. Ale fakt, że nie znam się np. na technice w której wybudowałaś swój dom nie upoważnia mnie do pisania, że wszystkie informacje, które w tym zakresie posiadłaś, to "bzdury z neta". A pewnie zresztą wiele z nich właśnie "z neta" otrzymałaś. I bardzo dobrze, bo od tego jest m.in.to forum. Sianie bzdur - zapewniam Cię - nie jest moją specjalizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 11.02.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Wynika z bacznej, wieloletniej obserwacji natury, opiera się chociażby na : elektromagnetyzmie, grawitacji, liczbie Fibonacciego, zjawiskach aphelium i peryhelium i wielu innych. Problem leży w tym, że obecnie nauka nie potrafi powiązać siły grawitacji z innymi znanymi siłami (magnetycznymi, elektrostatycznymi, jądrowymi) aby stworzyć spójną "teorię wszystkiego". Ale próby są ciągle podejmowane, może to kwestia czasu. Energia, ale jesli jest feng szuj, bez konkretnych praw, to ich zasady mają jakąś podbudowę i to mógłbyś tu rozwinąć. A co ma brak unifikacji do feng szuja? W innych dziedzinach nauki/życia brak tego nie przeszkadza w formułowaniu praw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energiasukcesu 12.02.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Energia, ale jesli jest feng szuj, bez konkretnych praw, to ich zasady mają jakąś podbudowę i to mógłbyś tu rozwinąć. A co ma brak unifikacji do feng szuja? W innych dziedzinach nauki/życia brak tego nie przeszkadza w formułowaniu praw. Odpowiedź na Twoją prośbę jest dokładnie w wątku, który zacytowałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 12.02.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Przecież Feng shui działa tylko na Azjatów. Na Polaków tylko bioenergoterapia, różdżkarstwo, wahadełka no i oczywiście wiara w jednego Boga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 12.02.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Nie mam w zwyczaju wyjaśniać nikomu "bajek". A Europa "zdobyła świat" może i bez feng shui (niestety, bo wtedy najpewniej nie byłoby to krwawe) ale za to za pomocą prochu. Zakładam, że wiesz kto go wymyślił. LOL. Przypomnę tylko 1. rewoltę An Lushana: "Największą potwornością wszystkich czasów była Rewolta i Wojna Domowa An Lushana" – pisał Pinker i wskazywał na wydarzenie, o którym w Polsce wiemy niewiele. Był to bunt, który przeciw panującej w Chinach dynastii Tang, podniósł jeden z dworskich generałów. Walki rozpoczęły się w 755 roku i trwały przez osiem lat. W czasie wojny zginęło lub zmarło 36 milionów ludzi. Było to 2/3 całej ludności potężnego mocarstwa i prawie 20 proc. całej ludności świata. Gdyby konflikt podobnych rozmiarów rozegrał się w XX wieku, oznaczałoby to, że wojna domowa pochłonie znaczną część ludności Chin. Liczba ofiar wyniosłaby 429 milionów." I jeszcze upadek dynastii Ming: "Rebelia chłopska pod wodzą Li Zichenga zajęła w 1644 stolicę, a ostatni cesarz z dynastii Ming, Chongzen, popełnił samobójstwo. Zaraz po tym sytuację postanowili wykorzystać Mandżurowie, którzy przekroczyli Wielki Mur i podporządkowali sobie kraj. W trakcie walk stosowano taktykę spalonej ziemi. Nie oszczędzano też cywilów. Zginęło 25 milionów ludzi. W XX-wiecznej skali oznaczałoby to 112 milionów ofiar." A wszystko to dzięki feng shui . Edytowane 12 Lutego 2016 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts