Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O widzisz...! O to mi chodzi!

Ty jesteś tym szacownym forumowiczem?

Nie mam czasu na czytanie dzienników itp, więc często pytam kilka razy o to samo.

Na szczęście jest tutaj kilku bardzo pomocnych userów :wink:

Co się dzieje z adamem? Naprawdę taki zarobiony? Ja już Go widziałem na mojej budowie (Wm, GWC), a On że nie wie kiedy... :(

:lol: :lol: :lol:

Niestety nie o mnie chodzi. :wink:

Mam nadzieję że prawa autorskie nie zostały zbytnio naruszone, i właściciel zdjęcia nie zażąda tantiemów za publikację :lol:

Wszak myśl techniczna przedstawia jakąś wartość :D :wink:

Witam

Jestem. Jakoś tam żyję...

Zbieram się powoli po tej paskudnej zimie, co nadal odpuścić nie chce! :evil:

Już puściło to, co pozamarzało... (w firmie).

Temperatury jednak dalej dość niskie.

Zanim się cokolwiek zrobi to trzeba sobie ciepełka narobić.

Jeszcze sposobem klasycznym (palenie w kozie).

Oby to była ostatnia taka zima w tej mojej budzie.

Adam M.

Czy tos moze mi odnalezc jakis cennik z pompami woda-powietrze firmy ned-air ? Lub przynajmniej jakas strone z informacjami na temat tych wymiennikow ? Kilka dni temu sie na to natknalem a teraz za nic nie moge znalezc. Jedyne co zapamietalem, to ze nagrzewnica kosztowala w cenie katalogowej cos kolo 1300 zl. I chyba sugeroali 34% roztwor glikolu.

Fantom

Zdecydowałem się na Wodny1.

Dostałem wycenę wykonawcy na wykonanie 75m GWC glikolowego i... nie wiem czy płakać czy się śmiać. Oceńcie sami i dajcie rady (szczególnie: czy trzeba zagęścić po zasypaniu i czy wokół rury wymagana jest obsypka?)

wykopy: 1.500

ulożenie rury: 500

podloze, obsypanie, nasypanie materiału sypkiego 10cm: 600

zasypanie z zagęszczeniem: 1.500

----

Razem: 4.100 zł

Jak dla mnie - cena nie do przyjęcia, szczególnie, że można zrobić to w jeden dzień.

Jest tu pewien odwieczny problem, który poruszyłeś...

Albo przestaniesz być "budowlany_laik" - albo płać ile chcą i bądź sobie kim lubisz...

Ci ludzie w nosie mają TWOJĄ wygodę i oszczędności.

Baba im nad łbem staje codziennie po robocie i pyta " ile przyniosłeś?"

A potem dzieciaki w kolejkę się ustawiają ze swoimi problemami (potrzebami).

Płacisz za ich czas i chęć zdjęcia z Ciebie porcji wysiłku (bo wielkiej wiedzy tu nie ma, przy zakopywaniu rury - co akcentujesz).

Akceptujesz lub nie.

Potem robisz sam lub nie.

Masz lub nie, i wiesz , że się da....

A potem z tą wiedzą sobie żyjesz (no, bo przecież nie powiesisz się z takiego powodu).

Na budowie masz tak ZE WSZYSTKIM! (prawie).

Prawie wszystkie roboty się da samemu "tymi ręcami".

W kieszeni zostaje sporo, choć bywa, że gnaty bolą...

Można też poszukać kogoś kto jest "bardziej w przymusie" niż tamci i sprzeda swój wysiłek taniej...

Adam M.

Kolektor to koszt rurki, koparka i 2 osoby po stawkach za godzinę pomocnika na budowie !

To ile powinien kosztować Twój kolektor ? :lol:

Na prawde nie wiesz jak zrobić go samemu ?

Pytaj, już wiele osób zrobiła taki !

O! Adaś się zjawił, w sama porę :lol:

Net się ruszył!

Mam "nowy transfer".

W tym miesiącu schowam Blukonekta jak kot gówno - i nie dam! (łebkom). :evil: :evil: :evil:

Adam M.

Pamiętaj o wyłączeniu automatycznych aktualizacji :wink:

I ,,,

Masz tu sporo do roboty, zajrzyj do wątku o bitce ściany 1W i 2W bo ciekawe teorie tam zapodają :)

http://forum.muratordom.pl/ocieplac-czy-jednowarstwowo,t181460.htm

Nawet się Wgregor pojawił w nowej "skurze" ,,,

Może to tylko skleroza a nie ten Niemiec, co dziaduniowi wszystko chował?

Daj jeszcze raz ten problem to "odpowiem nadawcy" i trafi gdzie trzeba...

Dziwne...

Z Sylwią konwersuję... :o

Adam M.

adam_mk, nie ściemniaj - mi też coś o emilkach pisałeś... i nic, na obietnicach skończyłeś... :(

Ile masz transferu/m-c? U mnie BC jakoś chodzi (ale tylko ja używam), choć tylko w EDGE :x

W ciastoramie pchają rurę 16mm po 1,48/mb. W sumie tanio, ale to chinol. W podłogówkę boję się to dać, ale do GWC jeden kłębek...? :roll:

Oglądał ktoś to to?

Witam wszystkich:)

Jak Adam mówi, że wysłał to wysłał. Mnie zawsze odpowiada (nawet jak mu transfer padnie). A tak na marginesie to fajnie by było gdyby powstało Vademecum: Tom 1 - GWC, Tom 2 - WM, Tom 3 - Reku .... etc, etc by Adam_mk nakład 100 000 egzemplarzy rozszedł by się jak świeże bułeczki w latach 80-tych 8)

Pozdrawiam

adam_mk, nie ściemniaj - mi też coś o emilkach pisałeś... i nic, na obietnicach skończyłeś... :(

Ile masz transferu/m-c? U mnie BC jakoś chodzi (ale tylko ja używam), choć tylko w EDGE :x

W ciastoramie pchają rurę 16mm po 1,48/mb. W sumie tanio, ale to chinol. W podłogówkę boję się to dać, ale do GWC jeden kłębek...? :roll:

Oglądał ktoś to to?

Do GWC to lepiej niebieską fi 25mm po 1,36. Zawsze to taniej :D