adam_mk 20.07.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Coś już zaczyna się dziać! Inwestor zdecydował, a że była presja czasu... to... Ruszyło składanie ceramicznego GWC. Idzie tak: Kanał doprowadzający powietrze do "złoża" (i odprowadzający, bo są identyczne). http://img832.imageshack.us/img832/2122/kana.jpg Ceramika. UWAGA!!! Są różne! Jedna jest ewidentnie lepiej do kanału dopasowana. http://img837.imageshack.us/img837/4658/ceramika.jpg http://img716.imageshack.us/img716/5739/przymiarka.jpg Tu trzeba to zapuścić... na ten dywanik z geowłukniny. (garaż nad tym będzie w tym przypadku). http://img717.imageshack.us/img717/112/85265159.jpg kilka szczegółów... http://img837.imageshack.us/img837/686/takf.jpg http://img251.imageshack.us/img251/5301/widokzew.jpg http://img714.imageshack.us/img714/1518/widokwn.jpg http://img251.imageshack.us/img251/9573/widokskadania.jpg Prace trwają... Jutro, jak dobrze pójdzie, to będzie koniec. Za kilka dni można zobaczyć co się dzieje, bo zasypią i zaleją chudziaczkiem... A wtedy pomiary! Adam M. (fotki moje - za zgodą właściciela tego stosu ceramiki i przyszłego domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.07.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Na czym to wszystko (geowloknina) lezy ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 20.07.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) Troche gleby od gory bedzie - nie ma ryzyka, ze ta rurka, ktora ma teraz przekroj w litere C nie zaklesnie sie? Ja bym wcisna MAXY do srodka troche, wyedt koncowki plastiku beda sie opierac o ceramike i wtedy na pewno sie nie zegnie, nie obruci ani nic z tym sie nie zrobi zlego przy zasypaniu. Bedzie uklad spryskiwania? Ciesze sie, ze ktos sie zdecydowal na ceramiczny GWC Mozeby pomiary zrobic przed zalaniem chudziakiem? Na wszelki wypadek (jak mawia moja coreczka). Trzymam kciuki, czekam na final i pomiary. A jak sa zrobione kanaly do czerpni i wyjscie do reku/wntylacji ? Chetnie bym zobaczyl ewentualne przepusty, jak sa zrobione. Edytowane 20 Lipca 2010 przez Magus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.07.2010 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Geowłuknina leży na normalnej glebie. Taki piaseczek, jaki tam jest. MagusBędzie dokładnie tak, jak piszesz.Dobrze zauważyłeś, że trzeba tę podciętą rurę podeprzeć w kilku miejscach.To, co widać to sam start roboty.Będzie więcej fotek... Adam M, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 21.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Będzie więcej fotek... Juz sie nie moge doczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluzaw 24.07.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam, Będę montował GWC Płytowy PROWENT w domku o kubaturze ok 650m3. Chciałem wymienić doświadczenia w eksploatacji w innym posiadaczem GWC płytowego. Szczególnie interesuje mnie możliwość schłodzenie salonu o dużych przeszkleniach na S i W (ale z zainstalowanymi refleksolami)Czy potrzeba dodatkowego wentylatora do pokonania oporów GWC?Czy odczuwacie korzyści subiektywne / finansowe z korzystania w takiego GWC? Chętnych do odpowiedzi na te i inne pytania proszę o wypowiedź na forum i kontakt: [email protected] Ze swojej strony obiecuję podzielić się wynikami i wrażeniami po zamontowaniu GWC. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 25.07.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Adamie, zdazyliscie przed zmiana pogody? Nadal nie widze relacji, a ciekawosc mnie zzera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 25.07.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 i mnie, i mnie... bardzo mnie ciekawi ten typ gwc, chciałbym go lub żwirowca uwzględnić jeszcze na etapie projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewolf 26.07.2010 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Witam Czy ktoś się zastanawiał nad zastosowaniem analogicznie jak w GWC woda 1 nagrzewnicy tak w rurowym rekuperatora ? Układ ten wyglądałby tak: - zamknięty układ powietrza z rurowego GWC wpada na rekuperator 1(niezamarzający np. B...) wymiana ciepła ze świeżym powietrzem z czerpni, ogrzane powietrze następnie na rekuperator 2 (max wydajny ) dogrzanie przez powietrze domowe i na salony. W lecie oczywićcie bypass przed rekuperatorem 2. Zalety ??? mam gdzieś czy rurowy GWC przecieka, są w nim bakterie, żaby czy pijawki A jeśli bym się uparł maksymalnie uszczelnić rurowy GWC to czy można to zrobić smołą lub rękawem termokurczliwym ??? Tak tylko kombinuję ale jakby kto mądry odpisał to byłoby super. Jak już o tym pisaliście to sorki, ale dzisiaj już nie dam rady przeczytać pozostałych 20 stron ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 26.07.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 ...a ciekawosc mnie zzera... i ja jestem ciekaw, czy to śmiga jak trzeba. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.07.2010 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Na razie zwiozłem elektrownię i ją składam...Wieczorem wrzucę kilka fotek z dalszego etapu realizacji.To naprawdę dzieje się TERAZ.Dziś chyba to dopiero zasypują i uklepują nad tym jaką pospółę...Chyba, że już chudziaczka zalali...Dowiem się.Może podjadę o obejrzę?Pomiary pewnie za jakie 3 dni...Trza coś przygotować do nich. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.07.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Adamie pomysł zaiste ciekawy aczkolwiek w porównaniu z kamieniem będzie chyba mial gorszą pojemność cieplną.Jednak ciężar 1 m3 tego pustaka z ceramiki to ok 800 kg a 1 m3 kamienia z uwzględnieniem 30% porów to ok 1400 kg.Ale jestem ciekaw wyników. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 26.07.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Pojemnosc cieplna nie jest tu cecha istotna. Dzieki niezwykle nizkim kosztom mozna zrobic wymiennik ceramiczny o takiej powierzchni wymiany, ze bedzie mogl dzialac w trybie non-stop dla zwyklych wydatkow powietrza. W takim trybie kumulacja cieplna nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.07.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Pojemnosc cieplna nie jest tu cecha istotna. Dzieki niezwykle nizkim kosztom mozna zrobic wymiennik ceramiczny o takiej powierzchni wymiany, ze bedzie mogl dzialac w trybie non-stop dla zwyklych wydatkow powietrza. W takim trybie kumulacja cieplna nie jest potrzebna. bardzo ciekawe .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2010 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Sama prawda!To dość unikalna konstrukcja bazująca na wielkim rozwinięciu porowatej powierzchni nasączonej wodą.Wilgocią z gruntu.To wilgoć jest tu nośnikiem strugi ciepła. Nie masa i nie akumulacyjność głazów.Porównaj ciepło właściwe głazów z wodą.Pomyśl - ILE wody znajduje się na powierzchni żwiru (bo nienasiąkliwy) a ile w tej ceramice?Tu jest klucz do tej tajemnicy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 27.07.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Adamie, czy inwestor będzie montował zraszacz do tego ceramicznego, czy bazujemy wyłącznie na wilgoci z gruntu? Bo ja w żwirowym chciałem montować i tutaj też bym to dawał. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2010 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Zastanawialiśmy się dość długo...Nie będzie zraszania. Tam nie ma potrzeby.To dość szczególne miejsce. Wilgotne, ale nie mokre.A zraszacz, tak ogólnie? Można, bo niczemu nie przeszkadza.Najwyżej będzie się nudził... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 27.07.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Zatem, skoro mawiają, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - chyba nie ma sensu tam zraszać tego. Faktycznie w ziemi jest dość wody aby to było cały czas wilgotne. Czekam z niecierpliwością na jakieś wyniki Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 27.07.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 sorry ze nie w temacie ale: adam_mk - z premedytacja nie czytasz moich PW i maili czy jak to wlasciwie jest ? Jakos nie moge doczekac sie odpowiedzi...czyzby zadna wiadomosc niedotarła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.07.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Sama prawda! To dość unikalna konstrukcja bazująca na wielkim rozwinięciu porowatej powierzchni nasączonej wodą. Wilgocią z gruntu. To wilgoć jest tu nośnikiem strugi ciepła. Nie masa i nie akumulacyjność głazów. Porównaj ciepło właściwe głazów z wodą. Pomyśl - ILE wody znajduje się na powierzchni żwiru (bo nienasiąkliwy) a ile w tej ceramice? Tu jest klucz do tej tajemnicy... Adam M. A skąd ta wilgoć adamie? I czy aby ceramika nie ma właśnie małej nasiąkliwości i raczej słabo podciąga wodę? Ile % wilgoci tam wejdzie? Skąd ceramika tą wilgoć weźmie zimą gdy suche jak pieprz powietrze będzie przez nią lecieć? Dużą nasiąkliwość to ma BK.a nie ceramika przecież. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts