vega1 27.06.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 a czy miało by sens, dołożenie drugiej warstwy maxa na tej już istniejącej? Wszak druga warstwa już nie stykała by się z gruntem a jedynie z warstwą pierwszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 27.06.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 (edytowane) a czy miało by sens, dołożenie drugiej warstwy maxa na tej już istniejącej? Wszak druga warstwa już nie stykała by się z gruntem a jedynie z warstwą pierwszą. Wymieniles najwieksza wade takiego rozwiazania. Glowna wymiana ciepla z gruntem nastepuje przez podstawe wymiennika - dlatego walka o jak najwieksza jego rozpietosc. Edytowane 27 Czerwca 2010 przez Magus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.06.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Co do betonu, to nie nie robiłem takiej formy, ale rurę fi 200 można przeciąć wzdłuż i dorobić jakieś zatrzaski. Do tego w formie mogą być dziury, a sama rura może być w geowłukninie. Co do akumulacji na zimę. Jest taka instalacja na jakimś uniwerku we włoszech. Mają 500m3 zbiornik i grzeją go do 70stC solarami w lato. Straty mają na poziomie 50%. Gdzieś w necie jest pdf o akumulacji ciepła i w nim jest to opisane. Niestety nie pamiętam już gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 27.06.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 W necie widzialem rury betonowe fi 200 w cenie ok 29zl brutto za 1mb - wiecej czasu (czas to pieniadz) zmarnujesz robiac je recznie niz zyskasz $ imho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.06.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Witam Czy można pod ławami fundamentowymi umieścić GWC wodny 1?... . Jeśli chcesz tego glikolowca postawić przy okazji robienia ław fundamentowych, to ułóż dwie nitki po obu brzegach wykopu na pospółkę. Przy takich warunkach gruntowych jakie masz możesz spokojnie liczyć na 2,5kW z każdej 100 metrowej pętli, a to powinno dać Ci wystarczająca moc dla pracy ciągłej dla Twojego Domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.06.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Co do betonu, to nie nie robiłem takiej formy, ale rurę fi 200 można przeciąć wzdłuż i dorobić jakieś zatrzaski. Do tego w formie mogą być dziury, a sama rura może być w geowłukninie. Zewnętrzna rura na zatrzaskach (opaskach) to rozumiem. Ale jak chcesz wydostać tę rurę wewnętrzną? Wydaje mi się że geowłóknina nie za wiele tu pomoże. Sugestia Magus'awydaje się słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChristophG 27.06.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Jeśli chcesz tego glikolowca postawić przy okazji robienia ław fundamentowych, to ułóż dwie nitki po obu brzegach wykopu na pospółkę. Przy takich warunkach gruntowych jakie masz możesz spokojnie liczyć na 2,5kW z każdej 100 metrowej pętli, a to powinno dać Ci wystarczająca moc dla pracy ciągłej dla Twojego Domku wykop jeszcze nie jest zrobiony więc jest jeszcze czas, by wszystko zaplanować i zrobić z głową . Myślałem, że należy ułożyć pod pospółkę, bo wtedy będzie głębiej osadzony ale widzę że źle kombinuję. Fundament zrobię dokładnie tak jak jest to na załączonym rysunku. Wielkie dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.06.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Nie zrozumiałeś. Dobrze kombinujesz. W/g rysunku głębokość wykopu pod pospółkę masz -147cm ppg na tej głębokości układaj rury GWC. Spód pospółki będzie cały czas silnie zawilgocony, a tym samym otoczenie rur będzie optymalne dla wydajnego działania GWC. Umieszczając na tej głębokości rury GWC przy krawędziach wykopu swobodnie zachowasz wymaganą odległość 1m między nitkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2010 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Magus Wygląda na to, że powstała konstrukcja, która oferuje wyższy komfort życia za bardzo przyzwoite pieniądze wydane na etapie inwestycji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 28.06.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Magus Wygląda na to, że powstała konstrukcja, która oferuje wyższy komfort życia za bardzo przyzwoite pieniądze wydane na etapie inwestycji. Adam M. Widzisz to bardziej optymistycznie niz ja Nie jestem budowlancem - wiec pierwszym krokiem bedzie dla mnie omowieniekonstrukcji z kierbudem. Jak mi to zavetuje (kwestia gwarancji na wybudowany dom), tobede mial zgryz. Pozostaje jeszcze kilka drobnych detali do dopracowania - czerpnia, przepusty (rury PVC sa drogie) itp. No i chce dodac zraszacz - na razie planuje wrzucic tam zbrojona rurke (taka od zraszacza ogrodowego) i tylko ja ponakluwac - jak zapodam cisnienie powinno ladnie pryskac, a zbrojenie powinno utrzymac rurke w calosci. No chyba, ze sa lepsze pomysly na to Nastepny krok to realizacja, no i potem uzytkowanie. Jak szczesliwie dobrne do tego momentu to oczywiscie zdam relacje, jak to dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.06.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Zewnętrzna rura na zatrzaskach (opaskach) to rozumiem. Ale jak chcesz wydostać tę rurę wewnętrzną? Wydaje mi się że geowłóknina nie za wiele tu pomoże. Sugestia Magus'awydaje się słuszna. Faktycznie po 3 dychy... Jaby to podziurawić wiertałką jak ser szwajcarski. Wrzucić geowłukninę, troszkę żwiru, w to rury, obsypać żwirem i zawinąć wszystko geowłógniną. Ile mb takiej rury potrzebaby. Na pewno niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.06.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 aleście mnie zaintrygowali tym MAXowcem ja już psychicznie w ostateczną ostateczność zyli rurowy przeszedłem ale ten max kurde u mnie 8 palet tego stoi i kopania o wiele mniej pytanie: jaka minimalna głębokość na posadowienie tego poza obrysem budynku? zakładam obłożenie go z góry styropianem..... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Odbiegajac od tematu MAXa...Sasiad zrobil sobie GWC rurowe (a moze nawet i wzial firme za kupe kasy). No i od jakiegos czasu w jego czerpni slychac takie glosne wziu... wziu (tak co 4 sek). Cos mi to wyglada, ze pelno wody mu w rurach stoi, i rekuperator ciagnac to wszystko fale robi i zasysa i woda powraca i tak w kolko.JAk sie go zapytalem, to powiedzial, ze "cos jest uszkodzone". Ale co moze byc uszkodzone w GWC rurowym ??Jak myslicie : ma pelno wody w tych rurach ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.06.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 aha pewnie tak jak spadku nie dali to kiszka a jak tego nie naprawi to zaraz mu wentyl szlag trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam, właśnie dostałem ofertę Juwentu na nagrzewnicę do wodnego v. 1, więc się podzielę założenia: temp zew. -20 C, temp. po przejściu przez nagrzewnicę +1 C, temp. glikolu +7, wymiana ok 600 m3/h Oferta: nagrzewnica NLW, rurki miedz, lamele alu, podziałka lamel 2,4 mm, króćce Dn 20, ilość rzędów rur VI, ilość obiegów 3, masa 14 kg, pojemność wodna 1,8 litra, moc 4,9 kW, cena 1.050 netto plus transport. Co o tym sądzicie?? Oto moja : założenia: temp zew. -20 C, temp. po przejściu przez nagrzewnicę +1 C, temp. glikolu +7, wymiana 300 m3/h Oferta: nagrzewnica NLW, podziałka lamel 2,4 mm, króćce Dn 15 (w glebie mam 32), ilość rzędów rur VI, ilość obiegów 2, pojemność wodna 1,4 litra, moc 2,4 kW Wymiary 24x24x26, czynnik : glikol 30% (czemu tak licza?) Nie "za mala" ? Jakie parametry wejsciowe zwiekszyc aby miec lekko przewymiarowana ? Mam 150 mb rury 32 w ziemii. Licze,ze wyciagne z tego te 3kW. Ktory parametr wiec zle podalem ? Powinienem np podniesc temp wyjsciowa powietrza ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.06.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Taka jak moja chyba.I od razu powiem że za mała.Przy takiej wymianie ( oczywiście w duże mrozy tak nie będziesz wentylował) wątpię żebyś uzyskał + 1 C.Skoro chcesz przewymiarować to na pewno potrzebujesz większą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 No wlasnie tak mi sie wydaje. Czyli co ? Podac np temp wyjsciowa powietrza 3 stopnie zamiast 1 ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.06.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Raczej większy wydatek powietrza ! Taka na 500 m3/h to już pewnie większa gabarytowo będzie. A tu trzeba właśnie taką. Wtedy jest pewność i zapas, jeśli kolektor oczywiście wydoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 28.06.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 aleście mnie zaintrygowali tym MAXowcem ja już psychicznie w ostateczną ostateczność zyli rurowy przeszedłem ale ten max kurde u mnie 8 palet tego stoi i kopania o wiele mniej pytanie: jaka minimalna głębokość na posadowienie tego poza obrysem budynku? zakładam obłożenie go z góry styropianem..... pozdr Pewnie tuz ponizej "magicznej" granicy przemarzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2010 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 24 x 24cm to maleństwo , w którym powietrze będzie zapieprzało "z gwizdem" (chodzi o bardzo krótki czas wymiany ciepła).Polazłbym w mniej rzędów (tu jest sześć!) a większy wymiar.Taka 3,4 rzędowa około 50 x 50 byłaby dobra...A to by było na jakie 500-=600m3/godz.ZAPYTAJ jakie parametry przy zasilaniu +7stC wyszłyby dla takiej, dla temp zewn -20. Stopa MAXpłyty powinna być około 2mppt. Tam już jest stała temperatura.Jak się nie da - to jak najbliżej tych 2m. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts