kerado28 12.07.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Napewno, jednak tutaj także chodzi o zyski jakie można uzyskać z jednego i drugiego GWC. A na dużym glikolowcu nikt nie zrobił chyba jeszcze pomiarów i nie ma jak porównywać tych dwóch inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.07.2010 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Projekt zatwierdza PRACOWNIK!Facet na stawce a nie na udziale...TAKI ryzyka nie podejmie.Zrobi tylko to, co już sprawdzone.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.07.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Moze kilka lat temu pokusibym sie jeszcze o przeliczenie ile energii mozna uzyskac i z jednego i z drgiego. ale wydaje mi sie, ze przy zapotzrebowaniu dla domku jednorodzinnego, oba rozwiazania sa tak samo wydajne. Przeciez one zbieraja energie ze sporej kubatury ziemii. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyz12345 12.07.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Porównanie: Wiem, że większość jest przeciwnych GWC rurowemu... ale mam jedno pytanie, dlaczego żadne większe inwestycje nie powstają np. na glikolowcu, tylko na rurowcu? Trochę OT - w jednym z urzędów marszałkowskich projektant zaprojektował GWC żwirowy na budynek tegoż urzędu. Ten wymiennik jest mniejszy, niż ja mam na dom jednorodzinny. Warto wziać pod uwagę to, że wymienniki gruntowe są rzadkością i często są projektowane wbrew oczywistym zasadom, ludzie tego nie znają i nie czują. Dlatego nie warto porównywać tego co większosć zrobiła, tylko starac się czerpać wiedzę z doświadczeń ludzi, którzy mieli z tym do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 12.07.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Raport z działania GWC w centrum Biznesu w Kielcach.http://www.taniaklima.pl/tk/pl/?p=p_11&sName=raport-z-dzialania-gwc GWC żwirowy (grys granitowy) w wydajności 137 tys m3 na godzinę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.07.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Mnie tam zastanowily dwa tematy :1) z GWC maja duzo wiecej energi niz z rekuperatora 2) GWC chyba jest jednak sporo za male, bo nie pracuje wtedy kiedy trzeba. W zime w dzien wlaczone a w nocy (gdy najzimniej) zloze sie regeneruje. I wtedy chyba pradem dogrzewaja ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.07.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 To budynek biurowy, a biurowce w nocy "śpią". Przypuszczam że w nocy wentylacja pracuje na poziomie 5% wydajności jaka jest potrzebna w okresie kiedy przebywają w nim ludzie. Dużo ludzi. Jak się zastanowić, to bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest dogrzewanie elektryczne powietrza wentylacyjnego w nocy kiedy budynek jest pusty, niż budowa dwukrotnie większego złoża (gdzieś to trzeba upnąć dla kubatury 96000m3). Po przerwie regeneracyjnej w takim układzie złoże jest wstanie dostarczyć potrzebną ilość energii dla zapewnienia świeżego powietrza dla osób tam przebywających. W domu jednorodzinnym tez jest inne zapotrzebowanie w ciągu dnia na świeże powietrze niż w nocy. Tylko dysproporcje są znacznie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 17.07.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Witam,Chwilę mnie nie było, ale wracam do tematu budowy GWC wodnego 1.Chciałbym wprowadzić małą modyfikację ze względu na trawnik.Zamiast kopać 150-200 metrów bieżących, chciałbym zrobić kilka odwiertów wgłąb.Ile i jak głębokich?Zakładam, że da radę w miarę bezproblemowo do głębokości takiej jak studnia na działce, czyli 12 metrów.Przyjmijmy - 10 metrów.To ile trzaby dać odwiertów i jak oddalonych od siebie?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2010 01:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Głębokość mała...Licząc ostrożnie ze 40W/mb to trzeba by z 10...Oddalonych tak ze 2m od siebie.Czemu?Nie wiem! Tak mi się wydaje.Metr to mało nie ze względów termicznych tylko wiertniczych.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.07.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 WItam,Dzięki,zamierzam do wiercenia użyc czegoś takiego:http://allegro.pl/item1112523350_wiertnica_reczna_10m_woda_studnie.htmlMoże ktoś ma pożyczyc w okolicach Grodziska / W-wy?No i teraz dalsze szczegóły:1. Rura idzie w dół otworu i musi wrócić, jak ją "zagiąć na końcu? Dwa kolanka? Brzmi nieprzekonująco...A może są jakieś gotowe "U-rurki"?2. Jak połączyć rury w otworach do "kolektora": szeregowo (najpierw czynnik idzie do pierwszej "studni", później do drugiej itp, czy równolegle (trójnikowo)?Wszelkie sugestie mile widziane.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2010 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Widziałem takie stalowe, blaszane kształtki do rur, które utrzymywały zadany łuk tych elastycznych. A łączenie otworów...Można tak, można inaczej.Aż prosi się o połączenie mieszane.Zalety obu sposobów.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.07.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Adam,Czy mógłbyś rozjaśnić co masz na myśli pod połączeniem mieszanym?Zakładam, że częściowo szeregowo a częściowo - równolegle.A może i jedno i drugie zarazem?Zrobiłoby się sporo połączeńMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2010 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Połączenie równoległe to zwiększenie czasu wymiany i spadek oporów przepływu.Połączenie szeregowe to naturalna konieczność. Jak coś wpływa to musi też wypływać.Trochę połączeń by było.Łącząc np. po dwa otwory równolegle kolejne pary da się łączyć szeregowo.Może tak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 19.07.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witajcie,ja tak myślę dalej o tym wymienniku z maxów i zastanawia mnie, czy aby te małe przestrzenie między ściankami maxa nie oszronią się podczas ciągłej pracy i nie zatka to wymiennika w czasie zimy?Już niedługo czas budowy wymiennika, a wątpliwości przybywa :/ Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 19.07.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Powierzchnia przekroju poprzecznego (pow. przeplywu) jest tak duza, ze zaslepienie szronem na pewno nie nastapi. WPW zwirowce by wogole nie dzialaly - tam przestrzenie pomiedzy kamieniami sa duzo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmpol 19.07.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Dawno tu nie zaglądałem ale widzę, że wątek ciągle żyje. Nie jestem w stanie tego wszystkiego przejrzeć, zamiast tego proszę o odpowiedź stałych bywalców np. Piczmana i Adama czy ktoś już jest na etapie eksploatacji gwc wodnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2010 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Wiem o kilku.Nowych nie opisali, choć wiem, że są "w trakcie".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.07.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 WItam, Dzięki, zamierzam do wiercenia użyc czegoś takiego: http://allegro.pl/item1112523350_wiertnica_reczna_10m_woda_studnie.html Może ktoś ma pożyczyc w okolicach Grodziska / W-wy? No i teraz dalsze szczegóły: 1. Rura idzie w dół otworu i musi wrócić, jak ją "zagiąć na końcu? Dwa kolanka? Brzmi nieprzekonująco... A może są jakieś gotowe "U-rurki"? 2. Jak połączyć rury w otworach do "kolektora": szeregowo (najpierw czynnik idzie do pierwszej "studni", później do drugiej itp, czy równolegle (trójnikowo)? Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Mirek Na forum zrób to sam jest wątek o wierceniu studni metodą chałupniczą, sam ostatnio taką sobie wywierciłem i kosztowało mnie to 300zł i trochę pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 19.07.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Herakles,A jakich narzędzi używałeś?I jak głęboko się dowierciłeś?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 20.07.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jak chcesz sam wiercić to przeczytaj ten wątek, jest tam sporo informacji w tym i opis mojej:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?36760-Samodzielne-wiercenie-studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts