manieq82 17.09.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 grubość pustaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 18.09.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Aby odpowiedziec na pytanie "jaka minimalna grubosc" trzebaby zrobic badania porownawcze. Jako, ze pomysl z ceramika jest dzielem forumowiczow - zaden z nas nie ma na tyle czasu i srodkow aby to przetestowac. Kazdy wiec, kto robi ceramiczny - robi cos nieco inaczej niz inni. W ten sposob po jakims czasi bedzie mozna porownac rozne konstrukcje, rozne wielkosci itp. IMHO juz szerokosc MAX'a jest wystarczajaca. Z inej beczki to uwazam, ze wieksze znaczenie ma powierzchnia wymiany ciepla z gruntem, czyli powierzchnia zajmowana przez wymiennik, niz jego grubosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.09.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 kszhu.int pytania zadajesz co najmniej dziwne na tym etapie wątku. Wszystko zostało opisane i sfotografowane na ostatnich 10 stronach. No chyba że masz poważne kłopoty z pamięcią, bo na stronie 60 tego wątku piszesz Mój cel: GWC... przeczytałem ten cały temat i kilka innych stron w necie i na papierze... O co Ci właściwie chodzi? Magus podziwiam Twoją cierpliwość. Aż tak daleko nie trzeba się cofnąć żeby jeszcze raz przeanalizować wszystkie wyliczenia i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.09.2010 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Jedna warstwa tych klocków ceramicznych wystarczy.Powierzchnia dla pracy ciągłej powinna nie być mniejsza niż 0,15 do 0,17 x powierzchnia podłogi.Dla 130m2 byłoby nie mniej niż 20 do 22m2.Ale 5 x 5 = 25 i to byłoby bardzo dobreOczywiście, przewymiarowanie nie szkodzi...Możesz zrobić i 30 czy więcej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.09.2010 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 NIE DA SIĘ z aptekarską precyzją podać TOBIE, jakie U CIEBIE powinny być grube pustaki BEZ KILKUSEZONOWYCH I DROBIAZGOWYCH badań.JEŻELI MUSISZ mieć coś, co jest dopasowane CO DO WATA a nie wystarczająco dobre, bo SZACOWANE z zapasem - to zapłać za badania i czekaj.Ktoś je zrobi za sporą sumę.Wtedy za jakieś kilka lat zrobisz sobie na gotowo takie ślicznie dopasowane.Nie za małe i nie za duże...Będzie kosztowało dokładnie tyle - ile musi.Nie te 200-300zł więcej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.09.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 obserwuję temat maxowego GWC, więc pozwolę sobie wtrącić się i odpowiedzieć. kszhu.int,na poprzedniej stronie adam_mk i manieq82 byli uprzejmi wkleić zdjęcia.obejrzyj sobie konstrukcję łączenia maxa z rurą i wszystko stanie się jasne.Jak zamierzałbyś połączyć maxa grubości 48 cm z rurą 200-250 mm? Sprawdziłem jeszcze opory i prędkości w tej rurze.Opory dla strugi 500 m3/h dla rury fi200 wychodzą ok. 40-50Pa, dla rury fi250 15-20Pa.Liczone długości to ok.16-20 mb z jednym kolanem.Prędkości dla rury fi200 dla tych warunków są za duże, ale chyba w GWC nie ma to znaczenia ( hałas )dla rury fi250 prędkość ok. 3,3 m/s. Tylko ciut za dużo, ale całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 19.09.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Odsylam spowrotem do mojego dziennika W jednym z wpisow podalem wyniki przeliczen dla wymiennika z MAXow o powierzchni netto niecale 24m2: wymiennik-powietrze: pow. wymiany 991,45 m2 pow. przeplywu 5763,75 cm2 (ponad 18x przekroj rurki fi200) - powietrze bedzie bieglo 18x wolniej niz przez rure fi200 Potrzebujesz czegos lepszego? Imho wiekszym ograniczeniem bedzie zdolnosc gruntu do przekazywania ciepla. Musisz zdawac sobie sprawe, ze nikt ci nie poda dokladnego przepisu - sam musisz zaryzykowac, tak jak my Nawet jak skopiujesz 1:1 jakies rozwiazanie - nie masz gwarancji, ze zadziala dla Ciebie. Najlepsza obrona jest przewymiarowanie, ale to oznacza koszta - wybor nalezy do Ciebie. PS. Rozmiary cegiel o nazwie MAX sa standardowe i trzymane przez wszystkich znanych mi producentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.09.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 "Sprawdziłem jeszcze opory i prędkości w tej rurze...." Oczywiście - masz rację, ale...Normalnie i długoczasowo to tam poleci około 120-150m3/godz.Wtedy te relacje są o wiele bardziej przyjazne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.09.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Tylko Adamie te 120-150m3/h, no niech będzie i 200m3/h to w okresie zimowym. Tu wszystko OK. Ale jak kto planuje wykorzystywać "urządzonko" także latem do przewietrzania z max wydajnością to za przykładem gosciu01 powinien sobie średnice - opory przeliczyć. Jak już nieraz pisałeś, robić trzeba z głową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 20.09.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Ja bede montowal na pewno otwieralne ...latwiej umyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.09.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 (edytowane) Lekko z boku bo chodzi o GWC+REKU a okna otwierane czy nie... GWC+REKU (went. mech.) pozwala na rezygnację z otwieranych okien w parterówce. Wg mnie okno ma służyć do wymiany powietrza w pomieszczeniach a przy jakiejkolwiek wydajnej went. mech. potrzeba ta znika, co więcej, otwarte okno może wtedy zaburzyć jej działanie. A jakie są Wasze opinie, bardziej techniczne oczywiście? Ja jeszcze widzę dodatkowe zalety tego rozwiązania - lepsza izolacja termiczna oraz niższe koszty inwestycyjne. A co w sytuacji kiedy zabraknie prądu,co w sytuacji awaryjnej,pożaru itp ? Mamy kilkadziesiąt osób,impreza i wybucha pożar,przecież wszyscy się potratują w drzwiach Ktoś nam wsypie coś do czerpni i... ? Edytowane 20 Września 2010 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Zaczynam się już gubić w tych wątpliwościach.... A jak w grawitacyjnej ptak nam nasra do kanału , albo sobie zdechłą myszkę tam schowa "na zaś?" Albo kanapkę z najbliższego śmietnika, czy niewykorzystane kości ze schabu?... To co? Czerpnię zróbcie w podbitce. Otworem w dół. Pod czerpnią budę dla sporego psa czy nawet sfory... Do tego kamery dookoła domu i kałacha na ścianie z wiadrem naboi w kącie pokoju... Zakładam, że Wasze istnienie w obranym miejscu nie budzi tak gwałtownych uczuć otoczenia, że trzeba się od razu okopywać i fortyfikować... Może by tak co poczytać czasem... Biblię, na ten przykład... Jakie 10 przykazań odświerzyć?... Zastosować " nie czyń drugiemu - co Tobie nie miłe"? Wtedy czerpnia będzie bezpieczna w obrębie Waszej działki, nawet, jakby była bardzo dostępna. Adam M. A te okna? Są Wasze! WOLNO z nich korzystać tak, jak się lubi i fantazja pozwala.... Generalnie OKNA SŁUŻĄ DO OŚWIETLANIA POMIESZCZEŃ - co jakoś tak wielu osobom umyka... Wentylować nimi chcą.... Od wentylowania to jest wentylacja! (jakakolwiek, byle sprawna!) Od ogrzewania - system grzewczy - nie okna! Więc jak kto ma nastrój na komary, kosiarkę sąsiada w tle akustycznym czy nocne odwiedziny sympatii swej nieletniej córci to.... WOLNO! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 21.09.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Z uwagi na inne "pilności" GWC na razie mam w planach. Jeszcze nie wiem, czy będzie żwirowy, czy maxowy, to wybiorę jak już będzie bliżej daty wykonania. Cały czas śledzę wątek, pogłębiam wiedzę.Co do okien nieotwieranych - mam ich sporo, wbrew opinii rodziny. Na razie jedyny moment, kiedy na nie narzekałam, to podczas sprzątania przed wylewkami. 3/4 gratów można by było podać / wyrzucić oknem, zamiast biegać w koło przez drzwi. Innych minusów nie stwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2010 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Wszystko Ci trzeba drukowanymi.... "Teraz jednak najtrudniejsze w tym wszystkim - przekonanie piękniejszej połowy do nieotwieranych ..." Roztocz przed nią wizję tego, co sobie kupi za zaoszczędzone na oknach kwoty... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 22.09.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 u mnie jednak żadnego gwc nie będzie. w przestrzeni 4m szerokości od budynku sąsiada(w ostrej granicy) nie byłoby rozsądnie kopać studni. inne niewielkie miejsca na działce naćkane mediami. przespałam czas kiedy mogłam się dowiedzieć że można takie gwc pod budynkiem. więc niestety. zakopałam na głębokości 3m trzy kręgi dno zasypałam trochę żwirem odprowadziłam tam deszczówkę z newralgicznej rury (jest bardzo obciążona powierzchnią odbioru wody z dachu) powstał bufor i nie powinno już wybijać przy ulewach-koszmarach jakie nas nawiedziły w tym roku(i dobrze że teraz na etapie budowy) i tyle. o gwc będę czytała i żałowała... mój elektryk mówi że mogłabym zakopać trochę rury w tej przestrzeni 4m szerokośći i 25m długości. ale nie mam na razie siły szukać kogoś do zrobienia tego. ta przestrzeń została mi bez niczego i na razie tak zostanie. może na wiosnę?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 22.09.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 u mnie jednak żadnego gwc nie będzie. w przestrzeni 4m szerokości od budynku sąsiada(w ostrej granicy) nie byłoby rozsądnie kopać studni Jezeli tylko warunki glebowe (wilgoc) pozwola to na przestszeni jaka dysponujesz mozesz zrobic bardzo duzy GWC ceramiczny - gleboko kopac nie musisz, a wystarczy, ze pustaki puscisz pasem o szerokosci 2m. Pole przekroju poprzecznego bedzie wystarczajaco duze aby powietrze w srodku nie szalalo, a jak masz 25m to zrobisz dlugosc jaki ci spasuje (zaleznie od wentylowanej powierzchni) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.09.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 GWC glikolowy tez sie zmiesci Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.09.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Czyli jest miejsce zarówno na suchy (GWC ceramiczny) jak i mokry (GWC glikolowy). misiakulka, zbieraj siły na wiosnę do dzieła. Przy okazji to najlepszy chyba moment żeby określić poziom wód gruntowych i dobrać optymalne rozwiązanie do warunków gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2010 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 No, nie wiem....Wrzesień to poziom NAJNIŻSZY (zazwyczaj) wód gruntowych.Dobry czas na rycie w ziemi.Takie co głębsze...Na określanie poziomów najwyższych czas niezbyt udany.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.09.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Jeszcze się jesień nie zaczęła a ja już o wiośnie myślę, i to ja miałem na rozumie pisząc o określaniu poziomu wód gruntowych. Na krecią robotę to tak jak piszesz. Tylko ze słów misiakulki wynika że z sił opadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts