Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Dla danego typu wymiennika sprawność rekuperacji wzrasta wraz ze wzrostem różnicy temperatur.

Tylko małe drobne "ale".

Który rekuperator pociągnie bez dogrzewania przy temperaturze zewnętrznej -22-26oC?

Trzeba mieć niezachwianą wiarę w marketing firmy produkującej dany typ wymiennika żeby w to uwierzyć. :)

Tegoroczna zima pokazała że nawet osławiony Bartosz zamarzał.

Sporadycznie, ale zamarzał

Nota bene przy sprawności 80% dla przykładowych temperatur (Tw - 20oC; Tz - -26oC) temperatura powietrza nawiewanego będzie wynosić 11oC.

Jakim rześkim powietrzem będzie dmuchało z anemostatów.

Aż się będzie chciało wstawać rano :D

W przypadku dołożenia GWC które przy takich mrozach będzie podgrzewało wstępnie powietrze załóżmy że do +2oC,

temperatura nawiewu wzrośnie przy założeniu takiej samej sprawności do 16,5oC.

Obojętnie czy kierujesz się sercem czy rozumem, chyba jednak warto pomyśleć o GWC ;)

Edytowane przez Jani_63

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba drukowanymi, chyba....

TAK!

Z TEGO CO ZAPŁACIŁEŚ

ODZYSKASZ NAWET I 90%

ALE Tylko strat wentylacyjnych

, A PŁACISZ 100%

Jakoś to dziwnie liczysz....

Zimą ciepełko spieprza przez szyby, ściany, stropy i podłogi.

Nie tylko przez wentylację!

I trzeba je uzupełniać....

Jeszcze inaczej....

Trzeba mieć jaki piec/kocioł/kominek czy grzały i tkać w to nośniki energii.

Ten prąd, gaz czy groszek, owies, badyle, czy to, za co zapłaciłeś.

A Z WENTYLACJI tylko odzyskujesz część.

A bez GWC płacisz za całość.

Adam M.

• 2 weeks później...
GWC - MAX, ceramiczny w fundamencie zrobiony. Niestety zdjec brak, bo ukladanie bylo na szybko i zaraz potem przyszedl na to styropian i piach, a potem beton. Powierzchnia to jakie 3m szerokosci i 7,5m dlugosci. Nad nim i z boku jest 5cm styropianu. Jest dosc plytko bo wyjdzie docelowo ok 20-30 cm pod powierzchnia trawnika. Pierwsze testy efektywnosci - dopiero w przyszlym roku.

Gdzie mozna umiescic higrometr ? Czy mniej wiecej przy rekuperacji w calym domu (z pominieciem lazienek itp) wilgotnosc rozklada sie rowno, czy tez moga byc bardzo duze roznice miedzy pomieszczeniami ?

Fantom

ps. Mam ochote zrobi sobie sterowniczek na higrometrze do rekuperatora, i nie mam pojecia gdzie go musze umiescic.

szczukot

Odpuść!

Kup sobie HT4 (Kraków robi).

Co z Wami się dzieje?

Zimno - to myślenie zwalnia? :lol:

Pomyślcie o domu jak o gąbce.

Długo wchłania , sporo może, ale też długo oddaje.

Te chmurki pary z garnka to iluzja!

Lokalne i chwilowe zwiększenie ilości pary. Tak jak po prysznicu...

WYSUSZONA deska, jak ją polać z wiadra, czy wystawić na noc na deszcz - WCALE nie staje się mokra!!!

Jest mokra "po wierzchu" i schnie migiem!

Ustalenie się wilgotności domu na średnim poziomie - odpowiadającym AKTUALNEMU poziomowi wentylacji to kwestia DNI. Prawie tygodnia!

JAK WIĘC chcecie mikroprocesorem, co na sekundę kontroluje stan z 50 razy, sterować wentylacją w czasie rzeczywistym - w takt gotowania obiadu?

PO JAKĄ CHOLERĘ?!

Może zaczniecie sterować nią nadążnie - w takt oddychania? :lol: :lol: :lol:

Adam M.

szczukot

Odpuść!

Kup sobie HT4 (Kraków robi).

Adam M.

Ten HT4 za sliczny to nie jest.

Zobacze jeszcze jak to dokladnie rozwiaze, ale chdzi mi o mega proste sterowanie. Dwa stany. Maksymalnie trzy. Regulator do reku bedzie reczny - 3 polozenia. Higrometrem wlaczalbym tylko np 1 lub drugi bieg. Trzeci zostawie na wieksze problemy wilgotnosci i wymiany powietrza.

Fantom

A kto mówi, że mikroprocesorem trzeba sterować w takt mikroprocesora?:) Ja napisałem sobie prosty programik, który z założenia sprawdza wilgotność co 1h (przekalibrować to na inny interwał to nie problem) i dodatkowo ma duży próg (też do skalibrowania w warunkach rzeczywistych).

Wow!! Nieźle. A masz instalację własnymi ręcami robioną czy jakiś gotowy produkt umożliwia takie programowanie :> ??

Dołóż tam jeszcze wyłącznik tego całego cudu...

Jak mu się coś popiermyli w scalakach, a Ty będziesz ze 300km od domu to rodzina zgotuje Ci gorące przyjęcie, gdy dom dotąd taki przyjazny stanie się nagle wrogi i zaskakujący...

:lol:

Adam M.

Ja sie zastanawiam nad systemem, ktory bedzie automatycznie stabilizowal wentylacje.

Chodzi o sytuacje, ze np. chcemy przewietrzyc kuchnie. Bez takie systemu wydaje mi sie, ze wszedzie bedzie dmuchac/wciagac mocniej.

Przy tej automatyzacji wentylacja w pozostalych pomieszczeniach sie nie zmieni.

Inaczej mowiac, jezeli w 1 pomieszczeniu chce w danej chwili np. 20m3/h wiecej, to wentylator tylko tyle wiecej bedzie musial pchac.

Jeszcze nie wiem, czy zrobie to w formie rozproszonej (na jednoukladowcach polaczonych magistrala), czy w formie zcentralizowanego sterownika (tylko kabelki do przepustnic/kierownic).

Lubie sie bawic w takie rzeczy, wiec dla mnie to czysta rozrywka :D

kszhu.int

Chetnie zapoznam sie z detalami Twojego rozwiazania :)