Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

W razie czego moge podac wiecej szczegolow, ale to chyba nie na tym watku bo to OT :-)

Jest taki wątek "opomiarowanie domu": http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu/page6

jakbyś mógł to wrzuć tam prosze opis co to za mikokomputer, jak to wszystko połaczyłeś, czy zbierasz dane do jakiejś bazy i jak je wizualizujesz.

Dosyć mnie to interesuje

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

mam pytanie z praktyki. Czy termoflex na nieocieplonym poddaszu trzeba dodatkowo ocieplać?

Pytam, bo wprawdzie nie ociepliłem jeszcze trójników, rozdzielaczy i przepustnic, co skutkuje (czasami) wykraplaniem się z kanałów nawiewnych, ale czy nie będę musiał dodatkowo "gacić" termoflexów?

Pozdrawiam

Adam

Witojcie,

Mam problem. Musze zrobic kanal laczacy wyjscie z GWC z czerpnia scienna wentylacji. Kanal planuje "ukryc" w ociepleniu domu (15cm styro, kanal mialby ok 15cm, ocieplony kolejnymi 15cm styro). Kanal ma dlugosc ok 7m (umieszczony pionowo).

Zastanawialem sie z czego zrobic ten kanal - na razie mysle o poliweglanie komorowym - wychodzi stosunkowo tanio (za mb). Dodatkowo mozna go ladnie formowac, a kanaliki stanowia dodatkowa izolacje termiczna. poniewaz jednak umknela mi okazja na plyty z PC 4mm za 20zl/m2, zaczalem sie zastnawiac nad jakas alternatywa.

Skrajny pomysl to po prostu zrobic kanal w samym styro i wysmarowac sciany kanalu klejem do styro z siatka. Obawiam sie jednak, ze moze nie spelnic dobrze zadania, ze wzgledu na swoja porowata strukture i brak szczelnosci.

Rozgladalem sie tez za kanalami ze stali powlekanej, ale nie znalazlem takich o rozmiarze 15x15cm.

Macie jakies pomysly?

Panowie/Panie,

problem nr 2 - powietrze z reku wyrzucam do garażu i przy obecnych temperaturach okolice bramy garażowej (szpary) wyglądają jak bym w środku miał łaźnię parową. Jakiś pomysł na to? Najprościej wyrzucić powietrze z reku na dach, ale chciałem to powietrze wykorzystać na dogrzanie garażu (nie ogrzewam go w żaden sposób). Może jakiś osuszacz powietrza wychodzącego z reku? wówczas nie było by wilgoci i przy dużej różnicy temperatur nie było by efektu łaźni.

Wszelkie pomysły mile widziane

Pozdrawiam

Adam

Macie jakies pomysly?

Termoflex 160? Ja tak mam i powiem szczerze, gdyby to był kanał, który nie byłby ocieplony oblodził by się - pchanie w ścianę czegoś, na czym może się osadzać lód, a przy obecnych temperaturach jest to możliwe, jest dość ryzykowne.

Pozdrawiam

Adam

Edytowane przez @d@m
literówka

Panowie/Panie,

problem nr 2 - powietrze z reku wyrzucam do garażu ...

To nie jest szczęśliwy pomysł wyrzucać zużyte powietrze do garażu.

Czemu? Opisałeś objawy, więc wiesz.

Jeśli już chcesz dokładać kolejny klocek to pomyśl o powietrznej PCi dla CWU pobierającej powietrze z garażu.

Przy pracy cyklicznej będzie osuszać powietrze i dodatkowo produkować CWU.

Poszukaj w postach HonoK'a. Opisywał kiedyś podobne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Zrodził mi się w głowie pomysł aby z wyjścia reku podłączyć się bezpośrednio na zasilanie podgrzewacza, ale zwykle wentylacja pracuje na minimum i trzeba wykminić wysterowanie z podgrzewacza rekuperator, aby w momencie włączenia podgrzewacza reku wchodził na najwyższą wydajność, bo inaczej to zakłócimy pracę wentylacji.

Wysterowanie nie powinno być problemem, bo wystarczy jakimś przekaźnikiem (sterowanym sygnałem z podgrzewacza) zewrzeć odpowiednie styki w reku.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Adam

Każda blacharnia zrobi kanał w/g rysunku i na wymiar.

Taka firma od rynien... (jak potrzebuję coś to zamawiam - i mam)

Adam M.

No niestety nie kazda :/ Pytalem w trzech - nie robia ... Inne, ktore pytalem to nie zrobia na poczekaniu, albo ceny, ktore mnie nie satysfakcjonuja.

Jak masz jakies sprawdzone firmy - podaj mi prosze namiar na priv - mam kilka elementow do wykonania, a nie moge znalezc firmy, ktora by mi to zrobila wystarczajaco dobrze i rozsadnie w cenie.

pozdro

U mnie tradycyjnie,od 3 lat,gwc daje przy -17 ,+ 4 st,po dodatkowej izolacji rur z gwc do reku i do domu w garazu,mam cieplejsze powietrze na wylocie z najdalszego anemo,ale niestety mam mniej wilgoci....Moze i dzieki lepszej izolacji glifow,okien,gdyz polozylem na Ytonga strukture ,bez styro czy welny.Mam duzo bardziej sucho w domu....

Witam serdecznie !!!

:welcome:

Jestem po lekturze 134 stron , było ciekawie i sporo się dowiedziałem, zarejestrowałem się na forum ponieważ nie spotkałem nigdzie podobnego rozwiązania do tego które chce zastosować.

GWC wodne nr 1 jako źródło ciepła do ogrzewania podłogowego w "ogrodzie zimowym" 25 m2 zabudowanego tarasu.

Ponieważ doprowadzałem wodę do posesji od sąsiada zakopałem 140 m rury 3/4 myśląc o klimatyzacji letniej w domu , okazało się się ze nie jest niezbędna ponieważ dom ma dobrą izolację :wiggle:

Ogrzewanie podłogowe miałoby na celu nie dopuszczenie do ujemnej temperatury w ogrodzie a za dużą zaletę uważam brak chłodnicy-nagrzewnicy woda-powietrze.

Mam pytanie o zasadność pomysłu ?

pozdrawiam