forumuser 23.11.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 W razie czego moge podac wiecej szczegolow, ale to chyba nie na tym watku bo to OT Jest taki wątek "opomiarowanie domu": http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu/page6 jakbyś mógł to wrzuć tam prosze opis co to za mikokomputer, jak to wszystko połaczyłeś, czy zbierasz dane do jakiejś bazy i jak je wizualizujesz. Dosyć mnie to interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 29.11.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Witajcie, mam pytanie z praktyki. Czy termoflex na nieocieplonym poddaszu trzeba dodatkowo ocieplać?Pytam, bo wprawdzie nie ociepliłem jeszcze trójników, rozdzielaczy i przepustnic, co skutkuje (czasami) wykraplaniem się z kanałów nawiewnych, ale czy nie będę musiał dodatkowo "gacić" termoflexów? PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.11.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 To jest tak, ze jest te 2-3 cm welny na rurze. Wystarcza aby sie woda nie wykraplala. Ale do izolacji to chyba jeszcze daleko. Jak twierdzi tu wiekszosc, ile dozloysz tyle bedzie dobrze. Nawet 20 cm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 30.11.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witojcie, Mam problem. Musze zrobic kanal laczacy wyjscie z GWC z czerpnia scienna wentylacji. Kanal planuje "ukryc" w ociepleniu domu (15cm styro, kanal mialby ok 15cm, ocieplony kolejnymi 15cm styro). Kanal ma dlugosc ok 7m (umieszczony pionowo). Zastanawialem sie z czego zrobic ten kanal - na razie mysle o poliweglanie komorowym - wychodzi stosunkowo tanio (za mb). Dodatkowo mozna go ladnie formowac, a kanaliki stanowia dodatkowa izolacje termiczna. poniewaz jednak umknela mi okazja na plyty z PC 4mm za 20zl/m2, zaczalem sie zastnawiac nad jakas alternatywa. Skrajny pomysl to po prostu zrobic kanal w samym styro i wysmarowac sciany kanalu klejem do styro z siatka. Obawiam sie jednak, ze moze nie spelnic dobrze zadania, ze wzgledu na swoja porowata strukture i brak szczelnosci. Rozgladalem sie tez za kanalami ze stali powlekanej, ale nie znalazlem takich o rozmiarze 15x15cm. Macie jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 01.12.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Panowie/Panie,problem nr 2 - powietrze z reku wyrzucam do garażu i przy obecnych temperaturach okolice bramy garażowej (szpary) wyglądają jak bym w środku miał łaźnię parową. Jakiś pomysł na to? Najprościej wyrzucić powietrze z reku na dach, ale chciałem to powietrze wykorzystać na dogrzanie garażu (nie ogrzewam go w żaden sposób). Może jakiś osuszacz powietrza wychodzącego z reku? wówczas nie było by wilgoci i przy dużej różnicy temperatur nie było by efektu łaźni.Wszelkie pomysły mile widziane PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 01.12.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Macie jakies pomysly? Termoflex 160? Ja tak mam i powiem szczerze, gdyby to był kanał, który nie byłby ocieplony oblodził by się - pchanie w ścianę czegoś, na czym może się osadzać lód, a przy obecnych temperaturach jest to możliwe, jest dość ryzykowne. Pozdrawiam Adam Edytowane 1 Grudnia 2010 przez @d@m literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 01.12.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Kanal bedzie oddzielony od mrozu 15cm styropianu. Kanalu nie chcialbym miec o przekroju okraglym, ze wzgledu na ekonomie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.12.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Panowie/Panie, problem nr 2 - powietrze z reku wyrzucam do garażu ... To nie jest szczęśliwy pomysł wyrzucać zużyte powietrze do garażu. Czemu? Opisałeś objawy, więc wiesz. Jeśli już chcesz dokładać kolejny klocek to pomyśl o powietrznej PCi dla CWU pobierającej powietrze z garażu. Przy pracy cyklicznej będzie osuszać powietrze i dodatkowo produkować CWU. Poszukaj w postach HonoK'a. Opisywał kiedyś podobne rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Poszukaj w postach HonoK'a. Opisywał kiedyś podobne rozwiązanie. Ten pomysł nie został zrealizowany, ale myślę, że jest realny do wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 02.12.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Tak się składa, że mam podgrzewacz z CK, stoi w pomieszczeniu obok i mam w planach takie rozwiązanie, ale jak sami piszecie to cykliczne osuszanie powietrza i nie wiem, czy osiągnę pożądany efekt. Pozdrawiam Adam PS. A miałem już w tym roku nie kuć dziur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 02.12.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Też to rozważałem, ale niby strumień powietrza za mały, żeby miało to sens. Proponuję w garażu zrobić myjnię samochodową, bezdotykową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 02.12.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Zrodził mi się w głowie pomysł aby z wyjścia reku podłączyć się bezpośrednio na zasilanie podgrzewacza, ale zwykle wentylacja pracuje na minimum i trzeba wykminić wysterowanie z podgrzewacza rekuperator, aby w momencie włączenia podgrzewacza reku wchodził na najwyższą wydajność, bo inaczej to zakłócimy pracę wentylacji.Wysterowanie nie powinno być problemem, bo wystarczy jakimś przekaźnikiem (sterowanym sygnałem z podgrzewacza) zewrzeć odpowiednie styki w reku.Co o tym myślicie? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2010 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Każda blacharnia zrobi kanał w/g rysunku i na wymiar.Taka firma od rynien... (jak potrzebuję coś to zamawiam - i mam)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 05.12.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 przy mrozach naszło mnie pytanie: jeśli GWC jest umieszczone tuż pod strefą przemarzania, to czy ta strefa się nie obniży od tych podziemnych przeciągów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2010 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Raczej nie.Ale Polak potrafi... wszystko spieprzyć...DA SIĘ spieprzyć i to...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 06.12.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Dziś zamontowałem termometry na wejściu i na wyjściu Ceramicznego. Na razie pomiaru nie zdradzę, bo na dworze +1, poczekam na kolejny atak mrozu.Czekam też na wyniki innych, którzy się porwali na ceramiczny. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 06.12.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Każda blacharnia zrobi kanał w/g rysunku i na wymiar. Taka firma od rynien... (jak potrzebuję coś to zamawiam - i mam) Adam M. No niestety nie kazda :/ Pytalem w trzech - nie robia ... Inne, ktore pytalem to nie zrobia na poczekaniu, albo ceny, ktore mnie nie satysfakcjonuja. Jak masz jakies sprawdzone firmy - podaj mi prosze namiar na priv - mam kilka elementow do wykonania, a nie moge znalezc firmy, ktora by mi to zrobila wystarczajaco dobrze i rozsadnie w cenie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 06.12.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 U mnie tradycyjnie,od 3 lat,gwc daje przy -17 ,+ 4 st,po dodatkowej izolacji rur z gwc do reku i do domu w garazu,mam cieplejsze powietrze na wylocie z najdalszego anemo,ale niestety mam mniej wilgoci....Moze i dzieki lepszej izolacji glifow,okien,gdyz polozylem na Ytonga strukture ,bez styro czy welny.Mam duzo bardziej sucho w domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 07.12.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 U mnie tradycyjnie,od 3 lat,gwc daje przy -17 ,+ 4 st. Ciekawe jak wypadnie ceramiczny przy takich temperaturach. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAWUS 12.12.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam serdecznie !!! Jestem po lekturze 134 stron , było ciekawie i sporo się dowiedziałem, zarejestrowałem się na forum ponieważ nie spotkałem nigdzie podobnego rozwiązania do tego które chce zastosować. GWC wodne nr 1 jako źródło ciepła do ogrzewania podłogowego w "ogrodzie zimowym" 25 m2 zabudowanego tarasu. Ponieważ doprowadzałem wodę do posesji od sąsiada zakopałem 140 m rury 3/4 myśląc o klimatyzacji letniej w domu , okazało się się ze nie jest niezbędna ponieważ dom ma dobrą izolację Ogrzewanie podłogowe miałoby na celu nie dopuszczenie do ujemnej temperatury w ogrodzie a za dużą zaletę uważam brak chłodnicy-nagrzewnicy woda-powietrze. Mam pytanie o zasadność pomysłu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts