asolt 23.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Taka że ramowa ma gęste lamele i powietrze przepływa przez nią bardzo szybko, za szybko dla warunków gwc. Daje spore opory i krótki czas wymiany . Pomiędzy chłodnicą ramową a kanałową jest tylko taka różnica,że rurka miedziana ma wymiary 12x0.4 w ramowej, a w kanałowej 12x0.5, rozstaw lamelek jest taki sam, chłodnica kanałowa posiada obudowę i może być opcjonalnie wyposażona w odkraplacz dla prędkości powyżej 3 m/s. Opis dotyczy chłodnic Promont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.02.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 To po co kombinować?Juwent jest sprawdzony.Za drogi czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anderian 24.02.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 a juwent jaki ma symbol chłodnic używanych do GWC bo na stronie są jedynie chłodnice freonowe :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 24.02.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Są to nagrzewnice lamelowe wodne NLW Jak podasz im parametry w jakich ma pracować to Ci wyliczą dokładnie jaka ma być i "uszyją" na miarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.02.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Podaję dane dla chłodnicy CWR 400x200 8 rzędów - Promont Chlodnica - Dane TechniczneTyp 32,00x27,70 6T 8R 400A 3,0P 4 NC – CWR 400x200PowietrzeMoc jawna 1,44 kWMoc ukryta 0,7561 kWMoc 2,19 kWCisnienie 1,00 barStrumien objetosciowy 300,0 m3/hTemperatura na wejsciu 32,00 °CTemperatura na wyjsciu 16,85 °CWilgotnosc wzgledna na wejsciu 45,00Wilgotnosc wzgledna na wyjsciu 86,57Entalpia na wejsciu 66,35 kJ/kgEntalpia na wyjsciu 43,12 kJ/kgStrata cisnienia 31,64 PaPredkosc na wlocie do wymiennika 1,09 m/sPowierzchnia wymiany 10,53 m2Wspolczynnik zanieczyszczenia 0 m2 K/W CzynnikRodzaj czynnika : PROPYLENE GLYCOL 35%Predkosc 0,2333 m/sStrumien objetosciowy 0,3612 m3/hTemperatura na wejsciu 8,00 °CTemperatura na wyjsciu 14,00 °CStrata cisnienia - w rurkach 2,66 kPaStrata cisnienia - w kolektorach 6,37 kPaStrata cisnienia calkowita 9,33 kPaWspolczynnik zanieczyszczenia 0 m2 K/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.02.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 W jakim to celu ? Chlodni raczej nikt z tego watku nie szuka Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.02.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 W jakim to celu ? Chlodni raczej nikt z tego watku nie szuka Fantom Chodziło mi wykorzystanie gwc latem do chłodzenia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.02.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To teraz z praktyki MAXowca ciąg dalszy... GWC chodzi cały czas od listopada, dziś wyskoczyło u mnie -16, na wylocie z GWC było +4,2 Pozdrawiam Adam Jak sądzicie, czy można spodziewać się lepszych parametrów w drugim i kolejnych latach eksploatacji, kiedy to maksowiec będzie miał możliwość nagrzać swoje otoczenie podczas lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.02.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 + 4oC to przecież nie jest zły wynik.W dłuższym okresie pracy temperatura ta może być wyższa, ale przypuszczam że tylko w pierwszej części sezonu grzewczego.Później się ustabilizuje, a wynik ten świadczy o rzeczywistych możliwościach GWC ceramicznego przy założonej jego powierzchni.Rozbudowa (zwiększenie powierzchni wymiany) będzie tu odgrywała większą rolę dla ewentualnego podniesienia temperatury uzyskiwanej przez GWC. IMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 27.02.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 No, pięknie. Oby teraz w hurtowni nie pytali czy pustaki na ściany czy na GWC:) Bo może być różnica w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 28.02.2011 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Wobec ciaglych watpliwosci (imo uzasadnionych) co do trwalosci ceramiki pod ziemia zastanawiam sie nad silikatami. Z tego co wiem dobrze znosza wilgoc i sa ciezsze niz ceramika wiec maja wieksza pojemnosc cieplna. Czekam na opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.02.2011 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Nie spodziewałbym się zdecydowanych zmian relacji temperaturowych w następnych latach.GWC nie nagrzeje swego otoczenia latem na zapas, na zimę.To nie akumulator ciepła.Ziemne akumulatory ciepła buduje się nieco inaczej. Z silikatów jeszcze nikt GWC nie zbudował, to relacji nie ma.Zbuduj i zbierz jakie dane.Mnie się wydaje, ze w silikatach będzie sporo mniejsza powierzchnia styku strugi, bo dziury w nich są małe.Pojemność cieplna materiału ma tu mniejsze znaczenie. DLACZEGO nie potraficie zrozumieć, że w GWC i pompach ciepła nośnikiem strumienia ciepła jest WODA?Ściślej - wilgoć w gruncie.A pojemność cieplną wody zna każdy.Nawet bibuła nasączona wodą ma pojemność cieplną wody.Ceramika, styropian czy silikaty - też. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clif 28.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam panowie Zaraziłem ideą GWC sąsiada , . A że zostało mu duuużo pustaków teriva z keramzytu to podrzuciłem mu pomysł wykorzystania ich do wymiennika. Ciekawe na ile użycie terivy z keramzytu było by skuteczne w takiej instalacji. Tak pobieżnie licząc to ma tych pustaków na dobre 50 m.2. Jak myślicie nie wyklnie mnie z tym pomysłem? pozdrawiam zimujących ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 06.03.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Z okazji nadchodzącej wiosny proponują zając się tematem chłodzenia za pomocą GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 06.03.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 może mi ktoś doradzić jaką długość ma mieć GWC rurowy, rura kanalizacyjna fi200, dla PCI P-W dla CWU, dla wydajności 500m3/h, przy założeniu iż przy temp.zew. - 20C na wyjściu z GWC ma być co najmniej 0C, grunt gliniasto-piaskowy (są miejsca że jest czysta glina, a zdarzają się "żyły piaskowe"), GWC po wyjściu z domu byłoby układane w prostej linii ze spadkiem w kierunku czerpni (nie mam ograniczeń powierzchniowych, jak już to ograniczenia finansowe) na głębokości 1,5-2m, w każdym bądź razie jaka musi być minimalna dł. tego GWC.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 06.03.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 obawiam się że ponad 100 metrów. ALe nic Ci z tego nie wyjdzie. Za duże opory będzie to dawało. Gra nie warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 06.03.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 to może inny kształt GWC, ale wydawało mi się iż prosty odcinek będzie miał najmniejsze opory, czyż nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2011 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Tak na szybko, to...Trzeba by rzucić kostkę, albo popatrzyć w jakie fusy po kawie... Dla konkretnej lokalizacji przydałby się jaki rok pomiarów testowych.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 06.03.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 tak na szybko, to rzut kostką i fusy na pewno przydadzą mi się do projektu myślałem iż skoro działa już "troszku" tych gwc rurowych to można coś policzyć, doradzić do zakładanych przeze mnie ww. warunków, podałem może zawyżone kryteria, ponieważ coraz częściej można spotkać PCI P-W do CWU coraz bardziej wydajne tzn. pracują z coraz mniejszą przepływnością (m3/h) zapewniając podgrzanie CWU do coraz większych temperatur przy "zasilaniu" powietrzem o coraz niższych temperaturach - technika idzie do przodu - przyjmijmy zatem przepływ 300-350m3/h minimalna temperatora na wyjściu GWC nadal 0C. Ma to sens czy nie, czy zarzucić pomysł czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 06.03.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 to może inny kształt GWC, ale wydawało mi się iż prosty odcinek będzie miał najmniejsze opory, czyż nie tak ? prosty odcinek - tak. Ale aby zniwelować opory, trzeba by było dać większą średnicę rur od GWC a najlepiej nawet puścić kilka rur równolegle. Ale to i tak raczej nie przejdzie. Tak jak piszę, gra nie warta świeczki. Raz że takie GWC to duże koszty a dwa to przy takich ilościach przerabianego powietrza zostaje kłopot skroplin i stojącej wody w rurach której może być sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts