Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie glikolowcy (GWC) :)

Jak realizujecie sterowanie pompą od GWC? Jest na to jakiś standardowy=tani sposób?

Na allegro jest sterownik do GWC glikolowego za 139zł. Macie jakieś alternatywy?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=4650907&viewfull=1#post4650907

Fantom

A czemu nie uzywasz tego z ms elektroik ? Wprawdzie na razei mam od nich tylko sterowniczek do cyrkulacji, ale to jest to samo. Wg mnie duzo lepsze rozwiazanei niz to z Allegro. Taniej o jakies 50 zl ! Wyswietlacz. Mozliwosc samemu regulowania itd. Ale jak ktos chce aby to bylo ladne to musi samemu w obudowe wlozyc.

Fantom

Nie. Wlasnie do tego nie oferuje. Ma inny w obudowie, ale on juz z 200 zl kosztuje (ale tam sa dwa kanaly, wbudowany zasilacz itp).

Piczman, co sie czepiasz tego sterownika ? Rozumiem jakby ten co sugerujesz kosztowal mniej lub mial cos wiecej. A tak ?? Chyba stales sie juz typowym instalatorem i masz gdzies klienta. Juz nie patrzysz jak na poczatku, ze to ma byc wlasnymi recyma i tanio !

Co znaczy 'nic nie wnosi' ?? Wnosi - jest tanszy !!! i ma wieksze mozliwosci sterowania (nawet jak tego drugiego uzywa sie raz na start) i potencjalny user ma lbiany bajer : wyswietlacz. Masz jakies profity z tego z Allegro czy jak ?

Powiem tak, zaraz dopasuje obudowe do niego (5 zl ??) bede je dorabial, i wystawie na Allegro po 139. Nie dosc, ze zarobie, to produkt bedzie lepszy od tego co teraz tam sprzedaja.

Fantom

ps. A obudow do wyboru, mozna sobie cos wybrac.

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category%3D100431%26search%3Dobudowa%26md5%3Dt76f6df04d0bd81a4c0de8d947bcc1bc3%26path%3D%3B100431

https://www.kradex.com.pl/oferta.php

http://www.maszczyk.pl/katalog_2010/index.html

Edytowane przez szczukot

Jakoś nigdy nie lubiłem wyświetlaczy i innych, wolałem 2 pokrętła w mikrofalówce ,,,

Można też najtaniej, włączasz pompę w Grudniu i wyłączasz w Marcu.

Podobnie w lecie, Czerwiec-Sierpień .

Wtedy najtaniej i wcale nie gorzej !

I przestań się mnie czepiać bo Ja nigdy nie będę typowym instalatorem bo jestem dzieckiem tego forum i traktuję to trochę bardziej sentymentalnie .

Panowie macie obaj rację.

Ja dla siebie samego - wolę ten z MSelektronik. Obudowę sobie dorobię, zasilacz dokupię.

Ale to JA i dla SIEBIE. Kupię taniej, włożę trochę pracy i mam co chciałem taniej.

Jakbym robił instalacje dla klienta - na pewno nie bawiłbym się w składanki "bo będzie 40zł taniej".

Ten czas wolałbym przeznaczyć na co innego.

A ta na marginesie jest jedna drobna różnica - ten droższy ma funkcję zapobiegającą blokowaniu się pompy.

Choć nie jest to cenne dopłaty oczywiście, ale tę kwestię tłumaczyłem powyżej.

Tak czy inaczej dziękuję za cenne uwagi (przede wszystkim wskazanie tańszego).

A cała zabawa sprowadza się do tego, aby pompę wystartować jak "warunek spełniony" a zatrzymać jak "nie spełniony".

I tak przy tym nikt siedział nie będzie i nie będzie wpatrywał się w te wyświetlacze...

A jak jest jeszcze rozwijane menu... to konia z rzędem temu, co po połowie roku wróci do tego i ustawi co chce!

:lol:

Im prostsze tym lepsze.

A każde dobre.

Jak robi co potrzeba...

Adam M.

• 2 weeks później...
Proszę o poradę w budowie gwc wodnego 1.

Jak będzie lepiej - jedna pętla rury fi 32 o długości około 200mb czy dwie fi 25 o długości po 100 mb?

Dla jakiej nagrzewnicy i wydatku powietrza robisz ten kolektor ?

Przy sporych mocach przyda się bardziej większy zład a krótsze pętle .

Co do łączenia to 4 końce do domu, możesz na zewnątrz zamienić 2 wewnętrzne nitki ze sobą tak aby łatwiej było je połączyć je w szereg .