Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś drugi raz odpaliłem moje GWC ceramiczne.

24m2 max-a ułożonego na 19cm wysokości, ułożone 1,8 do 2.5 metra pod ziemią.

Włączyłem na 5 minut, temperatury

-15*, za GWC -5*

Widzę że niestety ceramiczny nie sprawdza się tak jak powinien.

Mam dwa wyjścia

1. odciąć i zapomnieć

2. powiększyć

Załóżmy, że po zażyciu relanium, pomijam punkt pierwszy.

Pozostało powiększyć, ale o ile? Wydaje mi się że musiałbym minimum dołożyć drugie tyle by to miało jakiś sens.

Powiększyć złoże, czego użyć jako złoża? Obecne max-y ułożone na złożu piasku. Tak się składa że piasku pod ziemią mam bardzo dużo,

Mam do wyboru trzy opcje.

1. dołożyć max-ów

2. wydłużyć o pokład żwiru

3 zrobić wstępny rurowy przechodzący w max-y

Opcja numer 3 jest najtańsza. Rów na głębokość 2 metrów do pokładu piasku mogę wykonać sam po kosztach paliwa.

Edytowane przez klaudiusz_x

Chyba +10 C miało być ;)

no nie, jezeli weźmiemy pod uwagę sytuacje gdy na wejściu reku jest -18 to gdybam, że na wyrzutni, po "stratach" na reku i na kanale reku-wyrzutnia, jakieś -10'C powinno być, czyż nie? i jeżeli to powoduje oblodzenie wyrzutni to co spowoduje podwyższenie o np. 10-15 st temperatury na wyrzutni? szybsze zlodowacenie czy wolniejsze?

do Klaudiusz

coś musiałeś spaprać,mam podobne warunki glebowe, piach do 10 m w głąb, brak wód gruntowych,wykopalem studnię na -2,20 i temperatura na dole +4,+5 a na zewnątrz -18,-22

może masz za sucho?

albo powietrze idzie najkrótszą drogą zamiast rozchodzić się równomiernie po całym wymienniku...

może masz za sucho?

Prawdopodobnie jest za sucho. Od maja, praktycznie do początku grudnia (kiedy obsypałem dom), cała woda opadowa wsiąkała w piach niezależnie od obfitości opadów.

Poniżej przedstawiam poglądowy rysunek mojego GWC.

-niebieski to kanał dolotowy z czerpni

-żółty to gwc

-czerwony to kanał wylotowy do domu

Na rysunku zaznaczyłem umiejscowienie czerpni i dolotu do piwnicy.

Na połowie gwc, tej przy wylocie, mam rozwinięty pex do nawilżania. Całe złoże od góry zakryte folią budowlaną. Nie mam doprowadzonej wody do domu więc nie mogę sprawdzić czy dodatkowe nawilżanie poprawi efektywność.

EDIT:

albo powietrze idzie najkrótszą drogą zamiast rozchodzić się równomiernie po całym wymienniku...

Po tych słowach dostałem oświecenia.

Sprawdziłem filtr na czerpni.

Cały oblodzony.

GWC pracuje teraz bez filtra i temperatura uległa poprawie.

-16*, za GWC +1*

Wymiana około 90m3/h.

Sprawdzę za kilka godzin osiągi. Bardzo liczę na minimalne podniesienie temperatury w piwnicy.. Mrozy dają się we znaki.

gwc1.jpg

Zamiast lecieć i kopać to bym siadł i pomyślał!

Coś tu jest bardzo "nie tak"!

Pole powierzchni DOLOTU do GWC (powiedzmy fi 200) to jakieś 314cm2.

Pole powierzchni WYLOTU do domu - takie samo.

Wydajność rzędu 100m3/godz.

Na sekundę przepływa więc tam 0,03m3.

Prędkość w rurach dolotu/wylotu wynosi więc około 1m/sek.

Złoże MAXowe podobne do 5 x 5m = 25m2

Przekrój poprzeczny rzędu 5 x 0,2 = 1m2

Spowolnienie strugi w złożu to 1/0,03 = 33,3 RAZA

Tyle razy też wydłuży się czas wymiany przez powierzchnię gigantyczną w porównaniu z powierzchnię rury.

Droga 5mb (przez złoże)

1m/s podzielony przez 33,3 = 0,03m/sek

CZAS WYMIANY CIEPŁA W ZŁOŻU TO OKOŁO 500/3 = 166,6 sekundy = 2,77 minuty!!!

Tyle czasu przebywa w złożu to suche i zimne powietrze i tyle czasu ma aby się ogrzać na gigantycznej powierzchni kanalików tego MAXa.

A dodatkowo - przyjąć wilgoć z gleby...

Piszesz, że z -15 do -5 w blisko trzy minuty powietrze się zdołało podgrzać na powierzchni prawie boiska szkolnego...

Stwierdzam, że masz tam MIEJSCE ŚWIĘTE!

Albo to powietrze nie ma dostępu do całej powierzchni tego złoża...

Rurą leci przez te 5mb...

Wychodzi na to, że coś jest zepsute a nie, ze mechanizm (fizyki) tam nie działa.

Adam M.

Po tych słowach dostałem oświecenia.

Sprawdziłem filtr na czerpni.

Cały oblodzony.

GWC pracuje teraz bez filtra i temperatura uległa poprawie.

-16*, za GWC +1*

Wydajność wentylatora to 94m3/h.

Sprawdzę za kilka godzin osiągi. Bardzo liczę na minimalne podniesienie temperatury w piwnicy.. Mrozy dają się we znaki.

Wychodzi na to, że filtr stawiając znaczący opór, powodował ruch powietrza przez najkrótszą z możliwych dróg.

Tyle czasu przebywa w złożu to suche i zimne powietrze i tyle czasu ma aby się ogrzać na gigantycznej powierzchni kanalików tego MAXa.

A dodatkowo - przyjąć wilgoć z gleby...

Adam M.

Zgadza się.

Jest jeszcze wydajność tych 24m2 samego piasku na którym są ułożone max-y. To także może stanowić "wąskie gardło".

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy wtłaczanie wilgotnego powietrza do piwnicy nie narobi więcej szkód? Obecnie mam tam -9* i nie chcę by przekroczyło tą wartość.

Tam powinna być (na wlocie) siatka przeciwowadzia..

Gęsty filtr ze sporym oporem przepływu (tak chyba się stało) kompletnie pokiełbasi rozpływy strugi.

Trudno przewidzieć jak i co się tam pod ziemią podzieje.

Masz możliwość zatrzymania przepływu i zmierzenia temperatury tych MAXów w okolicy wylotu do domu?

To byłaby średnia temperatura tego złoża...

Jak masz je poza budynkiem - na otwartym terenie, to może warto by nad nim ułożyć z 10cm styropianu?

Tak z zakładką na powierzchnię złoża po jaki 1m na boki?

W ten sztuczny sposób "zakopałbyś" to złoże tak ze 2,5m głębiej...

Temperatura powinna wtedy podejść do góry i osiągnąć jakie +8 do +10 (w zależności od kawałka kraju, w którym mieszkasz).

Adam M.

(Wrzuć jakie info w ten drugi wątek, że zaczyna się wyjaśniać, bo się pogubią ci, co MAXa planowali)

Tam powinna być (na wlocie) siatka przeciwowadzia..

Gęsty filtr ze sporym oporem przepływu (tak chyba się stało) kompletnie pokiełbasi rozpływy strugi.

Trudno przewidzieć jak i co się tam pod ziemią podzieje.

Masz możliwość zatrzymania przepływu i zmierzenia temperatury tych MAXów w okolicy wylotu do domu?

To byłaby średnia temperatura tego złoża...

Jak masz je poza budynkiem - na otwartym terenie, to może warto by nad nim ułożyć z 10cm styropianu?

Tak z zakładką na powierzchnię złoża po jaki 1m na boki?

W ten sztuczny sposób "zakopałbyś" to złoże tak ze 2,5m głębiej...

Temperatura powinna wtedy podejść do góry i osiągnąć jakie +8 do +10 (w zależności od kawałka kraju, w którym mieszkasz).

Adam M.

(Wrzuć jakie info w ten drugi wątek, że zaczyna się wyjaśniać, bo się pogubią ci, co MAXa planowali)

Złoże jest 90 cm od ławy fundamentowej na zewnątrz. teran jest już zasypany i w zasadzie musiałbym ponownie wybierać ziemię. W tej chwili jest od 1,8 do 2,5 metra pod ziemią. Docelowo będzie minimum 2 metry. Mogę ewentualnie zebrać metr ziemi i dać styro, ale mokry styropian traci swe właściwości i dlatego z niego zrezygnowałem w trakcie budowy GWC. Według mnie sensowy jest tylko styrodur, jednak jego cena to obecnie około 45zł/m2 dla 10 cm grubości.

Dom nie ma jeszcze dachu, wylot z GWC mam 140 cm od złoża na ścianie przy chudziaku w piwnicy. Tam też mam założony wentylator i tam dokonuję pomiaru.

Postaram się jeszcze dziś zmierzyć temperaturę gruntu (w kanale) jakies 20-30cm od złoża. Bliżej nie dam rady.

Styro i folia budowlana na nim...

Nie jest to już XPS, ale prawie...

W Olkuskich suchych piaskach tak zrobiony GWC ma prawie stale około +9,1C

(to żwirowiec TAK zakopany)

Adam M.

Ok.

Żeby nie zrujnować max-owca mógłbym położyć styro metr pod ziemią.

Co o tym myślisz?

Na dole piasek, ale nad nim to już glina, glina z piaskiem. Częsć GWC wypada pod tarasem.Wylot ze złoża mam w najpłytszym miejscu. Za chwile pójdę dokonać pomiaru w pobliżu max-ów.

Wracając do ocieplenia złoża, myślałem raczej nad 3cm styroduru. Według mnie jest to lepsze rozwiązanie niż 10cm zwykłego. Miejsce umieszczenia to ziemia. Jak wiadomo występuje tam skrajnie niekorzystne środowisko w którym zwykły styro może sobie nie poradzić. Nasiąkliwość styropianu wodą jest bardzo duża i stąd moje podejście do takiego rozwiązania.

Pomiar max-ów.

Dziwnie to wygląda. Prawdopodobnie ze względu na wychłodzoną ścianę piwnicy po wyłączeniu nawiewu i odczekaniu 2 godzin termometr wskazał niespełna +2*C.