sgier 17.05.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Sasiadami tak bardzo sie nie martwie, choc moze powinienem. Ostatni dwa zdrowe psy padły w przeciągu jednego dnia Jak bedzie w układzie tichelmana to wyjdzie czerpnia dość blisko domu ~20m. Czy rurę zbiorcza tą co wchodzi do domu dać 250 czy 200 będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.05.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Nie ma to znaczenia.Daj tą samą średnicę co reszta kolektora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.05.2012 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 wlot też podciągnij do chałupy.Można go na ścianie zamocować.W końcu...To też kawałek GWC rurowego...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.05.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 (edytowane) To też kawałek GWC rurowego... Adam M. Wyedytowałem ale zastanawiam się nad sensownością inwestycji w GWC zakładając coraz to lepsze skuteczności odzysków. Wg mnie GWC mija się z celem,nawet zamarzanie wymienników to dzisiaj nie problem,także pytanie czemu ma to służyć ? Edytowane 20 Maja 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgier 21.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 wlot też podciągnij do chałupy. Można go na ścianie zamocować. W końcu... To też kawałek GWC rurowego... Adam M. Dzięki za odpowiedzi, tak naprawdę teraz robię wlot i puszczam rurę pod ławami, poza obrys domu - reszta w przyszłości. Mam nadzieje niedalekiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgier 24.05.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Mam jeszcze jeden problem, szukam i szukam, może słabo - lecz nie mogę odnaleźć rury PP 160 czy nawet 200 która by nie była karbowana - czyli dość gruba ścianka. Poza tym długością rury PP, które odnalazłem za bardzo nie grzeszą i daleko im do PVC pomarańczowych.Proszę doradźcie jaka rurę zakopać. Trochę uparłem się na tego rorowca - bo jest to coś co jak sądzę potrafię sam wykonać i raczej tej decyzji nie zmienię, a czas mnie goni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgier 26.05.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Chyba nie doczekam się rady, to trochę zrozumiałe - trudno doradzać nie znając warunków geolog., portfela, kubatury, docelowego wykorzystania, etc, ...W wątku powinny panować konkrety. Przez prawie cały czasz zaznajamiania się z GWC byłem pewien ze zakopie w glebie zwykłe PVC. Zaznajamiałem się z lekturą, wiele stron tego forum - głównie na etapie projektu domu (kilka msc. temu przez kilka msc. z okresami bardziej i mniej intensywnymi), w ostatnich tygoniach/miesiącach trochę mniej. Czas absorbują poszukiwania materiałów, gdzie taniej, z czego, itd. Lecz do rzeczy, spotkałem się na tym forum z koncepcjami/wykonaniem rorowca z:- oczywiście ze srebrnego RUHAŁA- "naturalnie" z rur PVC- rur drenażowych bez otworów - ryr z PP Jako że rury PVC są do kanalizacji czli ble i mają mieszaną opinie na tym i nie tylko na tym forum, te RUHAJACE kosztują na tyle dużo, że można nie robić GWC, w drenażowych może stać woda bo są karbowane. Masz tu babo placek! Wybieram PVC aby wyjść z budynku potem będę jeszcze raz rozważał rorowca w linij lekko łamanej aby łatwo wyczyścić, lub tichelman z możliwością czyszczenia a może żwirowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Nie rozumiem problemu. Wpisujesz w google "rura PP 160" i pierwszy wynik z gory juz pokazuje takie rury. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.06.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Jakis artykuł sie pojawil odnosnie GWC http://muratordom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/gwc-gruntowy-wymiennik-ciepla-czyli-wiecej-niz-rekuperator,41_9053.html Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.06.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 właśnie czytałem. Do tej pory cały czas myślę nad rorowcem którego czerpnia będzie w studni. Ale tak sobie myśloę, a może zrobić żwirowca właśnie do okoła studni? Konkretnie wstawić rury i , kręgi studni obsypać odpowiednio żwirem. Plus widzę taki, że można takiego żwirowca podlewać wodą ze studni co zapewni wilgotność. Natomiast ta woda i tak potem wróci do studni .Hm jest o czym myśleć. Dodatkowo czerpnię bym zrobił w studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuro 03.06.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam! Planuje zrobić GWC pod garażem i bylem zdecydowany do tej pory na ceramiczny, z pustaków. Ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy zamiast nich nie lepiej byłoby wsypać tam warstwę ok 0.6 m żwiru. Doradźcie, proszę co lepiej zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2012 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Żwirowiec jest trwalszy.Można spokojnie dać na niego gwarancję tak z 5 wieków.Żwiru darmo nie dają...Wozić go trzeba...Kalkulację musisz przeprowadzić sam.Jak Cię stać - to takie rozwiązanie jest trwałe i solidne.Działa bardzo dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.06.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Hm z tym garażem mam pytanie: - fakt garażu mam 55m2 wiec mogę tam dać żwirowca, zero problemu, ale koncepcja garażu u mnie była taka, że nie izoluję go od gruntu, nie daje chudziaków tylko kostkę brukową i koniec!!! Gdybym zrobił tam żwirowca, to czy muszę go izolować od góry? Jak to ugryźć? Zbliżam się do newralgicznej części budowy a mianowicie teraz mogę jeszcze wszytko za chwilę już niezbyt dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuro 03.06.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 A jak zagęścić grunt nad takim żwirowcem pod garażem? Czy żwir sie za bardzo nie ubije od skoczka którym będę zagęszczać piasek nad nim?I jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje. Grunt rodzimy to sama glina. Czy woda która się wykropli w gwc nie zaszkodzi konstrukcji? Czy coś wysypać pod pustaki albo żwir? Jak to dobrze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2012 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jak zastosujesz otoczaki - możesz zagęszczać i nic się złego nie stanie.Ta glina była wilgotna od kilku milionów lat i dalej jest wilgotna.Wiadro wody jej nic złego nie zrobi. autorus Teoretycznie to strumień ciepła płynący w kierunku podłogi garażu pomniejszysz o ilość "zabieraną" do wentylacji.Zabierana jest malutka wartość, bo powietrze wiele nie uniesie.Może być tak, że zamiast +5stC w mrozy będziesz miał +4.Robisz eksperyment.Nie pierwszy, zresztą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 04.06.2012 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 To i ja dołączę się z, podobnym w sumie, pytaniem. Chcę by zużyte powietrze z rekuperatora przepływało przez konstrukcję a la gwc ceramiczny, który będzie usytuowany tuż pod chodnikiem prowadzącym od furtki do drzwi wejściowych.Płyta będzie zakopana bardzo płytko pod powierzchnią. Po bokach zastosuję styropian, ale czy umieścić styropian pod płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.06.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Czy zimą ten ceramiczny pod chodnikiem nie zatka się lodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Też się nad tym zastanawiam od chwili, gdy post przeczytałem. Ale...Mało kto pamięta o sublimacji lodu!A ona JEST!Tu, chyba podświadomie, postawiono na właśnie TEN efekt! Jeżeli pod takim ceramicznym GWC nie będzie termoizolacji, to czasem strumień energii będzie płynął wgłąb ziemi a czasem w górę - do tego chodniczka.(Myślę tu o PRZEWAŻAJĄCEJ CZĘŚCI strumienia ciepła).JEŻELI ta ścieżka nie będzie wielkości Placu Czerwonego to ma prawo być samoczynnie odladzana, odśniezana i suszona w największe mrozy!Zadziała to, co działa nad powierzchnią dróg zimą w okresie bez opadów!(Są suche jak pieprz przy zaspach na poboczu.)Ciekawy eksperyment!Można spróbować, tak na wszelki wypadek, zrobić ją z minimalnym spadkiem.A jakby była ukierunkowana na południe, nasłoneczniona - to tylko lepiej!Tam dziesiętne stC wystarczą dla uruchomienia sublimacji! Termoizolacja od podłoża, uważam, zabije ten pomysł... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2012 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Jeszcze raz, ale inaczej to samo... Jak temperatury "zaokienne" będą wyższe od temperatury wywiewu - ciepło pójdzie w ziemię! To oznacza - że DODATNIE!!! Czyli - nic złego się nie stanie! Jak zaokienne temperatury ostro spadną to powstanie gradient wymuszajacy przepływ ciepła magazynowanego w podłożu w kierunku powierzchni. Wtedy ruszy rozmrażanie/sublimacja. To powolny proces, ale wyraźny i widoczny po kilku godzinach. Żarna Zeusa wolno mielą.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Można to zrobić tak, aby opory były symboliczne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts