jasiek71 13.07.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 PC potrzebuje około 3000m3/godz do jakiej takiej pracy... pompa do CWU potrzebuje ok. 500m3/h od wielkiej bidy można by było bezpośrednio z GWC pociągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.07.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Zacząłem zbierać kamienie do GWC , najpierw z działki bo najbliżej. http://www.timtur.com.pl/budowa/fundamenty/82.jpg Wiem, rezultat jest troszkę dołujący, w tym tempie zajmie mi to z rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.07.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Zacząłem zbierać kamienie do GWC , najpierw z działki bo najbliżej. a dla czego żwirowiec ? nie lepiej by było glikolowy ? najprościej zrobić i najłatwiej wysterować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 13.07.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 a dlaczego żwirowiec ? Bo ma wiele zalet, a jedną wadę: duży koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.07.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Bo ma wiele zalet, np...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.07.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 to akurat proste, raz zrobione dziala na wieki. Przyznam sie ze ten horyzont czasowy jest dosc ciekawy u mnie jeszcze nie zapadla ostateczna decyzja. Widzialem u jednego forumowicza przewody 32mm roslozone pod lawami fundamentowymi, przyznam bylo to ciekawe, jednak nic wiecej juz o tym systemie nie bylo lub nie znalazem moze ktos wie gdzie jest relacja zdjeciowa z budowy zwirowca lub glikolowca, ale taka pelna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.07.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A co myślicie na temat takiego rozwiązania, na lato gwc glikolowe, a na zimę wodne 2? Plusy, w zimie więcej wilgoci w chałupie. W lecie więcej chłodu. W zimie więcej wilgoci. Chyba ze pożenić te dwa systemy i jedna rura od studni, dajmy na to 250mm wprowadzić bezpośrednio do WM? Przed Wm zamontować chłodnice . Koszt wodne 2 w moim przypadku to koszt rury 14mb i małej kopareczki która i tak przyjedzie. Koszt glikolowca to wiadomo jest już trochę zabawy, jednak w moim przypadku będzie to rozbite na dłuższy czas bo fizycznie nie dam rady zakończyć budowy w tym roku, a coś rozłożone na dłuższy czas jest bardziej strawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A co myślicie na temat takiego rozwiązania, na lato gwc glikolowe, a na zimę wodne 2? raczej na odwrót ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giovaniiii 19.07.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Do wczoraj byłem przekonany, że będę robił GWC rurowe z rury kanalizacyjnej Fi160 ale czytam o GWC wodnym głównie na podstawie wypowiedzi adam_mk i myślę że to może być lepszy pomysł. Czy tak wykonany GWC rurowy z glikolem pod rekuperator będzie działał poprawnie ? http://obrazki.elektroda.net/54_1281687438.jpg Dla domu 180m2 plus piwnica 100m2 ile takiej rury PE 32 muszę zakopać i na jakiej powierzchni wykopu ? Działka jest w obrębie badań archeologicznych, dom już stoi i nie mam miejsca na wykonanie większych wykopów (pozwolenia na wykopy, cena badań...). Dodatkowe pytanie tak mi chodzi po głowie. Czy piwnica 100m2 (ocieplona 5cm XPS ściany zewnętrzne, 6cm podłoga, sufit 10cm styropianu) nie będzie działać jak GWC ? Jest stosunkowo słabo ocieplona. Piwnica jest podłączona do wentylacji mechanicznej razem z resztą domu. Zdaję sobie sprawę, że sporo strat będę miał bo rekuperator będzie mi ogrzewał piwnicę... ale tak ma być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.07.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Czy tak wykonany GWC rurowy z glikolem pod rekuperator będzie działał poprawnie ? http://obrazki.elektroda.net/54_1281687438.jpg nie dość że płytko... to jeszcze rury na kupie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.07.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 No sens tych rur zaden. Jestem ciekaw kto tak polecil zrobic. Jakas super firma ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.07.2012 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 okiem laika już widać ze to nie będzie najlepszy pomysł. Może pomysł o odwiertach pionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulifreeq 25.07.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 a może by mi któryś z kolegów pomogł z GWC dla mojego domu.. teraz jestem na etapie scian piwnicznych i mysle na gwc na zewnatrz lub pod domem w pienicy. wiecej informacji w moim temacie chyba że jak chcecie to tu moge sie rozpisacinteresuje mnie ten typ z rur pomaranczowych i pustaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulifreeq 25.07.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 zajrzyzsz do mnie do dziennika budowy i pomozesy mi przy GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BreSsoN 25.07.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Witojcie. W ciagu najblizszych kilku dni, moze uda sie przeciagnac do tygodni, ma przyjechac do mnie koparka i robic odwodnienie wokol domu zakonczone studnia. Zastanawiam sie czy przy okazji nie wykonac GWC, niestety nie moge sie zdecydowac jaki zrobic. Co do warunkow gruntowych to Pan projektant napisal: "grunty mineralne rodzime w postaci glin piaskow z domieszkami rumoszu skalnego. Rodzaj warunkow gruntowych-proste. Rodzaj kategorii geotechnicznej-pierwsza. Przy wykopie mnie nie bylo ale z relacji wynika ze widac bylo gline w wielu warstwach i kolorach. Z warstw gdzie byla wymieszana z kamieniami i piachem saczyla sie woda, podobno bylo jej sporo, az zalewala sasiada. W zwiazku z tym wydaje mi sie ze zwirowy odpada, pozostaje rurowy lub wodny 1. Niestety nie ma zbyt wiele miejsca na dzialce dlatego myslalem nad rurowym na polnoc od domu. Na czterech metrach szerokosci do granicy moge zmiescic rurowca tichelmanna. Trzy rury fi160 szerokosci 18m w odstepach 1m. da to jakies 54mb rury, mozecie powiedziec czy to wystarczy? Dom ma 311m2, pow wentylowanej mechanicznie bedzie 265m2 zaprojektowane wydatki na 1 biegu to 335m3/h a na ostatnim 520m3/h. Duzo czytalem o bakteriach czy innych stworach w takim rurowcu, jak sie zabezpieczyc przed nimi bo niby do rurowca liniowego wklada sie linkie stalowa a jak to zrobic z ukladem Tichelmanna? (nie mam zamiaru przeplacac za Rehau). http://image96.webshots.com/196/0/51/81/2711051810102981182yXsKGp_fs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 25.07.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jak masz tam tak mokro, to chyba lepszym wyjściem będzie wodny, czy raczej glikolowy. Poza tym masz zaprojektowany za duży wydatek wentylacji na 1 biegu - będziesz musiał używać jej okresowo w miesiącach zimowych, bo wysuszysz chałupę na wiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgier 27.07.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam, ja się jeszcze waham czy rurowy czy żwirowy, jeszcze niedawno byłem zdecydowany na rurowaca i tak przygotowałem już wstępna instalację (wyjście pod fundamentami) jednak mógłbym to również wykorzystać pod żwirowca. Rurowca planuje w układzie tichelmnana , chciałbym w każdym kanale zostawić po żyłce - dość wytrzymałej. Tichelman będzie miał trzy kanały, wiec przy czerpni i wyrzutni będą wystawały 3 żyłki - każdy kanał jedna żyłka. Gdybym planował czyścić, żyłka przeciągnę jakąś stalkę a stalką "jakiegoś mopa" i następnie żyłkę na kolejne czyszczenie. Kanały na załamaniach będą miały około 135stopni. Pow. traktuje jako zabezpieczenie - w razie W. Czytając wiele postów użytkowników GWC rurowego nie spotkałem aby ktoś bardzo narzekał. Miło mi będzie przeczytać każda opinie, również niemiłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.07.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Też się wahałem i w końcu spiknałem się z kolegą Piczmanem i będę robił glikolowca Kurcze jak to się wszystko zmienia w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 tak się wszyscy "telepiecie" na temat rurowego GWC... mogę swój udostępnić na testy ... GGWC ma uzasadnienie tylko w przypadku wysokich wód gruntowych... pod względem uzysków czy to w lecie czy zimie nie ma szans do rury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BreSsoN 28.07.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Jak masz tam tak mokro, to chyba lepszym wyjściem będzie wodny, czy raczej glikolowy. Poza tym masz zaprojektowany za duży wydatek wentylacji na 1 biegu - będziesz musiał używać jej okresowo w miesiącach zimowych, bo wysuszysz chałupę na wiór. Wydawalo mi sie ze powinienem jeszcze zwiekszyc wydatki do jednej wymiany na godzine. Czy moglbys zerknac na moj projekt i doradzic co i jak zmienic? Zaprojektowalem trzy biegi, moze dorobie jeszcze czwarty a w pierwszym zmniejsze wydatki by nie pizgalo w zimie? Link do pliku excel: https://docs.google.com/open?id=0B8q64akdSKQnd0VjUk9zaDNPemM Masz racje z glikolowym tylko problem z tym ze nie mam na niego miejsca. Z tego co czytam wszyscy zakopuja od 100 do 200m rury, nawet jak poloze ja w kregach to i tak zajmie to pewnie z 50m ktorych niestety nie mam. Edytowane 28 Lipca 2012 przez BreSsoN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts