Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak byś się wprowadził na wiosnę to teraz GGWC by zap... na maksa ...

a ty jarał byś się jakie to super rozwiązanie bo masz 23-24* w największe upały :p

Chyba nie doceniasz wpływu zysków bytowych na temperaturę pomieszczeń (zwłaszcza w domu niemal pasywnym). Stawiam dolary przeciw orzechom, że miałby minimum 25 stopni w domu w czasie upałów (co i tak daje komfortowe odczucie chłodu). ;)

Jasiek: napisałeś gdzieś tam wyżej, że do reku nawet bypass nie jest potrzebny. No i tu sie IMHO trochę puściłeś bandy. Chyba że masz inny pomysł na chłodzenie budynku nocą (czego ja nie lubię, bo wtedy najcieplej w domu jest gdy idziesz spać, co mi osobiście przeszkadza bardziej, niż temperatury w ciągu dnia)?

Jasiek: napisałeś gdzieś tam wyżej, że do reku nawet bypass nie jest potrzebny. No i tu sie IMHO trochę puściłeś bandy. Chyba że masz inny pomysł na chłodzenie budynku nocą (czego ja nie lubię, bo wtedy najcieplej w domu jest gdy idziesz spać, co mi osobiście przeszkadza bardziej, niż temperatury w ciągu dnia)?

ile będzie się różniła temp. nawiewu w pomieszczeniach w nocy jak na zewnątrz będziemy mieli 20* a w domu 24* ?

zaznaczam...

temperatura powietrza na anemostatach...

to że na zewnątrz jest 20* wcale nie oznacza że w sypialni będzie ci leciało tyle samo ...

obstawiam różnicę ok. 1* a wiec tyle co nic...

Edytowane przez jasiek71

To do kitu taka wentylacja ;) A poza tym oznacza to, że nie ma szans na jakiekolwiek ochłodzenie budynku w nocy, czyli jeśli wyższe temperatury na zewnątrz potrwają dłużej niż 2-3 dni, to się dom nagrzeje i już nie będzie wewnątrz "przyjemnie chłodny". Co więcej, po takiej fali upałów dom będzie stygł dość długo (chyba, że zrobi się w nim przeciąg), a więc będzie "nieprzyjemnie gorący" w stosunku do temperatur zewnętrznych. Takie zachowania obserwowałem w budynkach słabo-izolowanych, ale właśnie ze względu na tą słabą izolację objawy trwały krótko (temperatury budynku szybko dorównywaly temperaturze otoczenia). W budynkach dobrze izolowanych efekty będą podobne, tylko bardziej rozciągnięte w czasie - jeśli uda się nie przegrzać domu do końca upałów, to wygrałeś, jeśli nie to albo siedzisz w "piekarniku" przez parę dni, albo robisz ostry przeciąg na minimm kilka godzin (zależnie od akumulacyjności budynku). Tylko jak z tego wybrnąć, skoro nie ma prostej (i taniej) metody schłodzenia domu?

Gość Arturo72
Tylko jak z tego wybrnąć, skoro nie ma prostej (i taniej) metody schłodzenia domu?

http://allegro.pl/klimatyzator-klimatyzacja-3-2-kw-hit-lata-2012-i2506770563.html

http://allegro.pl/klimatyzator-klimatyzacja-5-3-kw-hit-lata-2012-i2506770564.html

W niższej cenie niż GWC a sprawność chłodzenia bez porównania ;)

Edytowane przez Arturo72

Czy ja wiem. 3kW to tyle samo co wyciaga sie z GWC. Do tego pradozernosc to 1 kW - a GWC duzo mniej - powiedzmy 0,04kW. No i estetyka. Kto chcialby miec na scianie w salonie splita. I duzy halas. To juz chyba lepiej zrobic sobie samo GWC (bez WM) i wpompowywac powietrze przez anemostat :)

Tak swoja droga, na etapie budowy, przygotowalem sobie miejsce, aby wpiac w obwod WM jakis klimatyzator kanalowy. Musze sobie przypomniec temat i moze cos zrobie. WM przez GGWC (ktorego jeszcze nie ma) bedzie zaciagac powietrze a po drodze do anemostatow jeszcze kilka kW chlodu dojdzie.

Fantom

Klima jest wyjściem, ale drogim w eksploatacji niestety. Jakąś alternatywą jest klimakonwektor zasilany z GGWC (zamiast wody lodowej, glikol z kolektora ziemnego), ale potrzebuje wydajnego GGWC, a i tak musi być raczej przewymiarowany, bo liczony jest na zasilanie wodą o temperaturze 4 stopni. To wszystko powoduje, że koszty instalacyjne takiej "tańszej klimy" są zdecydowanie niestety wyższe od "normalnej" klimatyzacji. Chyba że pomyśli się kompleksowo na etapie planowania i do chłodzenia użyje kolektora od pompy ciepła (jesli będzie rewersyjna, to można by nawet zrobić aktywne chłodzenie, ale to już koszty utrzymania będa zbliżone do klimy).

Jakąś alternatywą jest klimakonwektor zasilany z GGWC (zamiast wody lodowej, glikol z kolektora ziemnego), ale potrzebuje wydajnego GGWC, a i tak musi być raczej przewymiarowany, bo liczony jest na zasilanie wodą o temperaturze 4 stopni.

klimakonwektor działa tak samo jak klimatyzator tyle że zamiast czynnika chłodniczego masz wodę lodową ...

problem w tym że wymiennik gruntowy daje w porywach 15* o tej porze roku więc moc chłodnicza jest bardzo ograniczona ...

trzeba by zrobić dolne źródło takie jak do PC i dać wymiennik w każdym pomieszczeniu ...

trzeba by zrobić dolne źródło takie jak do PC i dać wymiennik w każdym pomieszczeniu ...

Wydawało mi się, że to właśnie napisałem... ;) A instalacja klimakonwektora w każdym pomieszczeniu, niczym nie rózni sie od instalacji klimatyzacji... w każdym pomieszczeniu.

Z własnych doświadczeń dodam, że nawet kolekor o dużej wydajności przy zbyt małym przepływie może nie dawać wystarczająco niskich temperatur (jesli przepływ jest mały/wolny to większość "chłodu" rozpraszana jest po drodze do klimakonwektora).

takim czymś da radę schłodzić chałupę...

To (czyli klimakonwektor kanałowy) ma jedną zasadniczą wadę: nie da się schłodzić tylko wybranych pomieszczeń, chyba że bardzo rozbudujemy instalację wentylacji (albo wydłubiemy go z kanału, tak jak na tym zdjęciu, ale ciężko to nazwać instalacją docelową).

Bardziej "cywilizowane" urządzenia wyglądają np. tak: jednostka ścienno/podsufitowa lub jednostka sufitowa. Niestety z odmiennym wyglądem wiąże się też nieco inna cena.

Gdzie gina 4 stopnie miedzy GWC a glownym kanalem ?

Fantom

w rurze biegnącej z pod podłogi do strychu ...

ale i tak to co traci to zostaje w chałupie bo biegnie przez środek domu...

odnośnie klimakonwektora ...

to też jest za mało...

walczy dzielnie od południa, na dole w salonie i holu spadło do 24* w kuchni jest 25,5* ale na piętrze dobija do 27*

trzeba by ze trzy takie wynalazki żeby dało radę w całym domu ...

przypomnę że oprócz tego chodzi WM z GWC 420m3/h

czyli razem mam ponad 1100m3/h...

oczywiście w salonie stojąc w strumieniu tych 700m3/h jest zimno, ale w całej reszcie domu jest jak w piecu ...

Czytając wątek o GWC dowiedziałem się,że wdmuchiwanie powietrza w ilości 420m3/h o temp.16,4 oC nic nie daje.Dowiedziałem się,że klimatyzacja jest ok.,bo badziewskie GWC i GGWC obniży temp.może o 1oC.Dowiedziałem się,że GWC i rekuperator to mezalians ,Ze lepiej wydać kasę na rekuperator wraz z instalacją,niż na GWC,mimo,że daje te 8oC,a przy odrobinie chęci da średniodobową 14-16oC.Dowiedziałem się również,że lepiej wydawać pieniądze na rekuperatory i klimatyzatory ,niż zbudować ciepły -energooszczędny dom.Jakie szczęście,że nie czytałem tego rok temu jak budowałem.

Moje niewypasione GWC-rurowe-taki wałek z dziurą, najmniej skomplikowane(nie idzie go skomercjalizować), obniżą temp.w domu do 24oC .I tak sobie myślę,ile to wody w Wiśle upłynie aby poustawiać sobie priorytety.