monika.KIELCE 19.09.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 na jakiej głebokości masz instalację? Wyszło 1,8 - 2,1m, przykryte 8cm styropianu "wystającego" po ok. 1m na boki. Nad nim folia, przysypane warstewką ok15cm i na to jeszcze drobne ścinki styro z budowy, warstwą ok.15-20 cm (gdzieś trzeba się było tego pozbyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.09.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wyszło 1,8 - 2,1m, przykryte 8cm styropianu "wystającego" po ok. 1m na boki. Nad nim folia, przysypane warstewką ok15cm i na to jeszcze drobne ścinki styro z budowy, warstwą ok.15-20 cm (gdzieś trzeba się było tego pozbyć). Świetny patetnt. Od spodu też izolowane? Jaką masz rurę zakopaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.09.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A po co izolowac od dolu ?? Cala idea GWC polega na tym aby pobierac/oddawac energie od dolu a izolowac od gory. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.09.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A po co izolowac od dolu ?? Cala idea GWC polega na tym aby pobierac/oddawac energie od dolu a izolowac od gory. Fantom No właśnie widziałem niedawno wykonywanie takiej instalacji i od spodu podkładali wełnę izolacyjną. Stad moje pytanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 też mnie to zdziwiło , izolowanie od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 No to Ci co to robili chyba nie meili pojecia co tworza. Po co zaizolowany z kazdej strony GWC ?? To skad ma brac lub oddawac energie ? A jeszcze welna ? To siadzie po kilku dniach i z welny zrobi sie papier. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 19.09.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 No bez przesady z tym izolowaniem. Przed wykonaniem GWC gruntowna wiedza, głównie za sprawą Adama_mk, ale też innych forumowiczów, przyswojona została. Nakrywając kołderką od góry, symulujemy głębsze zakopanie. I tyle. Od spodu ciepełko zimą, a chłodek latem ma dochodzić bez ograniczeń. Rurka kanalizacyjna, pomarańczowa, jako kolektory. Fi 200. MAXy 18cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.09.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Poruszłame ten temat na wątku poświęconym DGP. Czy ktoś z szanownych Państwa posiada WM z GWC w połączeniu z kominkiem z DGP? Jak to się sprawuje. Czy zmienilibyście coś w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.09.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Tu masz jakies pomysly :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152431-hybryda-WM-i-DGP Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 19.09.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Kurka, trzeba było grabnąć z pół metra głębiej ... U mnie siedzi pod garażem - może to jest zaleta (w sensie zysku energetycznego). Gdzieś kilkadziesiąt stron wcześniej jest link do zdjęć z budowy i opis. Jedynym problemem tego lata była wilgotność w budynku, ale sam sobie jestem winien bo odkręciłem na kilkanaście minut nawilżanie (idiota). Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 19.09.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 U mnie siedzi pod garażem - może to jest zaleta (w sensie zysku energetycznego). Pewnie są zalety i wady. Jeśli dobrze pamiętam, niektórzy bali się o nadmierne wychładzanie ścian i samego garażu. Jeśli garaż nieogrzewany, to zimą tyle ciepełka nie pociągnie z gruntu. Jedynym problemem tego lata była wilgotność w budynku, ale sam sobie jestem winien bo odkręciłem na kilkanaście minut nawilżanie (idiota). Możesz napisać, jak wielki to był wpływ? O ile % wzrosła wilgotność i na jak długo od tych kilkunastu minut nawadniania? Ile wody poszło w złoże przez ten czas? A jakby tak "przepłukiwać" złoże np. z rana, kiedy nikogo w domu nie ma? Np 30 min nawilżania, potem na 2-3 h wyłączyć wentylację, coby woda odebrała nadmiar ciepła z pustaków (żwiru) i poszła w ziemię? MA to jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 19.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Trudno powiedzieć ile wody poszło, trudno też powiedzieć o ile wzrosła wilgotność względem jej wartości sprzed nawilżania (nie spojrzałem). Generalnie tego lata miałem (jadalnia, kuchnia - bo tu stoi stacja) wilgotność powyżej znośnej (65%), czyli w granicach 67, a czasami nawet 70%. Wpływ na to miało: 1. Niepotrzebne nawilżenie złoża 2. By-pass w reku. Wilgoć ze złoża tak szybko nie uciekła, bo wilgotność powietrza w lecie jest dużo większa niż zimą, stąd utrzymujący się przez dłuższy czas wysoki poziom wilgoci w domq. Więcej się nie pomylę . Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.09.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Przepraszam, ale jaki jest sens ocieplania od góry gwc zakopanego na 1,8m? Jak To ciepełko ma "naciągnąć" latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Przepraszam, ale jaki jest sens ocieplania od góry gwc zakopanego na 1,8m? Jak To ciepełko ma "naciągnąć" latem? trzeba robić dla samego robienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.09.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 trzeba robić dla samego robienia ... Ale to chyba upośledza działanie gwc, no chyba że czegoś nie rozumiem?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Ale to chyba upośledza działanie gwc, no chyba że czegoś nie rozumiem?!?! ani polepszy ..., ani pogorszy ... czy wszystko trzeba skomplikować ? zwykła rura w ziemi nie wystarczy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Energia pobierana i oddawana jest w dol a nie w gore. Jakbys mial GWC na 10 m pod ziemia to by byla rewealcja. Po co ma na to slonce swiecic latem ?? GWC nie regeneruje sie przez pol roku latem od slona aby w zimie dzialac. Chyba nie za bardzo sie orientujesz na czym polega praca GWC.A co do samego ontazu izolacji od gory, to moze tylko pomoc - w najgorszym wypadku efekt bedzie bliski zeru. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.09.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Energia pobierana i oddawana jest w dol a nie w gore. Jakbys mial GWC na 10 m pod ziemia to by byla rewealcja. Po co ma na to slonce swiecic latem ?? GWC nie regeneruje sie przez pol roku latem od slona aby w zimie dzialac. Chyba nie za bardzo sie orientujesz na czym polega praca GWC. A co do samego ontazu izolacji od gory, to moze tylko pomoc - w najgorszym wypadku efekt bedzie bliski zeru. Fantom No to mi wyjaśnij. Skąd bierze się ciepło w GWC, jak nie ze słońca to skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A co do samego ontazu izolacji od gory, to moze tylko pomoc w czym...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.09.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jasiek71 Nigdy nie udało Ci się wyklepać jakiej klawiatury? herakles TAK! To ciepełko bierze się ze Słoneczka! Słoneczko ogrzewa ziemię, deszczyki letnie na nią padają, woda wsiąka sobie i niesie ze sobą to ciepełko wgłąb. Ciepło geotermalne wyłażące z głębin jest tak malutkie i tak powoli wyłazi - ze jest pomijalne w tym eksperymencie. (Dlatego zimą śniegi leżą sobie spokojnie na tym, na co spadły) Natura nie znosi próżni! Zrobisz puste przestrzenie pod ziemią (tak na -2m ppt) to zostaną natychmiast wypełnione parą wodną (pozostającą w równowadze z wilgotnością gruntu). Każde zabranie jej kawałka/porcji spowoduje wyrzut kolejnej z gruntu okalającego żwirowiec czy ceramiczny *tu mowa o bezprzeponowcach) W innym przypadku - wilgoć glebowa ogrzewa ściankę wymiennika gleba (ciało stałe i ciecz, więc gęste) - powietrze (gazy o malutkim cieple właściwym). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts