herakles 21.06.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Taką miałem dzisiaj myśl odnośnie GWC wodnego. Latem chcemy dom schłodzić prawda! Dlaczego na upartego robimy to powietrzem? Przy dużych upałach nie za bardzo coś wskuramy. Co prawda temp powietrza zmniejszymy do 16 st ale ono wpadnie do pomieszczenia i momentalnie się ogrzeje. A jakby tak oprócz powietrza wpuścić w podłogówkę zimną wodę i schłodzić podłogę tak do 20-22 st. Przecież jak duża pętla GWC wodnego albo jakaś stidnia to tej wody w temp gruntu pod dostatkiem? A może to ogrzewanie ścienne ma sens. Wtedy latem schładzałoby się ściany? Pierwszy problem to chyba osuszenie powietrza, bo jak z dworu na taką zimną podłogę wpadnie to woda się poleje. Słyszał ktoś kiedyś o takich instalacjach? Może gdzieś już coś takiego działa? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Latem chcemy dom schłodzić prawda! Dlaczego na upartego robimy to powietrzem? Przy dużych upałach nie za bardzo coś wskuramy. Co prawda temp powietrza zmniejszymy do 16 st ale ono wpadnie do pomieszczenia i momentalnie się ogrzeje. jak ktoś ma wątpliwości odnośnie możliwości chłodniczych GWC to zapraszam do mnie w czasie upałów, samo suche podawanie temperatur w pomieszczeniach nic nam nie powie bo trzeba to poczuć "organoleptycznie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 herakles Oczywiście, lubisz się ślizgać na mokrych podłogach (kaflach) i jak Ci parkiet "wstaje"... (Podłogówka w upały poniżej punktu rosy) Także lubisz jak deszcz leje w upał POD dachem! (rurki z zimną wodą POD pokryciem dachowym - taki nieco inny solar czasem dyskutowany) Normalnie, to takich kawałów sobie sami NIE WYCINAMY! Ale... można jak kto BARDZO chce... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Albo jak zrobi tak jak Jasiek - z tacą ociekową... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.06.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 jak ktoś ma wątpliwości odnośnie możliwości chłodniczych GWC to zapraszam do mnie w czasie upałów, samo suche podawanie temperatur w pomieszczeniach nic nam nie powie bo trzeba to poczuć "organoleptycznie"... Jaśku! czy Ty przypadkiem do niedawna nie negowałeś zdolności GWC do schładzania latem? Wiem że masz teraz niepospolitą WM. Ja też idę w tę stronę (a może tu i ówdzie nawet dalej). Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Jaśku! czy Ty przypadkiem do niedawna nie negowałeś zdolności GWC do schładzania latem? Wiem że masz teraz niepospolitą WM. Ja też idę w tę stronę (a może tu i ówdzie nawet dalej). Pzdr! jeszcze w tamtym sezonie nie byłem przekonany do wymiennika gruntowego chociaż mam go już bodajże czwarty czy piaty sezon, wcześniej miałem tradycyjny dla WM obieg powietrza ale po wyciągnięciu wniosków z obserwacji własnego domu przerobiłem co nieco i teraz dopiero widać pełen potencjał tego prostego rozwiązania jakim jest GWC ... nie wiem czy takie rozwiązanie sprawdzi się w budynkach z dużą ilością pomieszczeń, ja u siebie mam na dole praktycznie jedną wielką przestrzeń i trzy sypialnie plus łazienkę na poddaszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 22.06.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Ja bym to zrobil troche inaczej.Po 1 latem i tak potrzebujemy grzac wode. Grzanie pradem jest bez sensu lepiej robic to pompa ciepla. Mamy ciepla wode i chlodne powietrze.Po 2 robimy oczko wodne - lejek o srednicy min 10m glebokie min 3m. Daje to ok 120m3. Zalewamy woda. Wrzucamy do srodka butelki plastikowe napelnione woda z mala banieczka powietrza ( tak aby plywaly na powierchni).Mamy magazyn ciepla. Podgrzewamy latem solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Po 1 latem i tak potrzebujemy grzac wode. Grzanie pradem jest bez sensu lepiej robic to pompa ciepla. Mamy ciepla wode i chlodne powietrze. tego chłodu z pompy od CWU jest tyle co "kot napłakał", pierwszy lepszy GWC dostarczy go w ciągu doby kilkanaście / kilkadziesiąt razy więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.06.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jedno i drugie rozwiązanie daje tyle chłodu co kot napłakał,ze wskazniem jednak na PPC ze względu na wydajność chłodzenia ok.500m3/h ale nie ciągłej. Mój GWC dzisiaj przy 32st.C na zewnątrz zapodawał 21,2st.C na wyjściu. U mnie przy wentylatorze 300m3/h (nie wiem ile w realu) przy 33 w cieniu dawał 18*C Pracuje non stop. Nie mam regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.06.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 a jak przekłada się to na odczuwalny komfort w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.06.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jakie ściany,dach i okna , taki komfort.Dla domu o zużyciu 15kWh/m2 starczy GWC jako klima.Dla domu 150kWh/m2 nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.06.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mój GWC dzisiaj przy 32st.C na zewnątrz zapodawał 21,2st.C na wyjściu. no popatrz ty sie a moje GWC pracuje od tygodnia na ok. 400m3/h i jak na razie jest ok. 16* na nawiewie w holu niezależnie od temperatury na zewnątrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.06.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 a jak przekłada się to na odczuwalny komfort w domu? Nie mieszkam, nie wiem. Wylot mam w piwnicy, chłodnej piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Nie mieszkam, nie wiem. Wylot mam w piwnicy, chłodnej piwnicy A jak tam zapaszki z maxa? Z ciekawości pytam bo Twoje doświadczenia są pouczające dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.06.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 A jak tam zapaszki z maxa? Z ciekawości pytam bo Twoje doświadczenia są pouczające dla innych Wyczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.06.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Wyczuwalne. To chyba już z pół roku wentylujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) To chyba już z pół roku wentylujesz? 5 miesięcy. Południe 21*, za GWC 16*C. Wentyl 300m3/h, nie wiem ile w realu przepycha. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 25.06.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie rozprowadzenia gwc w domu około 140m2 bez piwnicy. Chciałbym wprowadzić z zewnętrznej studzienki (w której będzie wentylator(y)) rury w dwa punkty, a z nich na resztę domu za pomocą szybów wentylacyjnych (sylikaty fi160). GWC ma być z założenia rurowe, zakopane na około 1.5m bo poniżej zaczyna mi się robić mokro. Wyglądało by to mniej więcej tak: Parterhttp://img15.imageshack.us/img15/9561/h4ov.jpg Piętrohttp://img546.imageshack.us/img546/7979/vx5r.jpg Powietrze do obszarów 1,2 i 3 było by dostarczane bezpośrednio z rury (kanały z rur porobione w schowanej zabudowie i wypuszczone w poszczególnych pomieszczeniach). Na piętro do pomieszczeń 4,5,7 powietrze transportowane by było przez szyby wentylacyjne. Ostatnie miejsce - 6 jest dość daleko oddalone i tam miała by iść osobna rura do szybu wentylacyjnego. Kilka pytań:1) Czy takie rozplanowanie ma sens? 2) Jakich średnic rur użyć? 3) Czy szyby wentylacyjne z sylikatów fi160mm będą ok? 4) Czy dwie rury wchodzące do budynku to dobre rozwiązanie? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.06.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Trochę przynudzam:wentyl ten co zawsze 300m3/h, w realu nie wiem, godz 19,15*C, za GWC 14*CCzuć ziemią, piaskiem, coś w tym stylu.Stęchlizny dziś nie wyczułem. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 27.06.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Jeszcze dodatkowe pytanie, czy taki układ w ławach domu niepodpiwniczonego na około 1.5m zakopane miał by sens? Wychodzi około 60mb rury. Całość była by pod garażem, wraz z wentylatorem na czym mi zależy. http://img46.imageshack.us/img46/8053/zeym.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts