Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

W moim na głębokości ław fundamentowych, czyli jakieś 120-150cm pewnie ze spadkami. Jak obsypię lepiej dom to będzie trochę więcej ziemi na tym leżało. Od ław około 1m odsunięte wszędzie.

http://img543.imageshack.us/img543/862/zmpr.jpg

U brata jest głębiej to zrobione. On ma na fi200 oraz fi160 robione.

http://img442.imageshack.us/img442/7255/o0jm.jpg

Wszystkie użyte rury to zwykłe kanalizacyjne SN4.

Mały filmik z sobotniej pracy

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płytko po byku, szału nie będzie, wykonanie też amatorszczyzną leci, nie chce krakać, ale ja tam widze po 2 sezonach masę siodełek, a w pierścieniowym spadek 0,5%/1mb to spora przesada in minus. No i nie widzę odprowadzenia skroplin, ale w sumie na takiej płyciźnie to raczej ich nie będzie Edytowane przez gentoonx

Ah te słowa otuchy :)

Jest płytko bo dalej woda. Stąd i ławy na takim minimum.

Na ławie jest faktycznie 7 bloczków ale rura leży w większości na jej dolnej części.

Obecnie nie mam dostępu do darmowej koparki stąd ułożenie na około domu rur bo wykop był.

Jeśli za rok się okaże że straszna lipa to planuję to przekopać obok w systemie jak brata.

U niego tak jak widać fundamenty pod słupy tarasowe będzie jeszcze dużo ziemi dosypanej, także głębokość będzie dużo większa.

Jeśli chodzi o skropliny to zostawiłem na początku trójnik włożony z pustym dnem ale woda podchodziła momentalnie. Ostatecznie jest tera zaślepiony i na razie od 2 tygodni jak trochę padało + czerpnia była w wodzie jak to składałem jest sucho.

Będę testować, rury miałem taniej, koparkę też będę miał za koszt paliwa także zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ja mam taką uwagę. Jakiś czas temu był tu człowieczek, który zrobił sobie w wylewce rurę z powietrzem. Oczywiście ciepłym powietrzem, celem ogrzewania chyba wprost z kominka. Problem na jaki się natknął był następujący: Na prostych odcinkach rura nie oddawała ciepła, natomiast na zakrętach aż nadto.

No i jak sobie tak myślę o tej rurze w ziemi to mnie to męczy. Myślę, że problem jest, ale pozostaje niezauważalny, a rozwiązanie go skróciłoby rurę.

Od początku tylko i wyłącznie na rurowy byłem zdecydowany.

Ja preferuje żwirowy GWC

1. jest bezobsługowy - nie trzeba wymieniac wysokiej klasy filtrów na czerpni - żeby rury nie były brudne. Nie trzeba pompować skroplin.

2. "syjamski" zwirowy GWC może pracować całą dobę - przemienna praca złóż - prawie wszystkie GWC muszą regenerowac swoja temp z otaczajacym grutem - wyjątkiem są te które są zbudowane sa w miejscu gdzie gruntem rodzimym jest glina

3. Gruba izolacja na żwirowym GWC symuluje jego zagłębienie na ok 5-6m poniżej terenu - tylko żwirowy i płytowy to potrafią. Pozostałe troche poniżej stanu przemarzania gruntu.

4. Mała powierzchnia zabudowy 10-12m2 jednego zwirowego GWC - nie trzeba rekultywować dużych powierzchni - a jedna wywrotka ziemi koszt min. 500zł

Pozostałe różnice rurowego i żwirowego:

http://taniaklima.pl/?p=p_7&sName=rurowy-czy-zwirowy-co-wybrac

Edytowane przez witek_myslowice

to takie gadanie i sprzeczanie które święta są lepsze. Każdy dopasować musi GWC do własnych warunków. Ja mam rurowy i zakopałem go na około 2 metry. W środku (na około 15-tym metrze) zrobiłem studzienkę którą zasypałem tłuczniem. Tam mi będą spływać ewentualne skropliny. Wczoraj podczas 40 stopniowych upałów, dawał 16.1 C i ani drgnął. I też mam bezobsługowo. Więc bez ortodoksyjnych zachowań proszę :)

Witam !

Mam do Was prośbę o podzielenie się opiniami dot mojego projektu GWC. Wątek sledze od dawna, ale powoli zbliżam się do wykonania :). Założenia, dane są następujące:

- pow całkowita: 220m2, kubatura 880m3, zapotrzebowanie na ciepło ok 35kWh/m2/rok, calość przeszklenia z żaluzjami zewn,.

- grunt: piasek, woda na głębokości 8m

- wg projektu wentylacja wymuszona z reku: 450 m3/h

- to co chcę osiągną: temp wchodząca do reku pow 0C zimą. latem chciałbym zminimalizować nagrzewanie domu, czyli temp max 18C (+żaluzje+dobre docieplenie ścian +dobre okna)

Z racji wielkości działki to co mogę zrobić to GWC pod garażem (34m2) + wokół budynku ok 60-70m rurowca. Wiem, że to nie dużo, ale i moje oczekiwania nie są wygórowane. NIe chce traktować GWC latem jako klimatyzacji, ale chcę, żeby przynajmniej dodatkowo nie nagrzewała pomieszczeń wprowadzając temp pow 25C.

Wymyśliłem sobie coś takiego:

Projekt GWC.jpg

czyli sumarycznie ok 28mb rury. Przy takiej konfiguracji program Rehau pokazuje max 22C i min -8C, ale nie uwzględnia on kilku rzeczy tj ułożenie w garażu.Rury planuje zastosowac zwykłe kanalizacyjne ułozone ze spadkiem (do ław) i zakończone studzienką na zew.

Pytania:

Czy taki projekt ma sens ?

Czy można stosować to w garażu - nie planuje parkować tam czołgu :), rury będą przykryte ok 70cm piasku, chudziakiem 10cm, 5cm styro (garaż nieogrzewany) +posadzką zbrojona siatką 10cm?

Czy warto położyć jeszcze owe 60mb rury wokół domu na gł 1,5-1,7m (Rehau licząc łącznie pokazuje min 0,5C max 15C)?

Routing: czy czerpnie lepiej rozdzielić na dwa obiegi: 60m na zewn i 28 w środku czy lepiej połączyć to szeregowo: 60m zewn a potem środek ? chyba Adam pisał, że praca/efektywność względem długości takiego rurowca nie jest liniowa, więc chyba lepiej zrobić to równolegle .

Na co zwrócić uwagę przy montażu ?

Z góry dzięki za sugestie i uwagi.