Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

ok, to jasne co napisałes. Może się źle wyraziłem.

W praktyce przy średnich temperaturach dla centrum Polski ile można z tego pieca ciepła (GWC) pobrać dla domu o powierzchni 200 m2.

W celu osiągnięcia pewnego optimum pomiędzy inwestycją, a korzyściami z dodatkowej energii z 'pieca' GWC ile należy zainwestować w GWC np so rekuperatora Strok.

W jakiej technologii to wykonać (jak widać z wątku jest kilka technologii GWC) i ile trzeba na to wydać ?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok, to jasne co napisałes. Może się źle wyraziłem.

W praktyce przy średnich temperaturach dla centrum Polski ile można z tego pieca ciepła (GWC) pobrać dla domu o powierzchni 200 m2.

W celu osiągnięcia pewnego optimum pomiędzy inwestycją, a korzyściami z dodatkowej energii z 'pieca' GWC ile należy zainwestować w GWC np so rekuperatora Strok.

W jakiej technologii to wykonać (jak widać z wątku jest kilka technologii GWC) i ile trzeba na to wydać ?

Skoro wątek czytałeś cały (i poboczne) to koszty są opisane. Rurowce od 300 pln (1 przypadek :roll:) do 10k, żwirowce dobre i duże to kilka tyś. zł. Wodne wydaje się tańsze od żwirowego ale może być gorzej z wydajnością (tutaj to już Adam musiałby się wypowiedzieć, ja się nie podejmuję).

Technologia zależy od warunków i założeń. Dlaczego od razu chcesz gotowych odpowiedzi ? Ludzie robią rurowca bo to, to i tamto, ze żwirowcem podobnie. Każda technologia ma swoje + i -. Większość ludzi planuje swoje "wynalazki" miesiącami ...

Chcesz to kupić?

Sprzedadzą Ci to, co "wciśnie " CI najbardziej "złotousty sprzedawca" za możliwie wysoką cenę. Taką, jaką mu się uda wyśrubować!

Chcesz to mieć?

Poczytaj, zrób analizę geotechniczną terenu, kup szpadel lub najmij koparkę i zacznij dowodzić tą robotą!

Będzie kosztowało tyle, za ile uda Ci się to postawić.

To teren, jego właściwości, determinują NAJTAŃSZY sposób wykonania GWC.

Jak się uprzesz, to WSZĘDZIE SZTUCZNIE WYTWORZYSZ WARUNKI dla wymarzonego typu. Tylko - za ile?

W praktyce, to można pobrać tyle, ile potrzeba (za niewielką opłatą - patrz pompa ciepła!)

Adam M.

• 3 weeks później...

Witam!

Przeczytałem cały post i postanowiłem sam wykonać GWC, (przygotowuję sobie plany) i mam pytanie:

Do dyspozycji będę miał teren (ogród poza posadowieniem domu o wymiarach:

- szerokość działki: 21m

- długość od ściany fundamentu do końca działki: 20m

Czyli do dyspozycji na wykop mam teren o powierzchni prawie 400m kw. i teraz pytanie:

Jaki wybrać projekt GWC rurowego (rurowy dlatego, że są odpowiednie warunki ziemne)?

http://viszna.9com.pl/viszna/budowa/wersje_gwc.jpg

wersja 1

5 równoległych rur połączonych z prostopadłym doprowadzeniem i wylotem

zalety:

bardzo wolny przepływ powietrza przez rury -teoretycznie 5x wolniej niż przy pojedynczym, ale czy faktycznie powietrze będzie przelatywało przez WSZYSTKIE 5rur czy tylko przez 2 skrajne a środkowe prawie nie będą brały udziału w wymianie?

wady:

wykop na 400m kw :D

wersja 2

zmodyfikowana wersja 1 czyli zamiast połączenia prostopadłego jest połączenie pod kątem 45st co powinno zaowocować zmniejszeniem zawirowań na rozgałęzieniach i płynniejszym przepływem powietrza -i ten sam dylemat czy będą pracować wszystkie rury czy tylko skrajne?

zalety:

zmniejszenie oporów/zawirowań na rozgałęzieniach

wady:

wykop na 400m kw

"tylko" 3 rury czyli mniejszy przekrój i szybszy przepływ powietrza

wersja 3

typowy rurowiec

zalety:

mniejszy wykop -możliwość wykonania wąskiego długiego wykopu

wady:

konieczność wykonania 4 "zakrętów" (można je wykonać z kilku kształtek 45st dla złagodzenia łuku)

Z różnych opisów wynika, że rurowiec czym większy tym lepszy, czym wolniejszy przepływ powietrza tym większa efektywność i teraz dylemat jaki wariant wybrać?

Teoretycznie wersja 1 jest CHYBA najlepsza, gdyż ma połączenia równoległe, czyli najwolniejszy przepływ powietrza, ale czy Ktoś kto się zna na rozkładzie przepływu powietrza w takich układach mógłby mi coś na ten temat napisać?

Aczkolwiek może się okazać, że wykonując wersję 3 (najprostsza) przy tej długości będzie miała dokładnie taką samą efektywność i nie warto "kombinować" z jakimiś równoległymi układami.

Dane budynku:

- kubatura: ~516m 3

- powierzchnia użytkowa: ~125m kw

pozdrawiam

Piotr W.

• 2 weeks później...
W toku wielu dyskusji w wielu wątkach rozważaliśmy różne podejścia do problemu budowy GWC. Postanowiłem zebrać w jednym miejscu wnioski, bo może komuś się przyda taki przekrój potencjalnych możliwości realizacji tej funkcji do podjęcia decyzji – budować taki cud, czy nie...

Dość dokładnie omówiony został temat GWC Zwirowego i wodnego, a co z rurowym?

To chyba najpopularniejszy rodzaj Gruntowego Wymiennika Ciepła budowanwego przy okazji instalacji domowych central nawiewno wywiewnych z odzyskiem ciepła. Na forum jest trochę wątków, ale brak konkretów i pewnego usystematyzawania tego tematu dla osób chcących samodzielnie we własnym zakresie coś takiego wybudować. Osobiście nie wiem jakich materiałów użyć (zauważyłem pełną dowolność w stosowaniu rur dostępnych na rynku, a pewnie nie jest to obojętne) i jak poradzić sobie z trudnościami na etapie wykonania.

Proszę Was więc o odświeżenie wątku.

Ja tez zastanawiam sie nad GWC rurowym.

Myślę zrobić tak:

Z domku wychodzę rura fi 200 o dł.1m. Rozdzielam te rury pod katem 45 stopni na dwie rury po fi 160. Rury te są na głębokości ok 2m. Długość rur ok 15 m w odległości między sobą ok 1m. Przed studnia rury łącze ponownie w rurę fi 200. Przebijam sie przez ściankę studni ok 4 poniżej poziomu gruntu. Rury prowadzone są ze spadkiem w stronę studni.

Coś takiego (rysowane na szybko)

http://images29.fotosik.pl/141/4d85fc4faf95c469.jpg

1.Co myślicie o takim rozwiązaniu?

2.Czy zwykłe rury pomarańczowe gładkie wystarczą?

3.Czy nie bedzie problemy z bakteryjkami :)

Dane:

kubatura ok 400 m^3

odłegłośc od studni do domku ok 20m

lustro wody w studni ok 7-8 m poniżej poziomu gruntu

grunt gliniasty, domek niepodpiwniczony

Z góry dzieki za zainteresowanie

Zgadzam się z adiz1 Mam nawet wrażenie, że przez wielu prominentnych uczestników tych wątków taki zwykły rurowy jest "zbyt prosty i banalny", żeby się nim zajmować. Takie żwirowce, wodne (1,2 3 itd) to owszem, ale zwykły kawał rury zakopany w ziemi? ;-)

A czemu niby na porażkę? Jak się boisz, to pomyśl tak - zrobisz rurę ze spadkiem i możesz, jeśli coś bedzie Cię niepokoić, wlać tam raz na jakiś czas sublimatu. I pozamiatane. Myślę, że rury rehau nie są bardziej antybakteryjne :-)

Ave!

Depi, zerknij proszę na punkt 3 mojego pytanka... :D

Sprawa faktycznie jest ważna, bo:

- zależy nam na dużej wymienia ciepła (powietrze w rurze - grunt) stąd warunkiem jest dobre przewodzenie ciepła przez materiał z którego wykonany będzie wymiennik,

- więc wydaje się, że ścianki rury powinny być cienkie lub z b. dobrze przewodzącego materiału

- ale jednocześnie wytrzymałe mechanicznie

- i tanie!

I niech się nie okarze, że tak dobrze, to tylko w Erze... :D

pozdrawiam, luke

Obawiam się, że tak dobrze to może być faktycznie tylko w ERZE :-)

Rura betonowa byłaby super a koszt.. Coż - może możnaby ją troche skrócić względem plastikowej, dzięki czemu koszt by nie wzrósł tak bardzo (mniej materiału, mniej kopania...). Mniejsze opory, wolniejszy przepływ... Nie wiem - tak głosno sobie myślę....

A dla mnie pytanie dnia coście się tak uparli na tego rurowca :lol:

Rurowca można zrobić z rur Rehau, można zrobić z cienkościennego pcv, można z betonu tylko pierwsze pytanie : dlaczego rurowiec ?

Ja odpowiem za siebie - dlaczego długi czas myślałem tylko o rurowcu.

Bo inne mnie przerażały swoim skomplikowaniem.

Ale w końcu poczytałem dokładniej, i robię żwirowca. Jest banalny :)

Rurowiec bo to rozwiązanie proste i pewne - żadnych wód gruntowych, zalewania itp. 2 godziny pracy kopareczki (bo zasypać już można samemu), ułożyć rurki i po krzyku. Będzie działać może nie rewelacyjnie, ale na pewno, nie generuje zbyt dużych oporów.

Żwirowiec to gigantyczne przedsięwzięcie logistyczno-wykonawcze, a korzyści wydają się nie do końca pewne. No i wypadałoby zrobić 2, aby dawać mu odpocząć...

Dlatego rurowy.

Rurowiec bo to rozwiązanie proste i pewne - żadnych wód gruntowych, zalewania itp. 2 godziny pracy kopareczki (bo zasypać już można samemu), ułożyć rurki i po krzyku. Będzie działać może nie rewelacyjnie, ale na pewno, nie generuje zbyt dużych oporów.

Żwirowiec to gigantyczne przedsięwzięcie logistyczno-wykonawcze, a korzyści wydają się nie do końca pewne. No i wypadałoby zrobić 2, aby dawać mu odpocząć...

Dlatego rurowy.

Przy całej budowie to pikuś a nie przedsiewzięcie :lol:

Co do 2 żwirowców ... a rurowych to ile chcesz zrobić ? 4 ?

Żwirowiec daje opory większe od rurowego ? Skąd takie info ?

Podsumowując : wszystkie Twoje obawy/zarzuty są opisane w tym wątku, skoro ich nie przyjmujesz to ok, każdy ma swoje zdanie :wink:

Mice!

Rurowiec na razie rozważamy. Czemu właśnie taki typ GWC?

Bo u mnie wody podskórne są/podchodzą bardzo wysoko (żwirowiec odpada - nie chcę mieć górki na działce) a z moimi manualnymi zdolnościami i koniecznością zamawiania/dobierania/montowania nagrzewnic np. z Juwentu to wodny1 Adama_mk jest z pewnością super pomysłem ale nie na moje siły!

Teraz ad rem - Rehau odpada z uwagi na cenę, może powiesz coś o cenowo przystępnych materiałach? Cienkościenne z pcv? Nie każ się prosić... :D

Chopaki, moglibyście zerknąć na post wyżej. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Tez myślałem o żwirowcu (a koszt, itp) a żal nie wykorzystać istniejącej studni. Ze studnią powinien ładnie działać.

Natchnęło mnie na takie rozwiązanie po przeczytaniu tego wątku

http://forum.muratordom.pl/gruntowy-wymiennik-ciepla,t5454.htm

Fajna dyskusja pomiędzy "taniaklima.pl" zwolennik żwirowca oraz "januszek" - zwolennik rurowca, który został wykonany podobnie jak ja chcę (z wykorzystaniem studni)

mpoplaw Toć właśnie piszę, że rurowy tańszy. A taki z rury drenażowej to w ogóle po taniości.

Mice Może i przy budowie nie jest wielkie, ale dodawanie kolejnych robót i kolejnych kosztów jest zawsze minusem, a nie plusem rozwiązania, zgodzisz się chyba?

Co do 2 żwirowców to nie, ja chce rurowy zrobić 1. A żwirowca ponoć należałoby zrobić 2, aby regenerować złoże. Czy się mylę? I czemu miałbym 4 rurowe zrobić? Coś się pogubiłem... :-)

Takie jest ogólne zalecenie, że do żwirowego dodajemy nawet wentylator dodatkowy. Czytałem oczywiście także wyliczenia, że opór w żwirowcu wynoci 0, ale jakoś trudno mi taką prawdę przyswoić.

Wiem, że wszystko już opisane - po prostu przytaczam argumenty za rurowcem, które moim zdaniem są dość logiczne. Koszt, czas, skomplikowanie konstrukcji - to wszystko racjonalne argumenty. Są zalety żwirowca i każdy sobie musi zważyć jedno wobec drugiego. Nie ma "jednej słusznej opcji" moim zdaniem.