klaudiusz_x 14.09.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 (edytowane) To lecimy dalej z tym g****m z max-a Sciany piwnicy: Edytowane 14 Września 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.09.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Czy przepływ laminarny nie jest mniej efektywny od burzliwego ? W GWC w układzie Tichelmanna w rurach równoległych będzie właśnie przepływ laminarny. przecież czym wolniejszy przepływ to powietrze dłużej tam siedzi zanim doleci do chałupy, uważasz że jak będzie leciało bardzo powoli to się nie zagrzeje / ochłodzi...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.09.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 A co to jest i dlaczego niby z GWC? Wygląda jak nalot wilgotnego pyłu gliny lub rozkładających się max-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.09.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Ewidentnie HenoK dowiódł,ze EPS chłonie wilgoć.Skoro próbka ważyła 11g a na końcu eksperymentu 12g (leżąc w garażu ponad miesiąc) to ni mniej ni więcej przybrała 9,16%.Sporo. A dział się to w warunkach gdzie ciśnienie pary w styropianie i garażu było różne,więc mógł schnąć .Pod posadzką takich warunków nie ma.Wilgotność podawana wagowo rzeczywiście wzrosła o ok. 9% (chociaż jak to napisał kszhu, pisanie, że jest to 9,16%, jest grubym nadużyciem, skoro moje pomiary były wykonywane w warunkach domowych z dokładnością do 1g). Jednak materiały TermoOrganiki - http://www.termoorganika.com.pl/files/518cca750d7e35.93282774Termo-Organika-poradnik-2.pdf (strona 11) podają zależność przewodności cieplnej od wilgotności podawanej w stosunku do objętości. 1g wody ma objętość 1cm3, zaś próbki miały objętość 1000cm3 (10cm x 10cm x 10cm), stąd wilgotność podana objętościowo wynosi tylko ok. 0,1%. Taki poziom wilgotności nie ma praktycznego znaczenia dla zmiany przewodności cieplnej styropianu. Styropian wyciągnięty z wody już po kilku minutach miał wilgotność objętościową poniżej 2% (woda ze styropianu po prostu wyciekła). Moje doświadczenie miało za zadanie obalenie mitów podawanych przez niektórych uczestników tego i innych Forów Internetowych (np. takich, że styropian zanurzony w wodzie przez kilka dni już z niej nie wypłynie), ale nie mam ani ambicji, ani środków, aby prowadzić profesjonalne badania naukowe w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.09.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Tu nie chodzi o prędkość tylko o sposób. Gdyby przy tej prędkości udało sie osiągnąć przepływ wzburzony to można by osiągnąć jeszcze wyższą temp. jeżeli powietrze osiąga temp. gruntu to jak jeszcze chcesz podgrzać / ochłodzić i czym ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 To lecimy dalej z tym g****m z max-a Sciany piwnicy:[ATTACH=CONFIG]212255[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]212256[/ATTACH] a maxy masz na tej głębokości co ten ślad rdzawy na bloczkach w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.09.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 a maxy masz na tej głębokości co ten ślad rdzawy na bloczkach w piwnicy? TE ślady w tej chwili są około pół metra nad ziemią. To ściana piwnicy, jeszcze nieocieplona. GWC jest 2 metry niżej. Ślady są w tych pomieszczeniach w których wietrzę czyli powietrze z GWC ma ułatwiony wylot przez uchylone okno. Brak drzwi wewnętrznych. Jedno najmniejsze pomieszczenie nie ma otwartego okna. Tam jest czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 a maxy masz na tej głębokości co ten ślad rdzawy na bloczkach w piwnicy? Jak dla mnie, to po prostu rdza przebila sie z pretow. I nie ma to zadnego zwiazku z GWC. U mnie strop w garazu jest systemowy : belki + pustaki. To mimo tynku 1 cm i podwojnego malowania, to moge wskazac kazda z beleke wyraznie gdzie jest. Tak sie przebija. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.09.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 TE ślady w tej chwili są około pół metra nad ziemią. To ściana piwnicy, jeszcze nieocieplona. GWC jest 2 metry niżej. Ślady są w tych pomieszczeniach w których wietrzę czyli powietrze z GWC ma ułatwiony wylot przez uchylone okno. Brak drzwi wewnętrznych. Jedno najmniejsze pomieszczenie nie ma otwartego okna. Tam jest czysto.Wykwit solny? jak to dokładnie wygląda?Widać kryształki? Igiełki? Twarde? Miękkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.09.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 TE ślady w tej chwili są około pół metra nad ziemią. To ściana piwnicy, jeszcze nieocieplona. GWC jest 2 metry niżej. Ślady są w tych pomieszczeniach w których wietrzę czyli powietrze z GWC ma ułatwiony wylot przez uchylone okno. Brak drzwi wewnętrznych. Jedno najmniejsze pomieszczenie nie ma otwartego okna. Tam jest czysto. a to pomieszczenie czyste ma ścianę zewnętrzną ? rozumiem że ślady są na zewnętrznych ścianach czy wszystkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.09.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Wykwit solny? jak to dokładnie wygląda?Widać kryształki? Igiełki? Twarde? Miękkie? nie to nie jest wykwit solny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonD 15.09.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam.Właśnie rozpocząłem swoją przygodę pod tytułem "budowanie"Wcześniej około rok czasu siedziałem i zbierałem info o różnych technologiach (w większości na tym forum).Przeglądałem również ten wątek ale nie pamiętam na której str skończyłem (na pewno ponad 100-ka).Po uprzątnięciu działki wyszły dość spore różnice terenu i powstała koncepcja budowy żwirowca pod budynkiem-pod płytą fundamentową.Przypominam sobie że gdzieś taki temat był poruszany ale jak go czytałem to nie było jednoznacznej odpowiedzi na pytanie CZY TAK SIĘ DA? Warunki gruntowe dobre (tzn nie ma wody , po prostu różne żwiry/piaski). Powierzchnia płyty to około 100m2 (takie mieszkanko:) )Dajcie znać czy ktoś już coś takiego robił lub zamierza robić i jak to wygląda. Sytuacja jest dość nagląca bo wykopy ruszyły a płytę trzeba zrobić przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.09.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Przed chwilą wróciłem z budowy.Brązowy nalot jest na wszystkich ścianach w górnej części, czyli w okolicach wieńca.Jedna ściana piwnicy była ocieplona przed zimą zeszłego roku. Nalot jest i na tej częśći. Największy jest na tej która jest najdalej od wylotu z GWC (ten kawałek z folią).Na wewnętrznych także jest brązowy nalot.Wykwity solne miałem już po zimie 2011/2012.Jednak brązowy nalot pojawił się w tym roku, kiedy to zacząłem intensywnie wietrzyć GWC. Stąd przypuszczenie że to właśnie on jest przyczyną kolejnego problemu.Tak jak pisałem wcześniej. Z GWC czuć ziemią. Nie wiem jak odbieracie takie stwierdzenie. Ale dla mnie to ziemia i czasami stęchlizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Struktura soli, nie wiem Czy jest miękka czy twarda. Skoro krysztalki pojawilły się w niektórych fugach, oznacza chyba że GWC wprowadza dużo wilgoci do piwnicy. Edytowane 16 Września 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Instalować krótsze kanały i przepływ wzburziony - będzie taniej:-) No właśnie o to mi chodzi. Z tego wynika, że 50m rury prostej jest bardziej efektywne w odzysku ciepła z gruntu niż 50m w układzie Tichelmana. Ale czy w przypadku powietrza jest to znaczące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 15.09.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 klaudiusz_x nie znam historii twojej budowy, no i jestem tak zwany greenhorn w budownictwie, ale dam Ci pewna sugestie. maxowiec zasysa ladnie wode kapilarnie, a moze masz wysoki poziom wody to jeszcze latwiej. potem ida sole. max sie szybko osusza przy wierzeniu, sole zostaja. dochodzi osmoza. cisnienie kapilarne jest juz bardzo duze, a osmoza jest jeszcze z rzad wielkosci wieksza. krystalizujaca sol kruszy Ci podloge maxa w drobny mak. pylki maxa osiadaja na chlodniejszych czesciach muru, gdzie jest wiekszy potencjal na osiaganie punktu rosy, czyli w szczegolnosci fugi, metale w betonie, no i przede wszystkim czesc budynku nad gruntem gdzie gradient temperatury jest bezposrednio zalezny od temp. zewnetrznej. pytanie skad wykwity soli na scianach. jesli z powodu nieszczelnej izolacji wodnej scian piwnicy to chyba problem przy dobrym wietrzeniu piwnicy, bo w koncu zacznie sie zjadanie muru..czytalem ciekawy artykul, ze kiedys pilnowalo sie by zaprawa byla duzo slabsza od cegiel, zeby wykwity solne zjadaly ja a nie cegly. zaprawe sie uzupelnialo i jakos to dzialalo. dzisiaj wykorzystuje sie ta technike w zabytkowych budynkach gdzie kladzie sie tynk "ofiarny" ktory trzeba klasc od nowa co kilka lat, ale dzieki ktoremu cegly sa cale. jak znajde linka to wkleje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Właśnie to chodzi o to, żeby znaleźć tańsze rozwiązanie:-) Najtańszym rozwiązaniem będzie chyba zastosowanie linearnego GWC zakopanego 1m pod drenażem opaskowym. Trzy instalacje w jednym wykopie - GWC, drenaż opaskowy, odpływ deszczówki a i same materiały do rurowego GWC są tanie. A co do różnic pomiędzy przepływem laminarnym a burzliwym, to czy przy powietrzu jest to znaczące ? Sądzę, że ruch cząsteczek powietrza i tak wymusza przekazywanie ciepła od ścianek GWC, więc nie będzie widocznej różnicy w temp. pomiędzy tymi przepływami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 16.09.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam. Po uprzątnięciu działki wyszły dość spore różnice terenu i powstała koncepcja budowy żwirowca pod budynkiem-pod płytą fundamentową. ....... odpowiedzi na pytanie CZY TAK SIĘ DA? Żwir w GWC nie może być zagęszczany (ubijany). W żwirze "luźno sypanym" pomiędzy kamyczkami żwiru jest dużo miejsca na laminarny przepływ powietrza sumarycznie 0,5-1m2 (zależy od wydajności 400, 700 i wiecej m3/h). Pod płytą fundamentową podłoże musi być zagęszczone. Odpowiedz jest oczywista - lepiej budować żwirowy GWC obok płyty fundamentowej. W takiej sytuacji nici z GWC w lecie. Nie dość, że nawiewasz 12-15 stopni, to dodatkowo dom się wychładza. Zyskami bytowymi tego nie zniwelujesz, chyba, że masz dom "mocno" pasywny. To samo tyczy się zysków słonecznych. Mogą być a może ich nie być. A jeśli będą to nie na tyle, żeby uzupełnić braki, no chyba że planujesz dom jak Merkava - ponad metrową ścianę z samej izolacji. W Politechnice Wrocławskiej były robione badania efektywności żwirowego GWC - całoroczne efekty widac na wykresie kołowym: http://www.eis.pl/vtx1800/71-1i2i3.gif http://www.eis.pl/vtx1800/72-1i2i3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.09.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Co do soli z GWC.Rura wylotowa ma biały nalot, widać to od 40 sekundy filmiku z kanału wylotowego.Link do filmu w podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.09.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Instalować krótsze kanały i przepływ wzburziony - będzie taniej:-) najlepiej nic nie robić ... będzie jeszcze taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts