Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Inny przykład... znany Szanownemu Henokowi i saoltowi. Inwestor chcący zmniejszyć rachunki w domu 280m2 z 1993 roku - ustalił za mną plan działania. W tzw miedzy czasie, poczytał FM i przestraszony - napisał do Henoka z pytaniem, co ja jestem za oszust. Koniec końców - w grudniu zrobiliśmy uszczelnienie domu + rekuperację + nawiew z 2kW kanałówki LG I tej zimy te 2 kW wystarczyły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nydar ty sie chlopie ogarnij i zobacz jaka temperature tam pokazuje [ATTACH=CONFIG]234465[/ATTACH] W styczniu mogły takie temperatury być, ale teraz ? To ewidentny błąd pomiaru, prawdopodobnie czujnik został zawilgocony. Czujniki pomiarowe, aby miały sens muszą mieć możliwość okresowej kontroli i kalibracji, czyli muszą być możliwe do wyciągnięcia. Najprościej zrobić to dając rurkę, np. pex, doprowadzoną do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Inny przykład... znany Szanownemu Henokowi i saoltowi. Inwestor chcący zmniejszyć rachunki w domu 280m2 z 1993 roku - ustalił za mną plan działania. W tzw miedzy czasie, poczytał FM i przestraszony - napisał do Henoka z pytaniem, co ja jestem za oszust. Koniec końców - w grudniu zrobiliśmy uszczelnienie domu + rekuperację + nawiew z 2kW kanałówki LG [ATTACH=CONFIG]249326[/ATTACH] I tej zimy te 2 kW wystarczyły . Jak zwykle manipulacja - te 2kW, to moc grzewcza, czy elektryczna tej pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.04.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Jak zwykle manipulacja - te 2kW, to moc grzewcza, czy elektryczna tej pompy ciepła? A spotkał Pan kanałówki z mocą grzewczą 2kW - kanałówki - nie splity! Bardzo chętnie bym wziął kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadPi 21.04.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam w temacie gwc i w ogóle na forumPrzeczytanie tego wątku wymaga co najmniej kilkunastu długich wieczorów, więc przepraszam, jeśli podobny temat był już wałkowany. Kilka lub nawet kilkanaście pomysłów przy wykonaniu GWC się w tym wątku przewija i mam prośbę do Szanownych Forumowiczów o kilka uwag co do możliwości wykorzystania warunków na działce, na której zamierzam prowadzić inwestycję (domek 137 m2 pow użytkowej, bez piwnicy, poddasze nieużytkowe, w części dziennej brak stropu, na razie w planach płyta fundamentowa, ogrzewanie gazowe, reku, standard energooszczędny, ale może warunki na działce pozwolą wprowadzić istotne usprawnienia ogrzewania/chłodzenia/wentylowania), a wydaje mi się, że jest co.Mianowicie wody gruntowe są dość wysoko - 0,7 - 1m, grunty to w zasadzie glina z piachem, a na głębokości ok 2,5 - 3 metrów sama glina, gelolog badania zrobił, powiedział że grunt stabilny, ta warstwa gliny nieprzepuszczalna. Działka ze spadkiem w kierunku południowym, z niecką w części południowo zachodniej, wody dość dużo przepływa przez działkę (przynajmniej tak informował mnie sąsiad) na działkę sąsiednią, niżej położoną, . Jak się dowiedziałem od sąsiadów lata temu był w tej niecce i działce sąsiedniej staw, który został zasypany, powierzchni około 10 arów. Faktycznie w najniżej położonej części działki jest mocno wilgotno, niezależnie od pory roku i intensywności opadów, ogromna liczba ślimaków wydaje się to potwierdzać. Dodatkowo na działce jest studnia, głębokości 5 metrów, przy czym lustro wody znajduje się w zależności od pory roku około 0,5-2 metry pod poziomem terenu. Dodatkowo przez całą działkę zgodnie ze spadkiem terenu przebiega melioracja, o której wiem, że wykonał ją samodzielnie jeden z byłych właścicieli, w dolnym odcinku około 30 metrów to kręgi betonowe, przekrój około 30 cm, zazwyczaj jest w nich mocno wilgotno, po różnych niwelacjach terenu ta melioracja znajdzie się około metr p.p.t.. Domek będzie stał na górce, nie przeszkadza mi ani studnia, ani melioracja, ani dawny stawek. Na razie planuję wykonanie domku na płycie. Czy mogę wykorzystać zasoby wody w tym dawnym stawie, a także wody przepływające przez działkę i studnię do wykonania sprawnego GWC? Tylko jaki układ w takich warunkach będzie najskuteczniejszy? Mam do wykorzystania 17 arów działki, część zajmie dom, oczywiście jak warto to i pod domem mogę rurki rozprowadzić. Z tego co się doczytałem, to raczej zakopanie rurek z glikolem, ale czy można połączyć w takich warunkach wodny 1 z wodnym 2 opisywanym przez Adama_mk, a może dodać jeszcze jedną pętlę do dawnego stawu? Czy nieckę po stawie można wykorzystać jako rodzaj akumulatora, czy ktoś z forumowiczów ma podobne warunki na działce i udało mu się pozytywnie je wykorzystać do usprawnienia ogrzewania/chłodzenia/wentylacji w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.04.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 No co tu dużo gadać. Glikolowy będzie ok. Jakby co tu masz wydzielony wątek. Też długi, ale kilka razy mniej i bardziej na temat.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadPi 22.04.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 ok. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 02.05.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 (edytowane) Witam Jakiś czas temu jak pisałem wcześniej wysłałem zapytanie do Starostwa ,czy na GWC jest potrzebny jakiś papier,zgłoszenie pozwolenie.Odpowiedzieli że można go zrobić bez żadnych papierów. Nie wiem dlaczego ale skanowanych obrazów nie mogę zapisać w większym rozmarze. Edytowane 2 Maja 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.05.2014 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 asekurant... W Prawie Budowlanym masz co wolno a czego nie.I Starostwo też musi się tego trzymać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 03.05.2014 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 WitamMam miłego sąsiada i moje każde wbicie łopaty w ziemie to donos.Przez niego 1,5 roku załatwiałem warunki zabudowy . Miłego dnia J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.05.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam Jakiś czas temu jak[ATTACH=CONFIG]257661[/ATTACH] pisałem wcześniej wysłałem zapytanie do Starostwa ,czy na GWC jest potrzebny jakiś papier,zgłoszenie pozwolenie.Odpowiedzieli że można go zrobić bez żadnych papierów. Nie wiem dlaczego ale skanowanych obrazów nie mogę zapisać w większym rozmarze. Mozesz mi to wyslac na maila? [email protected] Ja co prawda zlozylem projekt do Starostwa na ktorym jest GWC rurowe ( i nie tylko ) ale jakby sie mieli doczepic bede mial podkladke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.05.2014 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Cholera...Brak szczęścia...Może wiekowy jakiś i można liczyć na to, że długo donosów pisał nie będzie?Oby u nich to nie było "rodzinne"... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.05.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 też planuję GWC rurowe. W sumie zamówiłem już rury wiec nie ma się jak wycofać Będzie 4 rury fi160mm po ok 25m. Całość zrobi kolega Kangaxx. Tylko jest pewien dylemat, czy prowadzić je wszystkie do studni i tam zrobić dużą czerpnię? Czy raczej zrobić 2 czerpnie kolumnowe. Kusi mnie ta studnia bo to jakieś wyzwanie, a i pokombinować trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Jakie rury bedziesz uzywac ? I az 100m ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.05.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 zielone termokontrol fi 160mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.05.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Na ich stronce w sklepie tego produktu nie widze. Mozesz przyblizona cene podac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajkomen 08.05.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Witam, jestem na etapie wykonywania GWC rurowego. Pytanie mam takie rury mam dwie 125 cm średnicy każda długość ok razem (jeszcze nie wiem mogę mieć do 48 do 60 metrów Ile wystarczy dla takiego domu? ) jaką rurą je lepiej połączyć aby zakończyć czerpnią 160 czy 200 czy ostatni metr będzie miał znaczenie ? z czego zrobić czerpnie najlepiej. Dom 109 m kubatura 470 Edytowane 8 Maja 2014 przez Kajkomen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 08.05.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam, jestem na etapie wykonywania GWC rurowego. Pytanie mam takie rury mam dwie 125 cm średnicy każda długość ok razem (jeszcze nie wiem mogę mieć do 48 do 60 metrów Ile wystarczy dla takiego domu? ) jaką rurą je lepiej połączyć aby zakończyć czerpnią 160 czy 200 czy ostatni metr będzie miał znaczenie ? z czego zrobić czerpnie najlepiej. Dom 109 m kubatura 470 witam czerpnię zrób o średnicy 200 - będą mniejsze opory 2 przewody 125 to ~245cm2 a 1 przewód 160 to tylko ~200cm2 a przewód 200 to ~314cm2 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.05.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 zielone termokontrol fi 160mm. skąd je masz? u nich na stronie takich chyba nie widzę. poza tym - to się nadaje na GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 08.05.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 skąd je masz? u nich na stronie takich chyba nie widzę. poza tym - to się nadaje na GWC? witam od jakiegoś czasu TERMOKONTROL ma je w ofercie:) nie mają ich jednakże na swojej WWW pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts