tatanka 28.08.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Czy Wy robicie czerpnie ze zlota ?Od strony czerpni zamiast trojnikow dajecie kolanka i te rury co leza poziomo stawiacie pionowo. Co tu jest drozszego skoro materialu schodzi tyle samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Daszki i siateczki ? I trzea będzie kosiarka bardziej kręcić podczas koszenia trawnika Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 28.08.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) No tak. O koszeniu nie pomyslalem.To przekresla caly pomysl wieloczerpni. Czy serwer muratora jest w Rejkiawiku ? Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 ja widze same zalety dla 4 czerpni. jakas siatke trzeba zalozyc . mniejsze opory na ssaniu dla 4 czerpni niz dla 1. niczego nie trzeba sterowac jaki problem zalozyc kryze aby wyrownac przeplywy ? co zrobisz jezeli pojawi sie woda w tichelmanie ? rozkopiesz cala dzialke ? przy czerpni na kazda nitke nie ma tego problemu, jestes w stanie wpuscic byle kamerke do kazdej nitki. No dobra. Ja sobie zażartowałem a zostałem zjechany. A więc : 1) opory na ssaniu ?? O czym Ty mówisz. Nawet nie będziesz w stanie wyliczyć różnicy między oboma układami. 2) Założyć kryzę ? Chyba nie wiesz co to jest "kryza". Jak chcesz założyć jakiś regulator przepływu (nawet coś prostego w stylu przysłonięcia części rury) to są to koszty i dodatkowe kombinacje. I na podstawie jakich danych chcesz wyliczyć "wyrównanie przepływów" ?? I co ma to dać ? W Tichelmannie masz to od razu za darmo. 3) Ok. Pojawia się woda. Skąd wiesz ?? Postanawiasz wprowadzić kamerę do każdej z rur. Znajdujesz : rura nr 2. I co robisz ? Zrobienie kilku czerpni nie ma ani jednego plusa, a ma kilka małych minusów. Wynik jest oczywisty. A co do tekstu z kosiarką to był jedyny sensowny argument dla takiej zabawy. Nie chciałbym mieć wystających na trawniku 4 rur. Ani wizualnie ani ich objeżdzać kosiarką. Fantom ps. U siebie mam GWC glikolowe - i to tylko częściowo zrobione, więc wypowiadam się jako osoba postronna patrząca sucho na fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 To jest zupełnie inny, nieporównywalny kompletnie układ. No własnie. I maxowiec i rurowiec to też dwa "zupełnie inne nieporównywalne kompletnie układy". Maxowaca co najwyżej można porównać do żwirowca. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dokładnie tak. I dlatego tak jak pisałem, zarówno porównywanie Maxowca do rurowca nie ma sensu. W maxowcu, żwirowcu więcej czerpni może mieć sens, W rurowcu ..... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.08.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Czy Wy robicie czerpnie ze zlota ? Od strony czerpni zamiast trojnikow dajecie kolanka i te rury co leza poziomo stawiacie pionowo. Co tu jest drozszego skoro materialu schodzi tyle samo ? My tu o GWC pod domem, gdzie czerpnia jest oddalona jeszcze o 10m. W przypadku wieloczerpni musisz oddalić 4 odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 wielw czerpni=wiele rur GWC OSOBNYCH=wiele nawiewów w domu OSOBNYCH - bo jak jeden nawiew a rury połaczone a w jednej woda to i tak woda we wszystkich, a jak zacznie śmierdzieć w tej jednej to i tak śmierdzi z całości. Ale jak nie macie gdzie kasy wsadzać, to bardzo proszę, można i psu w doopę sterowanie przepływem z 3 czerpni poprzez zamknięcie jednej no nawet TB by się uśmiał na taka precyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dokładnie tak samo myślę. Dlatego pytałem, co niby zrobi jak zdiagnozuje wodę w jednej z rur - co to ma dać niby. a "odłączenie jej" tylko pogorszy sprawę, Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Ja nie rozumiem - po co ?? Przypominam, że to rurowy. i rozmowa się tyczy : Tichelmann czy kilka czerpni. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 No wg mnie, cała dyskusja o kilku czerpniach, dotyczy tego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=6587017&viewfull=1#post6587017 I chodzi o Tichelmanna. A czy on byłby pod domem czy nie to chyba mało ważne (ten akurat który był prezentowany nie jest).I jeszcze raz pytanie : po co w Tichelmannie kilka czerpni ? I odpowiedź typu : "dziecko to obsłuży" jest bez sensu. PO CO ? Dużo drobnych minusów i ani jednego plusa. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Nawet nie chce mi się tego liczyć, ale to nie ma sensu.Przy używaniu wszystkich rur, ilość energii zostanie przy każdej rurze pobrana mniejsza, A co za tym idzie, przy wszystkich rurach regeneracja będzie następowała szybciej (czy w sumie "na bieżąco". Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 28.08.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Po 1 Tihelmann rozwazam tylko i wylacznie ta konstrukcje. Po 2 czytac ze zrozumieniem gentoonx jestes trolem na forumwszystko krytykujeszjeszcze nie widzialem jakiegos twojego sensownego pomyslu. Jezeli zacznie przeciekac tihelmann to jestes 3000 ( lub wiecej ) w plecy. Nawet jak calosc rozkopiesz to bedzie problem ze znalezieniem przecieku.Przy wieloczerpni kopiesz tylko tam gdzie znalazles wode. Nikomu nie kaze zakladac kryz czy robic innego dlawienia ssania. Wieloczerpnia zapewnia mozliwosc wyrownania przeplywu w kazdej nitce W Tihelmannie na jednoczerpni nie ma mozliwosci aby przeplywy wszedzie byly rowne.Suma przeplywow jest rowna !!Tak jak w prawie Kirchhoffa dla praduPrzyklad gdzie można zastosowac wieloczerpniehttp://i.imgur.com/IudMoJU.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.08.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Jeżeli w Tihelmannie zrobisz 3-4 nitki i każda z czerpnią .Wszystkie nitki do zbiorczej rury i do domu ,to bez regulacji będziesz miał bardzo nierówny przepływ w nitkach ,ponieważ każda będzie miała inną długość . W klasycznym Tihelmannie wszystkie nitki-przepływy powietrza będą miały identyczną długość.Uważam ,że dla poprawienia równomierności przepływu powietrza zimą przy małych przepływach, wystarczy zrobić większy spadek nitek między rurami zbiorczymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.08.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 ... gentoonx jestes trolem na forum wszystko krytykujesz jeszcze nie widzialem jakiegos twojego sensownego pomyslu.... No bo co ślepemu po oczach ... ...W Tihelmannie na jednoczerpni nie ma mozliwosci aby przeplywy wszedzie byly rowne. ... Jako forumowy troll skrytykuję Cię teraz gadasz bzdury i tyle, nie ma potrzeby by były idealnie równe, wystarczy że są porównywalne, a to zalezy od oporów poszczególnych nitek w T, tylko to trzeba dobrze zrobić, a nie spaprać tak żeby woda do rury wlazła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.08.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 I można dodać jeszcze, że chyba nie znalazł się śmiałek (frajer), który rozkopał ogródek, bo mu woda się pokazała w rurach. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giacon 28.08.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam WszystkichOd dłuższego czasu śledzę ten wątek i na dniach chcę zacząć budowę żwirowca. Miał by on znajdować się od północnej strony domu, gdzie dom w związku ze spadkiem działki jest wyniesiony 1m na poziomem gruntu rodzimego. Niestety pod warstwą 30 cm humusu (grunt rodzimy) znajduje się warstwa gliny ( przynajmniej 1,5m), która niemiłosiernie śmierdzi. Poziom wód gruntowych mam dużo niżej, gdyż w tym miejscu w dniu dzisiejszym został wykopany rów na drenaż na głębokości 1,5 m poniżej poziomu gruntu rodzimego i wody nie ma. Żwirowiec miałby znajdować się na głębokości 1m poniżej poziomu gruntu rodzimego + 1m nasypu do wysokości tarasu. Co mogę zrobić w tej sytuacji, czy wybranie 0,5m gliny poniżej poziomu posadowienia żwirowca i zastąpienie jej żwirem, piaskiem lub czymś innym rozwiąże problem przykrego zapachu ? A może macie jakieś inne lepsze pomysły? Strasznie zależy mi na żwirowcu ze względu na jego działanie filtracyjne. Bardzo proszę o merytoryczne odpowiedzi. Z góry dziękuję. giacon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.08.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Uparli się na te wieloczerpnie. Żeby one coś dawały ... Nie wiem jaki sens latać codziennie i przykrywać deklem poszeczególne nitki skoro w Tichelmanie rozkład jest równomierny. Montujesz i zapominasz. Zarówno w lecie jak i w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.08.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 no to udowadniaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.08.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam Wszystkich znajduje się warstwa gliny ( przynajmniej 1,5m), która niemiłosiernie śmierdzi. giacon Najprawdopodbniej to IŁ a nie glina. I wtym kontekście rozpatruj. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts