Tomasz Brzęczkowski 02.12.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Każdy możesz czyścić co nie oznacza, że jest to łatwe. Nie o materiał chodzi a o kurz do niego przywierający i znajdujący się głęboko w wymienniku (daleko od krawędzi), gdzie w wąskich kanałach żadna myjka nie daje rady. No i po cholerę co tydzień bawić się w jakieś czyszczenie jak od tego są filtry (o tym z domu nie zapominaj bo więcej ciągnie kurzu niż z zewnątrz). Nie każdy, już są tak cienkie lamele, że rozwalić można myjką. Lepiej dbać o filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Każdy możesz czyścić co nie oznacza, że jest to łatwe. Nie o materiał chodzi a o kurz do niego przywierający i znajdujący się głęboko w wymienniku (daleko od krawędzi), gdzie w wąskich kanałach żadna myjka nie daje rady. No i po cholerę co tydzień bawić się w jakieś czyszczenie jak od tego są filtry (o tym z domu nie zapominaj bo więcej ciągnie kurzu niż z zewnątrz). Nie no, oczywiście lepiej dać filtr niż nie dać. Szczególnie na wyrzucie powietrza z mieszkania na wymiennik. Aczkolwiek, w przypadku GWC może okazać się, że jest zbędny. Ale nie ma co gdybać, sprawdzę. Co do samego wymiennika, to do PET'a podobno nie przylegają żadne zabrudzenia (cokolwiek to znaczy). Wyczytałem to w karcie katalogowej tego wymiennika. A jak to kszhu wygląda u ciebie ? Co jaki czas musisz wymieniać filtry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 .. potem dolotowy w przyp. zewn. czerpni a na końcu jeśli z GWC. Masz rozdzielone te filtry ? Osobny filtr na czerpni powietrza bezpośrednio z zewnątrz i osobny na GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.12.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ale ja nie pytam o jakąś teorię a tylko o konkretne przykłady ... robiłem kilkakrotnie próby z takimi chłodnicami i jakoś ciężko dopatrzeć się jakiejkolwiek różnicy pomiędzy jakąś dedykowaną... Jasiek a od jakiej bryki by się nadała bo tyle tego że niewiadomo co brac chce ja wpiąc w bufor zasilanie będzie pewnie nie mniejsze jak 20stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 "a od jakiej bryki by się nadała..."A od żadnej.To nie ten rodzaj wymiennika, jaki potrzebny.Nie musisz wierzyć.Sam sprawdź. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 adam od bryki też działają dobrze, trzeba wiedzieć tylko jak ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2014 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 wstawcie jaką fotkę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.12.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 W juwencie za taką małą skrzyneczke 240na 210mm trzy rzędową 970 W OPÓR 5 PA chca 600zł i to chyba jeszcze trzeba obudowac jutro będe dzwonił zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Barth3z ten budynek z tyłu z dachem, na stodołę mi nie wygląda.Nie jest to jakaś obora, albo chlewnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.12.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Barth3z ten budynek z tyłu z dachem, na stodołę mi nie wygląda. Nie jest to jakaś obora, albo chlewnia? Możliwe, ale od przynajmniej 15 lat jest nieużytkowany. Poza tym jest w dole. Sądzisz, że coś podciąga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 GWC musisz "wietrzyć" cały rok i nie będzie na straty a pleśń zniknie . Tyle że cały system wentylacji stanie się mniej wydajny w okresach przejściowych a by-pass czerpni zbędny Mój wietrzyłem od lutego do września czy początku pażdziernika zeszłego roku. Brak poprawy. Jedynie komary się wyprowadziły i wysuszyłem kanały z dołu. Od przeszło roku nie wentyluję. GWC kisi się we własnym sosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Jeśli zdobędę baterie do mojego łazika, może w niedzielę sprawdzę stan wizualny.Ostatnio w lipcu sprawdzałem pleśń na wylocie, bez zmian.Ciekawe jak teraz to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.12.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Wydaje mi się że okres zimowy załatwił by sprawę, ale nie wiem co było by dalej .Brakuje mi doświadczenia z takim gwc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Jutro lub w niedzielę wraca do mnie ozonator.W piwnicy mam kanał wylotowy trochę zastawiony, nie chcę wpuszczać tego syfu do domu, a mam trochę innej roboty.Jeśli znajdę czas, poprzestawiam graty i oknem wypuszczę wylot z GWC na zewnątrz i znów zacznę ozonować.Jednak najpierw łazik, a to trochę czasu zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 No tak na logikę, ostre przymrozki, włączyć mega wentylację aby się GWC nie nadążyło ogrzać i wybić tam wszystko Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Dziś - po tygodniu od uruchomienia - zapach jest już mało wyczuwalny. Wydaje się, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 "a od jakiej bryki by się nadała..." A od żadnej. To nie ten rodzaj wymiennika, jaki potrzebny. Nie musisz wierzyć. Sam sprawdź. Adam M. widzę że "nie bo nie"... napisz konkretnie co się nie nadaje ... w samochodowej mamy "kanały wodne i lamele" a w tej specjalnej dedykowanej "kanały wodne i lamele"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2014 00:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Porównaj sobie powierzchnie lamel. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.12.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Dziś - po tygodniu od uruchomienia - zapach jest już mało wyczuwalny. Wydaje się, że będzie dobrze. Bardzo dobrze. Tylko cały czas go wietrz. U mnie dalej smrodki. Czerpnia zewnętrzna non stop otwarta, wewnętrzna rura w piwnicy była okresowa zakrywana reklamówką. Nie pamiętam ile to trwało. W każdym bądź razie od lipca lub sierpnia znów jest w piwnicy otwarta. Następuje grawitacyjny obieg powietrza, zaciąga powietrze z piwnicy, wyrzuca czerpnią. Widać to po płomieniu zapalniczki. Latem chyba był obieg odwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Porównaj sobie powierzchnie lamel. Adam M. samochodowe są gęściejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts